«O porco ibérico e o marisco galego levan fenomenal»

Maruxa Alfonso Laya
m. alfonso O Grove / LA VOZ

SOCIEDADE

MONICA IRAGO

«Os tintos de Galicia están de moda», explican os autores dunha das cartas de viños máis famosas

18 abr 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Falar do restaurante Atrio de Cáceres é falar da mellor carta de viños do mundo. Dio a prestixiosa revista americana Wine Spectator, que lle outorgou esta distinción no ano 2003 e que aínda a mantén. Entre os seus máis de 4.200 referencias de 22 países diferentes hai un sitio de luxo reservado para os viños galegos, explica José Polo, encargado da adega deste emblemático establecemento. «Galicia é unha sorpresa. Era unha terra de brancos e, de súpeto, empeza a facer uns tintos estupendos», sostén. Namorado dos produtos galegos confésase tamén Toño Pérez, xefe de cociña e alma máter dun local que se converteu en todo un referente da gastronomía estremeña. «Aquí teñen unha materia prima única, é un territorio cunha identidade gastronómica moi forte», asegura. Ambos visitaron onte O Grove para recibir o premio Lola Torres, que outorga a Fundación Amigos de Galicia, e que quere ser un recoñecemento á súa traxectoria.

Na carta do Atrio non faltan nunca nin os mariscos, nin os peixes. «Son produtos que chaman moito a atención e sempre tiveron unha importante presenza na nosa carta», explica Toño. De feito, conta con varias receitas «nas que xogamos co porco ibérico e o marisco galego, que levan fenomenal». É o caso do lagostino que envolve nun lámina de porco ibérico moi transparente e que mete ao forno, «e achégalle ao prato un pouco de graxa», engade. Ou as recoiro, «eu fágoas á prancha», afirma. Pero de Galicia chámalle tamén a atención a súa tenreira e os produtos da súa horta, especialmente a súa pataca. Defender os produtos da terra, «ao final é unha arma», sostén. E considera que un prato sinxelo como «unha pataca galega cun bo aceite de Estremadura e un bo pemento» pode converterse en toda unha exquisitez.

Pero non só a gastronomía galega conquistou a estes dous restauradores. O sector vinícola está amplamente representado nunha das mellores cartas de viños do mundo, explica o seu autor, José Polo. «Temos a Galicia máis tradicional e tamén os novos mencías. Os tintos galegos están súper de moda», asegura. Destaca a evolución que experimentou o sector, «están ao facer moi ben. Oxalá Estremadura tivese un grupo de adegas tan fortes», engade. As súas preferencias sitúanse «en viños como os de Raúl Pérez, que son cantidades moi pequenas, pero moi de verdade. Que parece que lle teñen que sacar o viño á terra», conta. Porque nesta comunidade, «están facendo un tipo de viños moi interesantes».

As referencias galegas

Nunha carta con 4.200 referencias de todo o mundo, Galicia conta con «entre 50 e 60 referencias, iso seguro», sostén. E explica que, á hora de buscar marcas para incorporar á súa adega, fíxanse en viños «que teñan franqueza, que sexan de verdade. Non teñen por que ser perfectos, pero é importante que o proxecto sexa auténtico de verdade», asegura. E recoñece que «somos un pouco afrancesados, porque é un país marabilloso cunha variedade de produtos inmensa. En España, cando empezamos, Rioxa ocupábao todo e agora é só unha zona máis».