A ONU alerta: unha de cada nove presentas pasa fame no mundo

M. Otero REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

Kate Bartlett | DPA

As cifras regresaron a niveis de hai unha década polas guerras, o retroceso económico e o cambio climático

12 sep 2018 . Actualizado ás 12:12 h.

No 2017, 821 millóns de persoas (ao redor dun de cada nove habitantes do planeta) pasaron fame no mundo, segundo o informe sobre o Estado da seguridade alimentaria e a nutrición no mundo, difundido pola ONU. Esta cifra supón un regreso aos niveis de hai unha década, e o aumento de 17 millóns con respecto aos do 2016 (804 millóns). A situación está a empeorar en América do Sur e a maioría das rexións de África, segundo asegura este informe, que tamén observa que en Asia se está retardando a mellora lograda durante os últimos anos. En total, o estudo calcula que en América Latina hai 32,3 millóns de persoas subalimentadas, 21,4 millóns delas en América do Sur. A rexión máis afectada pola fame é o leste de África, unha zona azoutada por conflitos en países como Eritrea e Sudán do Sur. Aquí, o 31,4 por cento da poboación considérase desnutrido

Unha dieta saudable é vital, pero «esas dietas son cada vez máis e máis caras para os pobres» As causas desta alarmante situación podemos atopalas nas guerras, o retroceso económico e os desastres naturais, segundo os autores do informe, que temen que non poida conseguirse o obxectivo de desenvolvemento da ONU de Fame Cero para o 2030. O cambio climático ten unha mención especial neste apartado. «O número de desastres relacionados co clima extremo, incluíndo as ondas de calor, secas, inundacións e tormentas, duplicouse desde a década de 1990», sinala o informe, e lembra que a nutrición é extremadamente susceptible aos cambios no clima. Aseguran que, ao final, «o que veremos é que a agricultura xa non é viable nalgúns países porque xa non se pode confiar nos sistemas climáticos alí», afirmou Gernod Laganda, experto no medio ambiente do PMA. E isto ocorrerá tanto en África como en California, alertou. 

Os nenos

O informe tamén subliña que 151 millóns de nenos menores de cinco anos -un 22 por cento do total do planeta- van con atraso no crecemento. «A emaciación (delgadez excesiva e baixo peso para a estatura) continúa afectando a máis de 51 millóns de nenos menores de cinco anos do mundo e estes nenos teñen un maior risco de morbilidad e mortalidade». Ademais, por mor dunha mala nutrición, 38 millóns de nenos menores de cinco anos sofren sobrepeso, destaca o informe. E é que a pobreza e a fame non implican sempre delgadez. Un escaso acceso aos alimentos e, especialmente, a alimentos saudables, contribúe á desnutrición, así como ao sobrepeso e a obesidade. «O custo máis alto dos alimentos nutritivos, o estrés que significa vivir con inseguridade alimentaria e as adaptacións fisiológicas á restrición de alimentos axudan a explicar por que as familias que se enfrontan a inseguridade alimentaria teñen un risco máis alto de sobrepeso e obesidade», explican os expertos.

O acceso a unha dieta saudable é vital, pero «esas dietas saudables son cada vez máis e máis caras para os pobres», subliñou Víctor Aguayo, director do Programa Global de Nutrición de Unicef.

Ata hai poucos anos, a redución das cifras da fame fora unha historia de éxito, sobre todo grazas ao rápido desenvolvemento económico en Asia. No 2015, a ONU celebrou que máis de 200 millóns de persoas deixasen de sufrir fame desde 1990.

Sobre as solucións necesarias, o informe subliña que «esixen asociacións máis estreitas e financiamento plurianual en gran escala para programas integrados de redución e xestión de riscos de catástrofes e adaptación ao cambio climático con perspectivas a curto, a medio e a longo prazo».

Outra advertencia sobre as taxas de vacinación na UE

R.A.

O informe da OMS tamén salienta que as taxas de vacinación infantil están a mellorar en xeral en toda Europa, pero destaca como os brotes recentes de sarampión e rubeola nalgúns países poñen en perigo a capacidade europea para eliminar estas enfermidades.

Por iso, advirten de que se require un monitoreo e cumprimento cauteloso. Durante a última década, as taxas media da cobertura da vacinación aumentaron ou permaneceron case estáticas para as tres vacúas infantís contra o sarampión, a polio e a rubeola. A maioría dos datos indican que aínda hai diferenzas considerables nas taxas de vacinación entre os países, e algúns teñen taxas de vacinación por baixo do 90 %.

O informe ten un apartado especial para os que se opoñen ás vacinacións. Nel, advirten de que o sarampión e a rubeola son enfermidades altamente contaxiosas. Polo tanto, necesítase polo menos un 95 % de cobertura de inmunización de cada cohorte anual para lograr a protección da comunidade e eliminar as enfermidades.

A cobertura de inmunización na rexión europea da OMS é xeralmente alta, pero advirten de que hai desafíos, como a difusión de desinformación sobre as vacinas, o que deu lugar a un nivel relativamente baixo de confianza na seguridade das vacinas nalgúns países. «Esta é unha preocupación seria que todas as partes interesadas na inmunización deben continuar abordando», salientan, engadindo que traballan para crear e manter a confianza do público nas vacinas e as autoridades que as fornecen.

Publicado cada tres anos, o informe ten como obxectivo realizar un seguimento dos obxectivos establecidos polo marco político europeo, Saúde 2020, que pretende establecer sistemas de atención sanitaria universais, equitativos, sostibles e universais que permitan aos individuos controlar as decisións sanitarias que máis afecta as súas vidas

«A maioría dos países europeos tomaron medidas importantes para acadar os obxectivos clave establecidos por Saúde 2020», dixo o Zsuzsanna Jakab, Director Rexional da OMS para Europa. «Os factores de risco relacionados co estilo de vida son motivo de preocupación, xa que poden retardar ou mesmo reverter os grandes aumentos na esperanza de vida se non se controlan», advertiu Jakab.

O Informe Europeo sobre a Saúde foi publicado onte en Londres, días antes da reunión anual do Comité Rexional da OMS para Europa, que ten lugar do 17 ao 20 de setembro en Roma, Italia, no que os delegados dos 53 estados membros da rexión europea debaterán as súas conclusións.

En Europa, preocupados polo sobrepeso e o tabaquismo

rita álvarez tudela

Mentres a fame fai estragos no resto do mundo, os europeos gozan dun aumento da esperanza de vida e a redución da mortalidade prematura. No entanto, desde a Organización Mundial da Saúde (OMS, polas súas siglas en inglés) advirten precisamente, de que sobrepeso e obesidade, xunto a tabaquismo e alcol, obstaculizan o progreso nalgúns países.

As persoas viven de media ata máis dun ano máis en comparación cos datos de fai cinco anos. Con todo, aínda hai máis dunha década de diferenza (11,4 anos) entre os países coa esperanza de vida máis alta e a máis baixa. Ademais, lográronse bos avances na redución das mortes por todas as causas desde o comezo do milenio, cunha redución próxima ao 25 % en 15 anos. Europa está a superar o obxectivo de reducir as mortes prematuras por enfermidades cardiovasculares, cancro, diabetes e enfermidades respiratorias crónicas nun 1,5 % anual ata 2020. Pero esta cifra vese embazada polas taxas de tabaquismo, que son as máis altas do mundo, cunha de cada tres presentas de máis de 15 anos fumando. Aínda que o consumo de alcol está a diminuír en xeral, o consumo entre os adultos segue sendo o máis alto do mundo.

No caso do sobrepeso (definida como un IMC maior ou igual 25 quilos) e a obesidade (un IMC de 30 quilos ou máis) os niveis van en aumento. Na maioría dos países da rexión, a prevalencia do sobrepeso é máis alta entre os homes, mentres que a obesidade é máis alta entre as mulleres. A taxa aumentou do 55,9% en 2010 ao 58,7 % en 2016 para o sobrepeso, e do 20,8 % en 2010 ao 23,3 % en 2016 para a obesidade.