Os pubs de Santiago queren dar os bos días

Juan María Capeáns Garrido
juan capeÁns SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIDADE

XOAN A. ADOITAR

Locais nocturnos como o Atlántico, o Momo ou o Garoa pretenden manter a sesión vermú cando rematen as restricións horarias

01 may 2021 . Actualizado ás 22:21 h.

A hostalería nocturna, máis que ningún outro sector zarandeado pola pandemia, segue entre penumbras á espera de tempos mellores, que nesta crise só poden propicialos as vacinas e unha situación epidemiolóxica moi favorable que aínda non se dá. Coas discotecas e salas de concertos pechadas desde o mes de agosto, os únicos que atoparon un pouco de osíxeno foron os pubs que, con moitísimas dificultades e beneficios concisos, reorientaron os seus negocios para adaptarse ás esixencias horarias e ás medidas de seguridade.

Os máis veteranos da noite fixeron da necesidade virtude e xa decidiron que cando regrese a normalidade algunhas cousas non volverán ser como antes: «Serán mellores, daremos máis servizo aos nosos clientes», afirma Javier Rivera, á fronte do pub Momo desde 1984. Tradicionalmente, o local de Virxe dá Preto abría ás catro da tarde e pechaba unhas doce horas máis tarde, pero a pandemia desprazou o tempo de traballo cara á mañá. Agora abre as súas portas -e o xardín- desde o mediodía, unha dinámica que Javier pretende manter pase o que pase nos próximos meses. Renunciaría á noite polo día? «Non, non, eu reivindico a hostalería nocturna, é o meu negocio e creo que non podemos perder a nosa identidade como pub e como país, isto non é Suíza», advirte.

A mesma reflexión fai Pilar Fernández, do Atlántico, unha noctámbula devota que mesmo atopou nas madrugadas un bo estilo de vida para conciliar e educar aos seus fillos, o que non lle impide recoñecer a súa satisfacción por ter empezado a abrir a partir das 12.30 horas as fins de semana e os festivos. «O horario diúrno era unha tendencia e xa o tiñamos en mente, a pandemia só o acelerou», admite esta barmaid orgullosa de ver pasar a vida desde as oito fiestras do seu local de San Miguel. Tampouco ten dúbidas entre papá e mamá: «A noite é especial, implica máis lecer, é outro estilo», defende.

A falta de golferío nocturno, o Garoa tamén estirou o seu horario por onde lle permite a lei, pola mañá. Xa era unha referencia das tardes, e agora adiantou a súa hora de apertura da un do mediodía, para incorporarse á crecente oferta de terraceo e vermú de Rodrigo de Padrón, unha idea que no futuro se manterá as fins de semana. Por esa mesma liña movíase xa o Chocolate, que foi o primeiro en entender que a festa que se monta ao redor da Praza de Abastos cada sábado merecía música en directo e copas en condicións. Bos días, e boa sorte.