Poñen fin á demonización do ovo e o cacao: pódense consumir a diario

La Voz MADRID / REDACCIÓN

SOCIEDADE

Segundo un estudo da Sociedade Española de Arteriosclerosis alimentos como o queixo ou os ovos poden chegar mesmo a reducir o risco de padecer enfermidades como o ictus

23 ene 2019 . Actualizado ás 08:03 h.

Consumir un ovo a diario ou tomar chocolate negro cunha porcentaxe de cacao igual ou superior ao 70 % non aumenta o risco de padecer enfermidades cardiovasculares nin tampouco o queixo, senón que forman parte dunha dieta equilibrada para levar unha mellor calidade de vida.

Así o establece o documento de recomendacións sobre o estilo de vida na prevención cardiovascular que a Sociedade Española de Arteriosclerosis (SEXA) presentou onte co obxectivo de ofrecer á sociedade consellos «útiles» nesta materia, validados polas investigacións máis actuais.

O estudo analiza, sobre todo, a importancia preventiva do exercicio físico, o abandono do tabaco e o valor de distintos grupos de alimentos, así como novos paradigmas como o do medicamento personalizado aplicado á nutrición, entre outros. Un dos autores do traballo, Emilio Ros, indicou que tanto o queixo como os ovos, que son alimentos «demonizados», conteñen nutrientes beneficiosos. 

Un dos autores, o doutor Emilio Ros, que xunto ao doutor Francisco Pérez Jiménez expuxo as recomendacións sobre os distintos alimentos á hora de levar unha dieta saudable, subliñou que estes son máis importantes que os nutrientes.

Neste sentido, Ros indicou que tanto o queixo como os ovos, que son alimentos que tradicionalmente se han «demonizado» conteñen nutrientes beneficiosos e segundo as evidencias actuais o seu consumo non se asocia a enfermidades cardiovasculares, ao contrario, mesmo pode reducir o risco de padecelas, particularmente o de ictus.

Os froitos secos, os legumes -que sempre son «as grandes esquecidas»-, o aceite de oliva virxe ou os cereais integrais son tamén básicos nunha dieta que queira afastar enfermidades como as cardiovasculares ou a diabetes.

O documento, elaborado por quince investigadores durante dous anos, inclúe unha táboa de frecuencia sobre o consumo de alimentos.

A diario:

- Aceite de oliva, preferiblemente virxe.

- Ovos

- Peixe azul ou branco (polo menos dúas veces por semana)

- Carnes de ave e coello (alternala co peixe, consumindo unha destas opcións ao día).

- Lácteos: leite e iogur semidesnatados (sen azucre) ou queixos frescos.

- Legumes e cereais integrais.

- Froitos secos crus.

- Chocolate negro, cunha porcentaxe de cacao igual ou superior ao 70 %.

- Café (ata cinco diarios, sen azucre) e té (sen limitación).

- Froitas e verduras: catro ou cinco racións.

Tres veces por semana como máximo

- Margarina.

- Ovos no caso dos pacientes con diabetes.

- Marisco.

- Carnes vermellas ou magras.

- Leite e iogur enteiros (sen azucre) e queixos curados.

- Arroz e pasta.

- Froitos secos tostados.

- Chocolate cunha proporción de cacao inferior ao 70 %.

- Alimentos ricos en féculas, como patacas.

Desaconsellado ou ocasional 

- Fritir con aceites de sementes.

- Peixe en salgadura, afumados, carnes procesadas e embutidos.

- Manteiga, nata. Queixos curados en pacientes hipertensos.

- Cereais de fariña refinada.

- Froitos secos salgados.

- Chocolate con leite e branco.

- Zumes de froita comerciais e patacas fritas comerciais.