Bocadillo en Pedrafita, churrasco en Vega de Valcarce

Suso Varela Pérez
suso varela LUGO / LA VOZ

SOCIEDADE

Un responsable de las obras de los viaductos de la A-6 recogiendo comida en el Villacol, en Noceda, As Nogais, entregada por su dueña, Inés Rodríguez
Un responsable das obras dos viadutos da A-6 recollendo comida no Villacol, en Noceda, As Nogais, entregada pola súa dona, Inés Rodríguez Óscar Cela

O peche da hostalería en Galicia contrasta con certa apertura en Castela e León, o que permitiu aos camioneiros e viaxantes encher a área de servizo da Portela

27 ene 2021 . Actualizado ás 20:01 h.

Os diferentes xeitos de evitar a propagación do coronavirus obriga a que ás veces os veciños separados por apenas uns minutos en coche vivan en dúas realidades opostas. Iso ocorre desde este mércores entre os municipios limítrofes de Galicia e Castela e León. E se non que llo digan ás decenas de camioneiros que este mediodía enchían a área de servizo de Valcarce, na Portela (León), onde puideron degustar no interior do seu restaurante un menú, por exemplo, de ensaladilla e churrasco, ou tomarse o café tranquilo na terraza.

Como contraste, a poucos quilómetros, en Pedrafita, só Casa Rebollal estaba aberta para ofrecer bocadillos, e o Villacol, en Noceda (As Nogais), punto de referencia dos transportistas, servía comida en táperes para que os clientes comesen o menú no interior dos vehículos.

«É inxusto que en poucos quilómetros haxa estas diferenzas, pero non temos outra opción», se quejaba este mediodía Inés Rodríguez, propietaria del Villacol. «Están chegando os clientes habituais e dáme rabia non poder atendelos como sempre fixen, e só me queda dicirlles que teñen que comer no camión ou explicarlles que a pouco minutos si que poden comer de plato, en Vega de Valcarce». A dona deste restaurante xunto á N-VI , entre Pedrafita e As Nogais, sinala que decidiu abrir para ofrecer comida para levar «porque teño clientela fixa e que levan anos mostrándome o seu cariño, e eu creo que merece a pena que lles poda dar un café, un bocadillo ou un menú digno para levar». Se un día de semana habitual pode recibir ao redor de cen comensais, no primeiro día de peche de hostalería en Galicia atendeu unha vintena de pedidos, entre eles os responsables e traballadores das obras dos viadutos da A-6 no Bierzo.

Ana, de Casa Rebollal, en Pedrafita, entrega un bocadillo a un trabajador de una empresa de Lérida
Ana, de Casa Rebollal, en Pedrafita, entrega un bocadillo a un traballador dunha empresa de Lérida Óscar Cela

En Pedrafita o panorama era similar. Todos os bares e restaurantes estaban pechados, salvo Casa Rebollal, que ofrecía café e bocadillos. «Case que o facemos por servizo público, para non deixar tirada á xente», explica Ana, xunto ao seu marido, Fernando Rebollal, donos doutra referencia gastronómica na montaña lucense. «Estivémolo meditando moito e ao final decidimos abrir e estamos contentos porque vimos que dámos un servizo, e a experiencia deste primeiro día demostrounos que acertamos», explica Ana, despois de darlle un bocadillo e un café a un mozo de Lleida que traballa no calibrado da froita da zona e que se atopou hoxe co peche da hostalería en Galicia.

Dun pobo pantasma como Pedrafita este mércores, a outro totalmente cheo de camións e coches. A Portela, en Vega de Valcarce, é un lugar habitual de parada para miles de camioneiros e viaxantes de toda España, pero este mércores converteuse aínda máis en punto de encontro: «Si que notamos que hoxe en Galicia está pechado, non paramos de servir menús desde primeiras horas», explica José, o encargado do restaurante da área de servizo. 

Un camionero de Cuenca que hace la ruta con Galicia comiendo en la área de servicio de Valcarce, en La Portela, León
Un camioneiro de Conca que fai a ruta con Galicia comendo na área de servizo de Valcarce, na Portela, León Óscar Cela

En Castela e León está prohibida a consumición e a restauración no interior dos locais, pero non así na terraza. Por exemplo, nos poucos locais de hostalería abertos a pé do Camiño Francés, como en Vega de Valcarce ou Ambasmestas, podíanse ver as terrazas abertas. E en casos excepcionais, e co permiso da Junta de Castilla y León, pódense ofrecer os menús no interior aos profesionais dos servizos esenciais. Por este motivo, o comedor, ás 15.30 horas, aínda estaba abarrotado de camioneiros de diversas partes do país. Os camareiros non paraban de recibir pedidos de menús, mentres saían e entraban novos clientes do interior do local. Inés Rodríguez, do Villacol, lamentábase que a Xunta nos lles permita dar un servizo aos transportistas: «E que non podemos nin deixalos entrar aos baños, e xa me dirás ti que mal facían aquí comendo fora en mesas ou nesa carpa que montei, en vez de que teñan que comer na cabina».