Este restaurante de Compostela si pasaría o exame de un nutricionista

Patricia Calveiro Iglesias
Patricia Calveiro SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIDADE

Magdalenas veganas, pan y empanada sin gluten (preparados sin mix panificable, sino con una mezcla propia de harinas sin gluten y 100 % ecológicas), cocido de alubias, bacalao al horno, yogur con nueces y miel... Cristina Vázquez elabora en La Alacena de Cris (en la rúa do Pintor Juan Luis) un amplio catálogo de comida saludable y apta para intolerantes. Además, hace tartas y postres a medida por encargo y ofrece platos ecológicos y kilómetro cero en colaboración con la asociación de productores Non é o mesmo.
Madalenas veganas, pan e empanada sen gluten (preparados sen mix panificable, senón cunha mestura propia de fariñas sen gluten e 100 % ecolóxicas), cocido de fabas, bacallau ao forno, iogur con noces e mel... Cristina Vázquez elabora na Alacena de Cris (na rúa do Pintor Juan Luis) un amplo catálogo de comida saudable e apta para intolerantes. Ademais, fai tortas e sobremesas a medida por encargo e ofrece pratos ecolóxicos e quilómetro cero en colaboración coa asociación de produtores Non é ou mesmo. XOAN A. ADOITAR

A Alacena de Cris, en Pontepedriña, abandeira unha cociña saborosa e saudable

17 novs 2021 . Actualizado ás 17:03 h.

Comer rico e san fóra de casa? Ás veces parece unha misión imposible, e xa non falemos se ademais hai un comensal cunha intolerancia alimentaria... Nesa encrucillada viuse hai un tempo Cristina Vázquez «por un problema dixestivo persoal» e constata que cando tocaba comer fóra de casa «era complicado atopar algo sen glute e lactosa que non fora unha ensalada». Esa foi unha das razóns que a levou a incluír na carta da Alacena de Cris unha ampla variedade de receitas apetecibles e compatibles con estas intolerancias.

Ademais, responde ás pregarias daqueles que buscan pratos saudables e equilibrados, á vez que saborosos. Foi un paso que deu «a raíz dunha charla que fixemos aquí cunha doutora experta en nutrición, María Villar», lembra. «Pensei en que me gustaría engadir ese plus a nosa comida, que non só veñas a cenar senón que o que comas sexa bo para ti», continúa, polo que se puxo a traballar nunha nova carta co apoio dunha dietista e especialista en alimentación, María Gayo, dando tamén prioridade ao uso de ingredientes sostibles e de proximidade en colaboración coa asociación de produtores Non é ou mesmo. Así, A Alacena de Cris é un reflexo cada vez máis fiel da muller emprendedora que está detrás do negocio, o cal non só pasaría o exame dun nutricionista senón que é dos lugares que elixen para comer.

«Abrimos as portas hai 7 anos e isto foi evolucionando co paso do tempo. Hoxe non ten nada que ver con como era ao comezo. Empezas con toda a ilusión e vaste adaptando en función da demanda. Rodeados de academias, era máis unha cafetería. Tiñamos picos de xente nos que non dabamos atendido e isto limitaba o crecemento como restaurante, porque non podes chegar a todo. Co covid e o parón na actividade puidemos dar ese salto, obrigou a reducir os aforos e nós non volvemos a subir ao 100 % aínda que xa se pode. Puxemos a neveira dos doces na entrada cando só se podía pedir para levar e serviu como reclamo. Moita xente que camiñaba pola rúa e vía a comida paraba a preguntar... foi algo que axudou moito», relata Cristina, quen antes de facer realidade o seu soño de montar unha empresa propia se curtió na hostalería local como empregada. A exalumna da escola de hostalería de Lamas de Abade confirma que hai cada vez máis interese por saber que leva un á boca e comer san, «pero non tanto como se vende nas redes sociais», matiza.

Entre os pratos máis representativos da Alacena de Cris está a súa wok de verduritas con lagostinos, que leva na carta desde o primeiro día; e, tamén entre as estrelas da carta, está o bacallau ao forno con puré de pataca e cebola confitada. Cunha trintena de combinacións posibles para almorzar, confesa a dona e cociñeira que hai onde elixir porque ela é das persoas que gozan almorzando fóra de casa cando non traballa e quere que esa pequena homenaxe estea tamén á altura dos seus clientes.