Francia, en alerta vermella por diarrea causada polo consumo de recoiro

Raúl Romar García
r. romar REDACCIÓN

SOCIEDADE

Caroline Blumberg

As autoridades sanitarias prohibiron a recollida e venda de moluscos no sur de Bretaña; a epidemia de gastroenterite estendeuse por todo o país, con 215.000 afectados na pasada semana

08 ene 2020 . Actualizado ás 20:36 h.

Toda Francia está en alerta vermella. Non hai nin unha soa rexión do país que non se viu afectada pola epidemia de gastroenterite provocada por un virus altamente infeccioso que se infecta á poboación polo consumo de recoiro. Preto de 2150.000 franceses víronse xa afectados pola enfermidade, que se orixinou fai algo máis de tres semanas, coincidindo co inicio das festas de Nadal, e que se caracteriza por unha forte diarrea, a miúdo acompañada de dor abdominal e vómitos.

O número de afectados viuse incrementado nos últimos días, xa que segundo o informe epidemiolóxico da rede Sentinel que recolle os casos entre o 30 de decembro e o 5 de xaneiro, a epidemia afecta a todas as rexións do país, cando na semana anterior aínda estaban relativamente libres do virus certas áreas do norte. No conxunto de Francia, o número de afectados pasou de 289 casos por cada 100.000 habitantes entre o 23 e o 29 de decembro a 326 infectados por 100.000 habitantes. A rexión máis afectada é Nova Aquitania, con 402 casos por cada 100.000 habitantes.

As autoridades sanitarias prohibiron a recollida e distribución de recoiro no sur de Bretaña, onde se concentrou o problema. A baía en torno ao mítico Mont-Saint-Michel é unha das zonas máis afectadas pola prohibición, que sublevou aos produtores.

A contaminación das recoiro por un norovirus sumamente contaxioso puido deberse a un incorrecto tratamento das augas residuais, que contaxiou previamente aos moluscos co virus humano. É unha das hipóteses que se manexa, pero a investigación aberta para esclarecer a orixe do foco aínda non se pechou.

Para o Comité Rexional de Cultivo de Mariscos (CRC) do sur de Bretaña, o norovirus entrou nas recoiro por mor da contaminación da auga por descargas costeiras. «Desde Nadal, tivemos un fenómeno de gastroenterite, pero as descargas non sempre se tratan ben con plantas de tratamento e o virus atópase na contorna marítima, e máis aínda coas choivas que tivemos» , explica o presidente de CRC, Philippe Lle Gal.

A alianza de produtores pediu medidas inmediatas para frear a urxencia ecolóxica, ademais dunha compensación polos danos causados ao sector. Tamén apuntan a que, ademais do mal tratamento das augas residuais, o problema viuse agudizado polas choivas torrenciais das últimas semanas, que causaron un desbordamento das augas residuais na zona costeira.