Todo o que se coce en Compostela

Susana Luaña Louzao
susana luaña SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIDADE

Sandra Alonso

Os fogóns acendéronse no Obradoiro para que os cociñeiros do programa «Come a comarca» enfrontásense aos restauradores composteláns máis afamados

25 ene 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

Un equipo de Davides contra outro de Goliats na praza do Obradoiro, e xa se sabe que nas batallas entre xigantes e ananos, pode pasar de todo. Esa é a gran incógnita que lle pon salsa ao espazo Come a comarca da Televisión de Galicia, cuxo último programa se gravou onte en Santiago. Por unha banda, o equipo do programa, formado polos concursantes que sobreviviron á ruta gastronómica que percorreu Galicia en busca dos pratos máis apetecibles. Polo outro, os mellores cociñeiros do lugar, preparados cos seus culleres de pau para dalo todo nos fogóns. O enigma desvelarase en antena, no último programa deste reality gastronómico, pero sirva de pista que os aspirantes ían bastante igualados, polo tanto, o que teña destacado en Santiago terá bastantes boletos para chegar á final e levar o zumento premio.

Os concursantes foron seleccionados nun cásting ao que se presentaron afeccionados á cociña que percorreron Galicia para aprender, dos mellores cociñeiros da comarca, a preparación dos pratos máis típicos da zona. Tras percorrer Bergantiños, Deza, Monforte de Lemos, Fisterra, Trives, Terra Chá, Salnés, Melide, Ribeiro-Carballiño, Barbanza, A Mariña e Baixo Miño, o concurso puxo a guinda en Santiago, onde os participantes foron recibidos polo xefe de cociña do Bar Pampín, Alén Tarrío, que foi o encargado de elixir o menú que ían cociñar: vieira curada con zaragallada, jarrete de tenreira e coulant de torta de Santiago.

Antes, para coñecer os segredos que colocaron estes pratos no alto do podio da gastronomía compostelá, os cinco afeccionados aprenderon a preparar a vieira con Matilde e Manolo do restaurante Don Quixote (Santiago), o jarrete con Chus, do restaurante Certo Blanco (Teo) e a sobremesa, con Vera Avola, do restaurante Madia Leva, de Santiago.

Os afeccionados contra os chefs da Casa dá Collona, Petiscos Gastro Bar e O Imprevisto

Ao mediodía, na praza do Obradoiro, chegou a hora de mostrarlle ao público o que se coce en Compostela. Os concursantes sacaron as súas armas culinarias e enfrontáronse á mestría de tres recoñecidos cociñeiros: Manuel Neira, do restaurante AC DC A Casa dá Collona (Santiago), María, do restaurante O Imprevisto (Boqueixón) e Juan Buchet, do Pestisco Gastro Bar. Todo iso, moderado pola culler de pau de Fran Cañotas, presentador que percorreu a comarca para atopar aos mellores cociñeiros dos pratos elixidos e animarlles a competir. Como non hai un bo prato sen preparación previa, os concursantes visitaron antes a explotación gandeira Fisterra Bovine World, para coñecer o produto e que ninguén lles dea lebre por tenreira.

A praza do Obradoiro foi, é e será escenario de todo tipo de estudios, pero nunca das súas pedras centenarias desprendéronse tan ricos cheiros e sabores.