A ilusión de abrir un novo restaurante mexicano en Santiago pode coa crise

Margarita Mosteiro Miguel
Marga Mosteiro SANTIAGO

SANTIAGO CIDADE

Xoán A. Soler

Aitor Domínguez puxo en marcha Pico de Galo coa cociñeira Brisa Medina

27 novs 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

A sorte hai que buscala e traballala día a día. Isto debeu ser o que pensou Aitor Domínguez Duro cando se decidiu a pór en marcha o seu soño de ser o seu propio xefe. «Desde hai tempo tíñalle o ollo botado ao local», apunta Aitor. Alá polo mes de marzo, cando aínda criamos que o covid non era para tanto, Aitor chegou a un acordo cos donos do antigo O Campiño en San Roque. «Asinamos o contrato uns días antes do confinamento», pero lonxe de tirar a toalla, Aitor tivo tempo para madurar con calma o seu proxecto de vida. Nacía Pico de Galo, un restaurante mexicano para marcar a diferenza na restauración de Santiago. Con experiencia no sector, como camareiro, tiña en mente un bar, tasca ou restaurante similar ao que podemos atopar por miles na cidade, pero o seu proxecto madurou cara a outros camiños. A cociñeira do Pico de Galo tivo moito que ver na definición do restaurante. Brisa Medina, nacida nunha localidade próxima a Jalisco (México), suxeriulle facer comida mexicana, e a proposta callou. «Non hai nada semellante en Santiago, e ela facía pouco que se quedou no paro. Chamouna nunha ocasión anterior, pero estaba a traballar. Cando quedou no paro, chamoume e empezamos a traballar», comenta Aitor, nacido en Vila de Cruces e afincado en Santiago desde fai uns 8 anos. O pasado venres abría as súas portas, e facíao con todas as restricións que afogan ao sector, pero «con moita ilusión e ganas de traballar». Por agora, os encargos pódense recoller no restaurante ou envialos a domicilio polas habituais plataformas de envío, e tamén por Obvious Eat. A comida é puramente mexicana, pero «adaptada aos nosos padais. Menos picante», explica. Os tres primeiros días superaron as previsións, e tomáronse dúas para reorganizalo todo. O mércores volveron aos fogóns, e a «resposta segue sendo boa». Aínda que contén o alento, «porque é certo que pode non ser o mellor momento para pór en marcha un negocio, pero cando quedei no paro pensei que tiña que facer algo». Capitalizou todo o paro e investiuno en cumprir o seu soño. Cando «se vaia recuperando a normalidade, e poidamos REVISAR volver aos bares, en Pico de Galo faremos almorzos completos, que é algo que me gusta; e tamén se poderá tomar uns viños e unhas canas con tapas mexicanas». Ideas e ilusión ten moitas, así que seguro que a sorte lle sorrí.

XOAN A. ADOITAR

Castañas e paseo

Nestes días de confinamento perimetral, Compostela está case soa. Cara ao atardecer, outros anos, eran habituais as longas colas na rúa Nova e en Porta Faxeira para comprar un cucurucho de castañas, que se degustaban durante o paseo. Agora son moitos menos os que se animan ao paseo diario. Entre os que se manteñen fieis á cita está Jacobo Pérez Paz, presidente da Asociación do Cabalo Galego, que foi sorprendido por Xoán A. Soler cando daba boa conta das castañas asadas xunto á súa nai, Amalia Paz, á vez que gozaban dun relaxante paseo polas rúas vellas de Santiago.

«A Raíña Galega»

A lectura estase convertendo nunha aliada perfecta para encher as horas de confinamento voluntario no fogar, e unha das propostas das librerías é «A Raíña Galega», o último libro do xornalista Xosé Durán. É unha novela de ficción pensada para os mozos, e na que a lingua galega é a protagonista principal. En primeira persoa narra, alternando personaxes históricos, os momentos que marcaron a súa existencia. O lector terá a oportunidade de coñecer, dun xeito novelada, a evolución do galego desde o medioevo ata hoxe.