Os españois engordaron unha media de 5, 7 quilos desde o inicio pandemia

a voz AXENCIAS

SOCIEDADE

iStock

Só un 10 % dos cidadáns de 30 países conseguiron adelgazar

20 ene 2021 . Actualizado ás 17:59 h.

Os españois engordaron unha media de 5,7 quilos desde que se iniciou a pandemia do coronavirus ou, polo menos, así o evidenciou un estudo levado a cabo por Ipsos entre o 23 de outubro e o 6 de novembro e no que se analizaron a cidadáns de 30 países diferentes.

A nivel xeral, un 31 por cento de todos os enquisados de todo o mundo viu como gañaba quilos desde que a pandemia entrou nas súas vidas, cunha media de 6,1 máis, aínda que un 10 por cento conseguiu perder peso. A ganancia de peso pode ser o motivo de que tres de cada 10 cidadáns teña feito máis exercicio durante os últimos meses, aínda que un 23 por cento afirma ter deixado de facelo.

En España supérase a media mundial en canto a cidadáns que recoñecen ter engordado desde marzo do ano pasado, chegando a un 38 por cento da poboación, o que sitúa no sexto lugar do ránking mundial e á cabeza de Europa, seguidos por Italia (35%) e Gran Bretaña (32%).

Con todo, o incremento medio de quilos foi de 5,7 quilos, o que sitúa a España na parte media-baixa do ránking, polo que, a xuízo dos expertos, a pesar de que teña sido un dos países que máis engordou durante a pandemia, os quilos gañados foron menos que en moitos outros. De feito, tamén se sitúa por amais da media global e entre os primeiros países europeos onde máis xente perdeu peso, un 21 por cento dos españois así o afirma, só por detrás de Gran Bretaña cun 24 por cento.

En canto ao exercicio físico, e talvez empurrados por ese auxe que se viviu durante o confinamento de facer deporte nas casas con apoio das clases online, un 24 por cento recoñece que aumentou a súa actividade física. Agora ben, son máis o que se deixaron vencer pola preguiza ou as dificultades para realizar deporte ao aire libre, e un 27 por cento recoñece que se move menos que antes da chegada do virus. Neste caso, os españois están entre os europeos que máis se exercitaron durante estes meses, só superados polos ingleses.

Entre aqueles que decidiron librarse deses quilos de máis que colleron durante os últimos meses, un 45 por cento a nivel mundial, creen que a mellor forma de perdelos é volver a unha alimentación saudable, aínda que sen chegar a ser unha dieta estrita (52%), mesma porcentaxe son os que creen que o máis importante é facer máis exercicio.

Facer dieta, o máis efectivo

Facer dieta ou reducir a inxesta de alimentos será o máis efectivo para o 44 por cento e beber menos bebidas azucaradas o é para o 38 por cento, así como inxerir menos alcol para o 15 por cento. No caso de España, un de cada dous está a intentar perder peso e, do mesmo xeito que a nivel global, para o 57 por cento o que máis os axudará a baixar eses quilos de máis será ter uns hábitos de alimentación máis saudables, seguido dunha actividade física máis intensa e frecuente (50%).

Así mesmo, e aínda que para cada 4 de cada 10 españois o mellor é facer dieta e reducir a cantidade de alimentos inxeridos, para un 31 por cento tomar menos bebidas azucaradas é determinante e un para 2 de cada 10 beber menos alcol tamén axuda bastante a baixar peso.

Para os que apostan por levar unha alimentación máis saudable para quitarse os quilos de amais que gañaron estes últimos meses, o 62 por cento dos cidadáns a nivel global apostan por reducir o azucre da súa dieta, seguido das calorías (41%), os carbohidratos (39%), a comida procesada (31%) e as graxas saturadas (28%).

Os españois comparten a importancia da redución do azucre na dieta para conseguir baixar de pesou (65%), pero en segundo lugar sitúan a eliminación de comida procesada (46%), sendo os cidadáns a nivel mundial que máis importancia lle dan a este factor. Séguenlle a redución da inxesta de calorías (38%), os carbohidratos (25%) e as graxas saturadas (37%).

Doutra banda, o estudo evidenciou que o 10 por cento dos españois recoñece ter aumentado a inxesta de alcol e un sete por cento admite que bebeu menos alcol nos últimos meses. Neste apartado, España ocupa o posto 16 no ránking de países que incrementaron o consumo de alcol e é dos países europeos con menos consumo, sólo por detrás de Francia (6%) e Italia (9%).

En canto ao tabaquismo, un catro por cento admite que deixou este hábito, o mesmo porcentaxe que caeu nela durante a pandemia, o que sitúa a España entre os 6 primeiros países que máis cidadáns empezaron a fumar.

Hábitos que reducen a gravidade dos síntomas 

Ipsos preguntou tamén aos cidadáns cales creen que son os factores que poden agravar os síntomas da enfermidade en caso de contraela, observando que, a nivel global, ser activo fisicamente é o percibido como máis beneficioso en caso de ser positivo (38%), seguido de deixar de fumar (28%) e tomar suplementos de vitamina D (26%).

Tamén houbo moitas informacións sobre que o sobrepeso pode agravar a enfermidade, por iso un 17 por cento sinala a perda de peso como algo importante para reducir a incidencia do virus. En España cambia un pouco esta orde, xa que para o 39 por cento o que máis pode reducir o impacto do coronavirus sería deixar de fumar, seguido da práctica habitual de exercicio (25%), a perda de peso (20%) e o consumo de suplementos de vitamina D (18%).

Finalmente, e sobre a opinión que teñen os consumidores sobre se os gobernos e a propia industria da alimentación poderían facer algo para axudarlles a perder peso, a nivel global o 42 por cento pensa que a medida máis efectiva sería abaratar os prezos da comida saudable, seguido de habilitar espazos verdes para practicar deporte (22%).

Conseguir que as táboas nutricionais dos produtos e alimentos sexan máis claras (13%) e fabricar produtos máis saudables (12%) serían as seguintes medidas máis apoiadas. Pola súa banda, para os españois, as medidas que poderían tomar o Goberno e a industria para axudar a perder peso sería abaratar os prezos da comida saudable (44%), habilitar espazos verdes para practicar deporte (18%), conseguir que as táboas nutricionais dos produtos e alimentos sexan máis claras (16%) e en cuarto lugar, incluír ingredientes máis saudables nos alimentos procesados (13%).