Muller, maior de 50? ¡Coidado coas bebidas «light»!

Marta Otero Torres
marta outeiro LA VOZ / REDACCIÓN

SOCIEDADE

Un estudo asegura que a partir desa idade consumir dúas latas de bebidas edulcoradas ao día eleva a posibilidade de infarto un 30 %

15 feb 2019 . Actualizado ás 18:51 h.

Millóns de persoas, moitas delas mulleres, consumen ao día bebidas light. Un estudo da Asociación Americana do Corazón activou todas as alarmas ao asegurar que con só dúas latas diarias deste tipo de refrescos, as mulleres maiores de 50 anos teñen un risco de ataque ao corazón un 30 % maior. E o de morte por calquera causa aumenta tamén un 16 %.

O estudo, que se elaborou ao longo de 12 anos e a partir dos cuestionarios a 80.000 mulleres posmenopáusicas que participan no Women's Health Initiative, revela, ademais, que os riscos son maiores (o dobre) para as mulleres sen historial de problemas de corazón nin diabetes, e tamén entre as mulleres obesas e as negras. Os autores do estudo explican que os resultados son observacionales, é dicir, que non poden demostrar cáusaa-efecto e non é posible determinar se este aumento do risco débese a unha bebida en concreto, un edulcorante ou calquera outro aspecto da saúde das participantes.

En calquera caso, Yasmin Mossavar-Rahmani, directora do estudo e profesora do Albert Einstein College of Medicine no Bronx, asegura que hai preguntas que necesitan respostas, como «Que é o que teñen esas bebidas? É algo nos edulcorantes? Están a facer algo á saúde dos intestinos e o metabolismo?».

A investigadora sinalou que moitas persoas con boas intencións, especialmente con obesidade ou sobrepeso, optan polas bebidas light para recortar calorías. «A nosa investigación e outros estudos observacionales mostraron que estas bebidas poderían non ser tan inocuas e o seu consumo asóciase con maior risco de enfermidades cardiovasculares», dixo Mossavar-Rahmani.

Durante a investigación, os expertos comprobaron que, entre as mulleres de máis idade, beber varias bebidas dietéticas a diario aumentaba el risco de infarto polo bloqueo dunha arteria, normalmente unha pequena. Mossavar-Rahmani engadiu que non se rexistraron os tipos de bebidas que consumían os participantes, por iso «non sabemos que edulcorantes artificiais poden ser daniños e cales non».

Son inocuos os edulcorantes?

O tema de posibles danos dos edulcorantes sobre a saúde estivo no ollo do furacán pola súa suposta relación cun aumento do apetito, a diabetes ou o cancro. Con todo, un recente estudo da Universidade de Granada (UGR) concluíu que non hai suficiente evidencia científica que relacione os efectos dos edulcorantes non calóricos con eses problemas de saúde.

Os autores aseguran que «é necesario realizar máis investigacións sobre os efectos dos edulcorantes na composición da microbiota intestinal dos seres humanos e así confirmar calquera efecto que se poida ter atopado en estudos experimentais en animais», explicou Anxo Gil, que é tamén presidente da Fundación Iberoamericana de Nutrición.

Engaden, ademais que «todos os edulcorantes aprobados na Unión Europea son seguros e o seu impacto na microbiota é despreciable, sempre que a inxesta diaria sexa inferior á admisible». Ademais, «os edulcorantes baixos en calorías parecen ter efectos beneficiosos ao comportarse como auténticos prebióticos».