A Estrada degustou máis dun milleiro de petiscos de salmón... a domicilio

La Voz REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

Miguel Souto

Restauradores locais adaptaron a festa gastronómica ao tempo do confinamento

17 may 2020 . Actualizado ás 23:47 h.

O terceiro domingo de maio é, desde o ano 1974, a data que A Estrada reserva no abarrotado calendario gastronómico galego para honrar ao salmón, que ten no Ulla a súa gran referencia galega. O coronavirus impediu nesta ocasión que os restauradores estradenses teñan podido demostrar na degustación popular os seus dotes culinarios para facer do rei do río un manxar gastronómico que converteu á capital de Tabeirós en referente cando se trata de sacar partido ao salmón.

Pero dúas firmas locais expuxéronse fai un par de semanas unha iniciativa para non deixar aos estradenses sen a súa cita anual co salmón. Iso si, adaptada ao que se deu en chamar a nova realidade: se os comensais non poden acudir por centenares ao Novo Mercado para degustar as salmónidas especialidades, habería que facilitarlles que poidan gozalas nas súas casas.

Foi o que pensaron Adriana Abelleiro, do grupo Salga Gradín-Pazo de Xerlís, e José Manuel Loureiro, da Panadería A Fogaza. Así que axuntaron esforzos para facer chegar a cásalas bandexas con dous petiscos e unha sobremesa a un prezo de seis euros. Había opcións para elixir, combinando unha especialidade de cada firma: Gradín propuña popieta de salmón con verduras e salsa de curry e tamén ensalada de salmón con gulas e gambas. A Fogaza incluía como opcións empanadilla de salmón e pizza de salmón.

A iniciativa foi un éxito nos domicilios estradenses. Distribuíron máis de 1.200 petiscos -600 bandexas- desde o pasado xoves ata onte domingo: «E máis houbese. Acabamos con todo. A maioría pedían unha bandexa de cada», para desa forma poder probar as catro especialidades, explicaba onte Adriana Abelleiro. Ademais destes petiscos, Sala Gradín ofrecía tamén aos comensais racións de salmón ao forno, salpicón de salmón e lasaña de salmón, e A Fogaza empanadas co salmón como principal ingrediente, opcións que contaron tamén con ampla aceptación.

Non foron os únicos establecementos estradenses que non quixeron deixar pasar por alto esta data reservada para a Festa do Salmón, que este ano non puido celebrarse coas tradicionais actividades públicas pero na que a restauración local atopou a opción de gozar nos fogares do peixe que fixo do municipio unha referencia gastronómica. Outros restaurantes con servizo de comidas para recoller nesta etapa da desescalada incluíron pratos especiais con salmón durante a pasada fin de semana, e tamén pastelerías locais ofertaron canapés e preparacións co salmón como reclamo.

O campanu caeu o día 5

Un peixe que se picou xa nas augas do Ulla esta estraña tempada, con dous exemplares capturados o martes día 5, na brevísima apertura de pesca fluvial, que tras un parón hoxe volve permitirse. Foi o estradense Luis Souto Ares quen capturou ás 8.22 horas un exemplar salvaxe de 5,9 quilos no coto de Ximonde, a culleriña. E 23 minutos máis tarde era José Manuel Cobas Delgado quen se facía con outro exemplar de 4,6 quilos no mesmo coto.

Eventos no aire de cara ao verán, con posibilidade de xogar cuns formatos reducidos

Máis aló das celebracións gastronómicas que non puideron desenvolverse nestes meses de confinamento, e das que en próximas semanas os seus organizadores descartaron xa celebrar este ano, queda por decidir que facer con outras moitas festas que poboan as xornadas de verán. Está claro que o coronavirus marcará un antes e un despois con respecto a como se realizaban esas xornadas festivas ao redor da mesa.

Desta forma en Silleda teñen claro que non haberá en 2020 unha Festa do Lacón como se concibiu orixinalmente. Pero están valorando algunhas alternativas para, en pequeno formato, manter esa referencia culinaria dentro do seu calendario festivo de xullo. O municipio conta ademais con outras citas gastronómicas de arraigamento, como a Festa dá Empanada da Bandeira. A cita, pregoada o pasado ano polo alcalde vigués Abel Caballero, reuniu entón a 8.000 persoas na carballeira de Silva e a súa contorna. Un formato impensable en tempos do covid-19. O mesmo sucede coa Festa dá Tortilla de Laro e a da Paella en Cortegada, celebracións con multitudinarias capacidades en edicións precedentes.

Tamén en pleno verán celébrase tradicionalmente en Vilanova de Arousa a Festa do Mexillón e do Berberecho, sobre a que o alcalde avanzaba fai unhas semanas que posiblemente se caia neste 2020 marcado pola pandemia do coronavirus.

Haberá que agardar para ver que sucede con outra das referencias indiscutibles do calendario gastronómico provincial: a Festa do Marisco do Grove, no mes de outubro.

Queda tempo para estudar novas fórmulas nesas celebracións que chegarán máis aló do confinamento estrito dos dous últimos meses, que deixou sen ningunha posibilidade a outras citas gastronómicas xa canceladas definitivamente este ano. En todo caso, como sinalan desde a organización de distintos eventos, a prioridade é a saúde de todos, por amais de calquera outra consideración.

Sucesión de suspensións de citas culinarias en toda a provincia de Pontevedra

A iniciativa privada permitiu capear na Estrada a suspensión oficial da Festa do Salmón, que é a opción que seguiron as distintas entidades organizadoras de citas gastronómicas en toda a provincia. Na comarca dezana, Lalín puido salvar a súa Feira do Cocido, dando un importante respiro a uns restaurantes que aínda que viron interrompida unha tempada que se prolonga aínda uns meses despois do día grande -o domingo anterior ao de Entroido- si funcionaron con plena normalidade no Mes e a Feira do Cocido.

En Silleda caeron a Festa dá Rosquilla de Abades e a dos Callos de Ansemil-Martixe e tamén da Vaca ao Espeto de Moalde, que tería que ter celebrado a súa segunda edición o 1 de maio. Tamén Vila de Cruces queda sen a súa Festa do Galo de Curral a finais de mes. E a Festa dá Fartura en Río (Rodeiro) tampouco se celebra.

Sen Troita en Ponte Caldelas

Na provincia de Pontevedra o regueiro de suspensións foi constante durante a pandemia. O Concello de Ponte Caldelas cancelou unha Festa da Troita que chegaba á súa edición número 54, «por responsabilidade e polo ben de todos vos veciños», apuntaba o alcalde Andrés Díaz. Tamén a Festa do Viño de Barro queda en branco no 2020 e salta ao calendario do 2021: «A situación que estamos a vivir non permite que se poida celebrar este evento dunha maneira segura», indicaban desde o Concello. Sucedeu tamén coa Festa Gastronómica de Raxó e a Festa do Choco de Campelo.

Sen Lamprea en Pontecesures

O calendario deixou atrás sen celebrar outras importantes citas gastronómicas, como a Festa dá Lamprea que Pontecesures programaba para a última fin de semana de marzo. Non puido ser.

De cara aos próximos meses, a sucesión de suspensións sucédese. A primeira fin de semana de xuño non haberá Festa do Viño Tinto, anunciou o Concello de Ribadumia. A Festa do Albariño de Cambados, toda unha referencia, tampouco se celebrará no seu formato tradicional: non haberá casetas de degustación nin concertos en Fefiñáns, e se as circunstancias sanitarias permíteno, poderíase celebrar o concurso para determinar o mellor veu da colleita.

Pola súa banda, o Concello da Guarda anunciou a suspensión da Festa dá Lagosta, prevista para o mes de xullo.