A dieta atlántica, máis saudable para o planeta que algunhas vexetarianas

Raúl Romar García
r. romar REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

Promoción de la dieta atlantica en colegios
Promoción da dieta atlantica en colexios Santi M. Amil

Os estudos indican que é un dos modelos de alimentación máis respectuosos co medio ambiente

05 abr 2019 . Actualizado ás 11:06 h.

Do mar á boca. Ou do mar ou das granxas. A distancia que emprega un alimento en completar esta distancia é o que marca a diferenza, porque cantos máis quilómetros máis combustible gastado e máis emisións á atmosfera. Pero igual de importante a ter en conta é a enerxía que se necesita para producilo, os fertilizantes que se utilizan para o seu cultivo, a acidificación que xera no chan ou a ecotoxicidad que causa nos ecosistemas. Todos estes factores no seu conxunto son os que indican se unha dieta é respectuosa ou non co medio ambiente. E a atlántica, baseada en produtos de proximidade e cun gran consumo de peixe, legumes, lácteos e aceite de oliva, non só é unha das máis beneficiosa para a saúde das persoas, senón tamén para o planeta. Acada un sobresaliente en sustentabilidade.

É o que se deduce dunha serie de estudos publicados na revista científica Science of the Total Environment polo equipo do catedrático de Enxeñería Química na Universidade de Santiago Gumersindo Feijoo. As súas conclusións serán presentadas hoxe no Simposio Internacional sobre Dieta Atlántica que se celebrará en Santiago e que reunirá a unha vintena de expertos, tanto a nivel nacional como internacional.

 Se as súas propiedades saudables están fóra de toda dúbida, agora tamén se probou que en termos ecolóxicos é das máis aconsellables e que o seu consumo mesmo pode axudar a mitigar os efectos do cambio climático. Polo menos se se compara con outras que son máis agresivas. «Podemos dicir que está entre as dúas ou tres mellores máis beneficiosas para o medio ambiente», apunta Gumersindo Feijoo.

Nun dos estudos, nos que se analizaron 26 dietas a partir dun consumo diario de 2.500 kilocalorías diarias, o que recomenda a OMS, analizáronse distintos parámetros relacionados co impacto na natureza dos produtos asociados a cada un dos modelos e no que tamén se tivo en conta non só o cultivo ou produción de cada ingrediente, senón tamén o seu envasado, fabricación e distribución no mercado.

Entre os indicadores examinados investigouse a pegada de carbono -os quilos de dióxido de carbono equivalente por persoa-; a eutrofización das augas, derivada da utilización de fertilizantes con fosfato nos cultivos; a acidificación, medida en quilos de sulfato; a ecotoxicidad, que ten en conta o número de especies que potencialmente poden desaparecer, e a taxa de retorno enerxético, que establece a cantidade de enerxía necesaria para producir un alimento.

 Mellor que algunhas vexetarianas

Deste traballo non só se derivou que a dieta atlántica é unha das máis sostibles, con resultados máis positivos que a mediterránea, senón que mesmo xera menor impacto que algunhas incluídas nun modelo vexetariano. E se combínanse os seus valores ambientais cos nutricionais sitúase no máis alto do podio.

«Un dos valores máis importantes da dieta atlántica é o peixe, e o que se consome en Galicia procede maioritariamente da plataforma continental, que vén dunha frota que causa un moi baixo impacto ambiental», apunta Feijoo. Do mesmo xeito, os legumes que se cultivan en Galicia, como é o caso dos grelos, necesitan para a súa produción un menor gasto enerxético que os que se dan noutras contornas.

Se a iso se engade que, en xeral, boa parte dos alimentos incluídos na dieta son frescos e de proximidade, polo que non se requiren grandes desprazamentos na súa distribución, explícanse algunhas das claves que converten a este modelo nun dos máis saudables para o planeta.

Noutro estudo, pendente aínda de publicar e no que se ampliou o foco a variedades culinarias máis específicas doutros países, demostrouse que as dietas que provocan un menor impacto para o medio ambiente son unha da india, a atlántica e a mediterránea. Pero neste caso tamén depende do lugar de onde se consuma. «Para un galego, a dieta máis sostible en termos medio ambientais é a atlántica, pero para un valenciano a mellor sería a mediterránea», apostila Gumersindo Feijoo. En calquera caso, o catedrático de Enxeñería Química da USC non ten dúbidas: «Temos unha das dietas máis sostibles», sentenza.