Xunta, deputacións e concellos acordan as axudas a hostalería

SOCIEDADE

Óscar Vázquez

Destinarán uns cen millóns de euros, pero o venres volveranse a reunir porque discrepan sobre que entidade xestionará a entrega

28 ene 2021 . Actualizado ás 16:40 h.

O plan conxunto de axudas procedentes da Xunta, as deputacións e os concellos (por medio da Fegamp) vai tomando corpo. Na primeira reunión entre representantes do sector e as tres Administracións expuxéronse dúas posturas. A Xunta propuxo achegar 50 millóns de euros, mentres deputacións e concellos preferían que se destinase o 1 % do orzamento global. Non houbo acordo.

Hoxe, mércores, celebrouse a segunda das reunións, tras a que se aproximou a cantidade de diñeiro comprometida para este plan de axudas: uns cen millóns de euros, dos que 75 serán proporcionados pola Xunta (con destino a autónomos , pemes, hostalería e turismo), cinco e medio polas deputacións (en base ao 1 % do seu orzamento) e o resto, sen definir aínda a falta de ratificación polos concellos, pola Fegamp.

Con todo, permanece un punto de desacordo. Que Administración xestionará a entrega dos fondos. Mentres os empresarios prefiren que sexa a Xunta, as deputacións de Lugo e Pontevedra optan por que o fagan os concellos. O Goberno autonómico considera que «fórmulas mixtas non son posibles». O venres intentarán chegar a unha solución.

Tras o encontro, o vicepresidente da Xunta, Alfonso Rueda, que estimou o montante total en 80 millóns, lamentou que as deputacións non achegasen máis, pero matizou: «ou que nos interesa é sumar e quen ter que ser obxecto dá nosa preocupación son vos destinatarios dás axudas, non poden agardar máis tempo, polo que a Xunta comezaría a repartir vos cartos dende ou venres; é difícil de entender non ter chegado a un acordo».

As deputacións falaron dun «engano ao sector ao decatarse durante a reunión de que ou fondo dá Xunta non é exclusivo para ou sector dá hostalaría e ou turismo» e lamentaron que o Goberno autonómico «non faga ou mesmo esforzo económico que as administracións locais».

Os empresarios piden ás tres Administracións «un esforzo máis para superar o último escollo»

Os empresarios galegos do sector da hostalería e o turismo reaccionaban onte con satisfacción pola cantidade de diñeiro comprometida, pero tamén con cautela ata que se plasme por escrito todo o acordado e o proceso de xestión.

O presidente do Clúster Turismo de Galicia, Cesáreo Pardal, promotor destes encontros entre as tres Administracións e os empresarios, insistiu en que «o sector se atopa ante unha situación desesperada dunhas empresas eminentemente familiares que excederon xa o límite que poden aguantar; as axudas son de vital importancia». «Isto debe actuar como arranque dunha estratexia de colaboración interinstitucional que se debe manter no futuro», sinalou.

O presidente da asociación de empresarios de hostalería da Coruña, Héctor Cañete, dicíase «satisfeito polo principio de acordo no que todas as Administracións poñen diñeiro para rescatar ao sector», pero ao mesmo tempo pedía «un esforzo máis para superar o último escollo para xestionar esas axudas». «Temos o fondo, fáltanos a forma. Sería un feito histórico», concluía tras participar na reunión de onte.

Hostalaría Compostela

A asociación Hostalaría Compostela mostrou onte o seu apoio á proposta da deputación da Coruña de destinar o 1 % do orzamento ás axudas. «Ante as indemnizacións que está a perfilar a Xunta de Galicia na mesa de diálogo social e coa representación do sector (que consideramos parcial e pouco exixente co Goberno galego) Hostalaría Compostela insiste en que estas son unha parte do plan de rescate que teñen presentado. Instamos ao Goberno galego a liderar as medidas deste plan ante as administracións competentes», asegura no seu comunicado.

TRANSPORTISTAS

Solicitan acceso ao interior de restaurantes

As federacións galegas de transportistas Fetram e Fegatrans-Apetamcor solicitan a Sanidade que autorice «uns servizos mínimos de restauración para vos transportistas, a fin de evitar a paralización do sector». A norma permite que a restauración en áreas de servizo para transportistas abra 24 horas, pero non o acceso ao seu interior.