Primeira vítima mortal do brote de listeriosis e dous casos sospeitosos en Cataluña

A muller falecida, de 90 anos, consumira a carne mechada contaminada. A alerta está establecida en toda España e estúdanse dúas posibles infeccións na comunidade catalá. Estas son as claves do brote

;
Morre unha anciá de 90 anos polo brote de listeriosis en Andalucía É a primeira vítima por consumir carne contaminada.

LA VOZ

O maior brote de listeriosis xamais rexistrado en España xa se cobrou á súa primeira vítima. Unha muller de 90 anos faleceu no Hospital Virxe do Rocío de Sevilla. A paciente consumira carne mechada da marca A Mechá, orixe de leste brote, e formaba parte do «grupo de risco» de afectados por esta patoloxía. A infección pola bacteria derivou nunha meningoencefalitis, a muller estivo ingresada na UCI e pasou a paliativos o pasado venres, segundo indicou a Consellería de Saúde e Familias. Ademais, Axencia de Saúde Pública de Cataluña (Aspcat) recibiu este martes ao mediodía a notificación dunha «sospeita clínica» de dúas persoas posiblemente afectadas. Nun comunicado, a Generalitat informou de que se trata de dúas persoas dunha mesma familia residentes no centro de Cataluña que consumiron a carne da mencionada marca porque lla levou un parente desde Sevilla e que presentaron diarrea, febre e dor nas articulacións. Os dous están recuperados, pero o familiar que lles levou a carne permanece ingresado nun centro sanitario da capital andaluza.

Segundo o último dato oficial, o número total de afectados por listeriosis en Andalucía ascende a 114 enfermos. En só 24 horas sumáronse 34 novos casos. En total, 53 persoas continúan ingresadas, dúas na Unidade de Coidados Intensivos. Entre eles, hai 18 mulleres embarazadas e dúas recentemente nados.

Alerta a nivel nacional

O brote xa chegou a outras comunidades e non se descarta que aparezan novos casos, como advertiu a ministra de Sanidade en funcións, María Luisa Carcedo. «Debido á variabilidade no período de incubación poden aparecer novos casos, porque non se pode dicir ‘si pasaron tres días, esquéceche'. Ten un período variable», comentou. A listeriosis é unha infección cuxos primeiros síntomas poden aparecer entre once e setenta días despois da infección.

Carcedo confirmou que desde o pasado 16 de agosto está decretada a alerta sanitaria a nivel nacional polo brote de listeriosis que ten como orixe a carne mechada da marca A Mechá. A ministra asegurou, que unha vez Andalucía puxo en contacto das autoridades sanitarias os contaxios producidos polo consumo dese tipo de carne, «automaticamente activouse a rede de alerta alimentaria, xa que había «sospeitas» de que os produtos se puideron distribuír máis aló de terras andaluzas.

Insistiu, ademais, en que este produto contaminado, que foi distribuída na súa maioría en Andalucía e en pequenas cantidades en Madrid, Estremadura, Castela a Mancha (750 gramos vendéronse, segundo a ministra) e Tenerife (1,4 quilos), inmobilizouse e retirado.

«Retiráronse todos os lotes da empresa desde o mes de maio, porque tiña tres meses de caducidade. Todo o producido nese período está inmobilizado. Existen controis ordinarios e xornais, o problema xorde cando hai algún control que se salta por parte de quen ten a responsabilidade, neste caso a industria, de seguir uns determinados protocolos polos riscos de contaminación do seu produto», insistiu a ministra, que engadiu que a rede de alerta «está a funcionar».

Sobre que puido fallar para que chegase ao público esta carne contaminada, apuntou que «ese é o asunto no que se ten que envorcar agora toda a rede». «Estamos pedindo a información a Andalucía, como son os procesos de elaboración desta carne, e en que lugares poden ser os lugares estratéxicos de contaminación. Agora trátase de que non se estenda o brote e que haxa unha vixilancia do control da saúde humana para detectar os casos», agregou.

En canto a unha posible sanción á empresa responsable, puntualizou que «virá a 'posteriori'». «Despois, con serenidade, ver onde se produciu o fallo», concluíu a ministra de Sanidade.

Casos fóra de Andalucía

O home que ingresou con listeriosis nun hospital da Comunidade de Madrid xa recibiu a alta, unha enfermidade que colleu ao comer carne en mal estado en Andalucía, explicou este mediodía o conselleiro de Sanidade, Enrique Ruiz Escudero .

«Está todo controlado, Saúde Pública está en alerta por si puidese haber máis casos. Está todo vixiado e controlado. Imos estar alerta por si houbese outro caso», engadiu Escudero tras a toma de posesión como conselleiro de Sanidade, cargo no que repite tras dous anos no posto.

Ruiz Escudero mostrouse «bastante satisfeito» de seguir na Consellería e de contar coa confianza da presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

«É unha lexislatura nova, primeiro goberno de coalición e un non perde a ilusión. Temos o resto das infraestruturas, da Atención Primaria, sempre pensando na lonxevidade e na soidade. Estou coa mesma ilusión e as mesmas ganas, coma se non estivese dous anos», concluíu.

Dous das catro presentas en estudo en Estremadura por posible intoxicación pola bacteria listeria consumiron carne mechada da marca «A Mechá» en Andalucía, orixe do brote, do mesmo xeito que no caso que xa está confirmado, mentres que os outros dous parecen corresponder a episodios esporádicos dos que anualmente rexistra a rexión.

Críticas da OCU e tormenta política: Podemos reclama comparecencias da ministra e o conselleiro andaluz

A Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) criticou a «escasa información proporcionada ata agora». «Isto non permite aos consumidores coñecer si poden estar afectados ou non por ter consumido a carne contaminada responsable da intoxicación, en especial aqueles que a consumiron en establecementos de restauración. Esta falta de información provoca incerteza entre os consumidores e pode dificultar a detección e tratamento rápido dos posibles afectados», reclaman nun comunicado.

Ademais, a organización «esixe» á Junta de Andalucía e á Axencia Española de Seguridade Alimentaria (AESAN) que proporcionen información «clara e precisa» sobre o alcance do brote e os establecementos que venderon o produto aos consumidores. Ademais, tamén reclaman «responsabilidades» á empresa polos danos causados aos máis de cen afectados pola intoxicación, que «teñen dereito a unha indemnización polos danos sufridos», segundo recordan.

OCU recomenda ás persoas afectadas que acudan ao seu centro de saúde ou centro hospitalario de urxencias, a fin de que lles valoren e emitan un informe médico. «Para obter a indemnización, poderán dirixir a súa reclamación á fábrica como titular ou causante do dano. A esa reclamación débese achegar copia do 'ticket' de compra ou factura de pagamento para acreditar a compra ou inxesta causante do dano, así como o informe médico citado. Esta acción prescribe aos tres anos desde que se produciu a intoxicación», explican sobre os pasos a seguir.

A crise da listeriosis desatou tamén unha tormenta política. Unidas Podemos pediu este martes que a ministra de Sanidade, María Luisa Carcedo, e o conselleiro andaluz de Saúde, Jesús Aguirre, comparezan no Congreso para informar as medidas postas en marcha. O portavoz parlamentario adxunto de Unidas Podemos, Alberto Garzón, impulsou o rexistro de senllas peticións para que tanto Carcedo como Aguirre dean explicacións e acheguen todos os datos dispoñibles sobre leste brote, na Comisión de Sanidade da Cámara Baixa, segundo un comunicado.

Pola súa banda, o conselleiro de Presidencia, Administración Pública e Interior da Junta de Andalucía, Elías Bendodo, defendeu a «dilixencia» coa que o Goberno andaluz interveu ante o brote de listeriosis por carne mechada, actuando «ás horas» de que o Concello de Sevilla, «competente en seguridade alimentaria como outros concellos andaluces», comunicase ao Executivo autonómico a alerta. eñalado que houbo «un erro no Concello de Sevilla cando comunicou, o pasado día 9, que o brote era nunha fábrica da provincia de Málaga». «O día 14 o Concello hispalense rectificou e dixo que era da fábrica de Sevilla e cando nos comunicou a información, o día 15 activamos a alerta», explicou Bendodo, quen incidiu en que a Consellería de Saúde e Familias, ante devandita comunicación, «actúa con profesionalidade e con todos os expertos á fronte».

Alerta por listeriosis: todo o que tes que saber sobre esta infección

UXÍA RODRÍGUEZ

O número de afectados polo brote causado polo consumo de carne mechada xa supera os 200

O número de afectados xa supera os 200 en España. Só en Andalucía son 186 enfermos, dos que 99 están hospitalizados, entre eles 31 embarazadas

A Consellería de Saúde e Familias da comunidade andaluza decretou o pasado 15 de agosto unha alerta sanitaria por un brote causado por consumo de carne mechada en mal estado, tras comprobar que produto era o causante do devandito brote (a carne da marca A Mech», fabricado pola firma Magrudis, con domicilio en Sevilla capital). A alerta está declarada a nivel internacional. 

¿Que é a listeriosis e como se contrae?

A listeriosis é unha infección causada polo microbio Listeria monocytogenes. Esta bacteria pódese esconder en moitos alimentos para consumo humano. «O normal é que a adquisición sexa por vía alimentaria. É dicir, adquirímola ao inxerir un alimento contaminado. Entra no noso aparello dixestivo e, de aí, si a cantidade de bacterias é suficiente, pasa do aparello dixestivo ao sangue. Pode quedar no sangue ou diseminarse a outros órganos, normalmente, ao cerebro, causando meninxite ou, nos casos máis graves, encefalitis», explica Enrique Míguez, responsable da Unidade de Infeccións do Chuac.

Seguir lendo

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
2 votos
Comentarios

Primeira vítima mortal do brote de listeriosis e dous casos sospeitosos en Cataluña