Alerta por listeriosis: todo o que tes que saber sobre esta infección

SOCIEDADE

O número de afectados polo brote causado polo consumo de carne mechada xa supera os 200

23 ago 2019 . Actualizado ás 14:41 h.

O número de afectados xa supera os 200 en España. Só en Andalucía son 186 enfermos, dos que 99 están hospitalizados, entre eles 31 embarazadas

A Consellería de Saúde e Familias da comunidade andaluza decretou o pasado 15 de agosto unha alerta sanitaria por un brote causado por consumo de carne mechada en mal estado, tras comprobar que produto era o causante do devandito brote (a carne da marca A Mech», fabricado pola firma Magrudis, con domicilio en Sevilla capital). A alerta está declarada a nivel internacional. 

Que é a listeriosis e como se contrae?

A listeriosis é unha infección causada polo microbio Listeria monocytogenes. Esta bacteria pódese esconder en moitos alimentos para consumo humano. «O normal é que a adquisición sexa por vía alimentaria. É dicir, adquirímola ao inxerir un alimento contaminado. Entra no noso aparello dixestivo e, de aí, se a cantidade de bacterias é suficiente, pasa do aparello dixestivo ao sangue. Pode quedar no sangue ou diseminarse a outros órganos, normalmente, ao cerebro, causando meninxite ou, nos casos máis graves, encefalitis», explica Enrique Míguez, responsable da Unidade de Infeccións do Chuac.

Cales son as persoas con máis risco?

É máis probable que a infección por Listeria afecte a mulleres embarazadas e as súas recentemente nados, adultos de 65 anos ou maiores e persoas co sistema inmunitario debilitado. «Hai que prestar especial atención ás mulleres embarazadas, sobre todo, no terceiro trimestre. É nese momento cando teñen máis posibilidades de desenvolver esta e outras enfermidades infecciosas. A Listeria ten unha especial afinidade pola placenta e o tecido cerebral», asegura o experto. Segundo o centro para o Control e a Prevención de Enfermidades, as mulleres embarazadas teñen catro veces máis probabilidades que a poboación xeral de contraer a infección por Listeria. No caso do brote en Andalucía, investígase se está relacionado co aborto dunha muller no terceiro trimestre e cuxa placenta estaba infectada por esta bacteria. Ademais, a outra muller embarazada tiveron que practicarlle unha cesárea na semana 33 tras inxerir montaditos da carne mechada contaminada. 

 Cales son os síntomas da listeriosis?

O período de incubación é moi variable, desde que un se infecta poden pasar entre once e setenta días cunha media dun mes, ata que aparecen os síntomas. «Un, o que vai ter é febre e, talvez, diarrea, pero as manifestacións varían coa persoa. O principal problema é que a Listeria non ten ningún síntoma específico que nos permita identificala», conta o doutor Enrique Míguez. 

As persoas con listeriosis invasiva (cando a bacteria se propaga máis aló do intestino) teñen diferentes síntomas, dependendo de se se está ou non embarazada. Nas mulleres que agardan un fillo os síntomas son similares aos dunha gripe. A infección durante o embarazo pode causar aborto espontáneo, morte fetal, parto prematuro ou infeccións potencialmente mortais no recentemente nado. No resto de persoas, os síntomas poden incluír dor de cabeza, rixidez no pescozo, confusión, perda do equilibrio e convulsións, ademais de febre e dores musculares.

Alimentos a evitar

«O control sobre os alimentos é primordial. Hai que prestar especial atención aos produtos cárnicos (tamén envasados), embutidos, leite fresco e queixos brandos. Consumir só produtos pasteurizados. Non podemos deixar comida a temperatura ambiente, e menos, cando fai calor. É primordial recalentar os alimentos a unha temperatura que supere os 60 graos. Tamén hai que lavar ben os vexetais antes de inxerilos», aconsella o responsable da Unidade de Infeccións do Chuac. «Salva moitas máis vidas a hixiene, que calquera tratamento», recalca. 

Como se trata?

A única forma para obter o diagnóstico de listeriosis é a través dun cultivo bacteriano. Trátase con antibióticos. 

 Mortalidade e brotes de listeriosis

«Brótelos non son comúns, pero a Listeria vese nos hospitais durante todo o ano. A introdución duns controis alimentarios estritos reduciu moitos os casos, pero non se eliminan. En 30 anos, non vin ningún brote de listeriosis no hospital da Coruña, pero si pasan bastantes casos», recoñece o doutor. 

 Segundo a Axencia Española de Consumo, Seguridade Alimentaria e Nutrición, trátase dunha enfermidade con altas taxas de hospitalización e mortalidade. Durante o ano 2017, houbo 2.480 casos de listeriosis en humanos na Unión Europea con 227 mortes en 16 Estados membros, o que implica unha taxa de mortalidade do 13,8%.