Whisky escocés, pero con sabor galego

laura lópez LUGO / LA VOZ

SOCIEDADE

Óscar Cela

Unha expedición da empresa Tamdhu viaxou a Lugo para coñecer a orixe das botas nas que madura esta bebida

19 jun 2018 . Actualizado ás 15:32 h.

Falar de whisky evoca Escocia. Pero o famoso Scotch whisky ten tamén moito de Galicia, pois dos carballos desta comunidade sae parte da madeira na que madura o whisky que comercializan varias marcas escocesas. Precisamente este luns estivo en Lugo un equipo da empresa escocesa que elabora o whisky Tamdhu -acompañados por xornalistas, fotógrafos e cámaras- para coñecer de primeira man a orixe da madeira coa que se fabrican as botas nas que madura esta bebida espirituosa. Estiveron nas instalacións de Forestal Peninsular SL, o serradoiro lucense -teñen outro en Santander- no que se fabrican dóialas coas que se elaboran as botas, xa na tonelería que a empresa de Lugo ten en Jerez de la Frontera, Tevasa. Narciso Fernández, propietario de Forestal Peninsular, encargouse explicarlles todo o proceso, que empeza en Lugo, continúa en Xerez e remata en Escocia.

Os representantes da empresa escocesa que se trasladaron onte a Lugo -Sandy MacIntyre, xerente; Iain Weir, director de marca; Gordon Dundas, embaixador internacional da marca; Jon Perkins, de comunicación; e Christopher Coates, xornalista da empresa de comunicación Paragraph- explicaron que o whisky Tamdhu madura exclusivamente en botas de Xerez, e alí só utilizan madeira de carballo europeo de Galicia, a zona cantábrica e o sur de Francia.

A elección desta materia prima marca unha gran diferenza no resultado final: «A maioría dos whiskis escoceses empregan carballo americano para a maduración, pero o carballo europeo achega moita máis calidade e unha gran diferenza na cor, cheiro e sabor final; o whisky Tamdhu ten un sabor moito máis rico, a froitos secos, chocolate... e unha cor máis clara, natural, o que lle achega a madeira», explicaron desde a empresa escocesa. Só o 5% do whisky escocés madura en botas de Xerez, mentres que o 95% faino en carballo americano: «E Tamdhu é a única destilería que usa ‘cheiroso sherry casks' (botas de cheiroso de Xerez)».

O xerente da marca escocesa Sandy MacIntyre comprobou o estado da madeira de carballo que naceu en Lugo, e ata a cheirou, xa que os taninos son os que achegan calidade aos licores das barricas.