Un estudo relaciona os horarios irregulares das comidas da fin de semana coa obesidade

Redacción

SOCIEDADE

iStock

Os resultados indican que o peso se pode disparar se a diferenza horaria supera as tres horas

18 ene 2020 . Actualizado ás 22:04 h.

A liberdade que nos tomamos nos horarios da fin de semana pode ser contraproducente para a saúde. Un estudo da Universidade de Barcelona relaciona a irregularidade das comidas da fin de semana co risco de padecer obesidade. Máis de 1.000 mozos de entre 18 e 20 anos en España e México participaron nesta investigación para analizar a relación entre o índice de masa corporal (IMC) e a variabilidade nos horarios de comidas durante a fin de semana con respecto ao resto de días.

Os resultados indican que os mozos que «cambian os horarios das tres comidas durante a fin de semana experimentan un aumento de 1,3 kg/m2 no IMC, abrigo se a diferenza horaria é de 3,5 horas ou superior», sinala a primeira autora do artigo, María Fernanda Zerón Rugerio.

A revista científica «Nutrientes» publicou as conclusións, que se obtiveron á marxe doutros factores da fin de semana, como a calidade da dieta, nivel de actividade física, diferenza nos horarios de soño ou a predisposición natural a un determinado horario de soño e vixilia. A universidade afirma que é o primeiro traballo que demostra a importancia da regularidade nos horarios das comidas —incluíndo as fins de semana— para controlar o peso, e podería ser un elemento a ter en conta como parte das pautas nutricionais para previr a obesidade. O estudo lembra a importancia do reloxo biolóxico na alimentación e que nos últimos anos demostrouse que o corpo asimila de xeito diferente as calorías en función da hora do día, de modo que comer ou cear tarde se relacionou cun risco máis alto de obesidade.

Reloxo biolóxico

Segundo María Izquierdo Puído, do Departamento de Nutrición, Ciencias da Alimentación e Gastronomía da UB e do INSA-UB, e outra das autoras do estudo, «esta diferenza ten que ver co noso reloxo biolóxico, que organiza temporalmente o organismo para asimilar e metabolizar as calorías que consumimos durante odía », mentres que pola noite «prepara o corpo para o xaxún que se produce mentres durmimos». En consecuencia, continúa, «cando a inxesta ten lugar dun xeito regular, o reloxo circadiano asegura que o organismo poña en marcha as vías metabólicas que axudan a asimilar os nutrientes».