Sanidade implantará a etiquetaxe de cinco colorees en alimentos e bebidas

La Voz

SOCIEDADE

Será obrigatorio dentro dun ano e difire das etiquetas semáforo (que a OCU pediu vetar) de as grandes multinacionais. O sistema Nutriscore permitirá comparar produtos semellantes para elixir a opción máis saudable

12 novs 2018 . Actualizado ás 17:58 h.

España súmase a Francia e Bélxica e implantará en alimentos e bebidas a etiquetaxe frontal Nustriscore, coñecido coloquialmente como sistema de cinco colorees. Grazas a esta indicación, o cidadán contará con información precisa sobre a calidade nutricional do produto que consome, saberá exactamente que é o que come . Anunciouno este luns a ministra de Sanidade, Consumo e Benestar Social, María Luisa Carcedo, durante a entrega dos XII Premios Estratexia Nutrición, Actividade Física e Prevención da Obesidade (Naves), acto no que tamén avanzou que se limitará a publicidade dos alimentos pouco saudables dirixida a menores de 15 anos.

O código de cinco colorees consiste nun gráfico con coloración gradual e letras que vai do verde a lume en cinco niveles; cada produto levará un adhesivo da cor que lle corresponda en función do seu contido en azucres, graxas saturadas, sal, calorías, fibra e proteínas. Os tons verdes identificarán os produtos máis saudables; os vermellos, os de menor calidade nutricional.

MINISTERIO DE SANIDADE

E por que este sistema e non outro? A ministra defendeu que esta etiquetaxe permite ao consumidor comparar con produtos semellantes de forma sinxela e tomar unha decisión informada e motivada para seguir unha dieta máis saudable. A indicación, con vocación de acabar sendo un sistema unificado en toda Europa, súmase á actual información que xa inclúen os alimentos en España seguindo o ditado no regulamento 1169 do Parlamento Europeo e do Consello. Esta norma obriga a especificar de forma visible o valor enerxético, as graxas, as graxas saturadas, os hidratos de carbono, os azucres, as proteínas e o sal contido nos produtos transformados. Pero non é suficiente: o sobrepeso e a obesidade seguen sendo un problema de saúde pública.

Nutricionistas e endocrinos levan tempo insistindo no urxente de instaurar un sistema común. Adiantáronse os xigantes da alimentación: hai só uns días, cinco multinacionais -Coca-Cola, Nestlé, Mondelez, Pepsico e Unilever- presentaron un modelo propio (as etiquetas semáforo) que advirte sobre o nivel de graxas saturadas, azucres ou sal que contén cada produto por porción de consumo. Pero o modelo non acaba de convencer os profesionais da saúde, que critican que a valoración se faga por ración e non por cada cen gramos. Prefiren a etiquetaxe frontal que, ademais, valora o contido doutros nutrientes como as fibras. É necesaria tanta información Non resulta confuso?

Técnicos de alimentación aclaran que un produto light pode ter cero azucre, pero conter edulcorante. Levaría entón a etiqueta verde cando as súas calorías son baleiras, mentres que un vaso de leite podería levar a etiqueta ámbar, aínda que achega nutrientes fundamentais para o bo funcionamento do organismo. É só un exemplo da importancia da información esencial e dos criterios homoxeneizados. O sistema Nutriscore posúe unha evidencia científica alta e, ao mesmo tempo, resúltalle sinxelo de ler ao consumidor. 

O modelo dos cinco colorees atribúe puntos a cada alimento en función da composición nutricional do mesmo por -aquí si- cada 100 gramos de produto: ten en conta elementos «bos» (proteína, fibra) e «desfavorables» (calorías, azucres simples, sodio) e guinda, en función a eles, un resultado claro. 

Obrigatorio dentro dun ano

Empezarase a ver nos supermercados en breve, xa que as empresas están a comezar a adoptalo de forma voluntaria, pero non será obrigatorio ata dentro dun ano, o prazo en que estará aprobado o real decreto. No resto de Europa, a disparidade está servida. Mentres que en Francia e Bélxica xa se acolleron ao Nutriscore, no Reino Unido utilizan o código do semáforo e en Finlandia recorren a indicacións máis sinxelas usadas unicamente para produtos que son saudables para o corazón.