O quecemento acaba coas especies mariñas

a voz REDACCIÓN

BIODIVERSA GALICIA

Os máis vulnerables son os peixes grandes, algúns dos cales xa están en risco de desaparecer

14 jun 2019 . Actualizado ás 08:23 h.

A biomasa animal mariña, é dicir, os peixes e mamíferos mariños, podería reducirse un 17 por cento de aquí a final de século a consecuencia do quecemento dos océanos provocado polo cambio climático, segundo un estudo internacional no que participaron investigadores do Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC). O estudo, no que participaron científicos de 12 países, prevé que peixes e mamíferos mariños poderían sufrir diminucións máis graves que o fitoplancto, xa que o cambio climático afectará á distribución e abundancia da vida mariña. Este proceso denomínase «amplificación trófica» e describe a particular vulnerabilidade de animais como os peixes grandes nos extremos superiores das cadeas alimenticias mariñas. «Os nosos achados suxiren que os animais mariños de maior tamaño, moitos dos cales xa son motivo de preocupación para a conservación, poderían mostrar unha vulnerabilidade particular ás diminucións provocadas polo clima, cun efecto dominou do fitoplancto na cadea alimentaria», engade o coautor do estudo Derek Tittensor.

O estudo explica que a biomasa animal mariña global -é dicir, o peso total de animais mariños como peixes, invertebrados e mamíferos mariños no océano- diminuirá en todos os escenarios de emisión, a consecuencia en gran medida do aumento da temperatura e a diminución da produción primaria. Con todo, a investigación destaca que o alcance das perdas proxectadas podería limitarse se se reducen as emisións, xa que a diminución da biomasa sería dun 5 por cento nun escenario de mitigación forte, pero podería chegar a un 17 por cento, se a velocidade de emisións non baixa para finais do século XXI.