O tamaño do queixo importa, e moito

Xosé María Palacios Muruais
XOSÉ MARÍA PALACIOS VILALBA / LA VOZ

ARZÚA

En denominaciones como Arzúa-Ulloa hay gran variedad de pesos en la fabricación
En denominacións como Arzúa-Ulloa hai gran variedade de pesos na fabricación xoan a. adoitar

As pezas de menos peso son cada vez máis pedidas por consumidores

01 mares 2021 . Actualizado ás 09:30 h.

O tamaño do queixo importa. Cada vez parece importar máis que o tamaño non sexa moi grande, como explican fabricantes das distintas denominacións oficiais que hai en Galicia. Os cambios sociais son, segundo as súas impresións, unha razón poderosa desa nova tendencia: as familias son menos numerosas que hai décadas, e non é o queixo o único produto que se vende en tamaños máis pequenos. Doutra banda, tamén se dá un perfil de consumidor máis interesado en comprar distintas variedades de queixos que en adquirir sempre o mesmo: as pezas de menor tamaño teñen aí unha maior facilidade de adaptación, afirman os fabricantes.

Na Denominación de Orixe San Simón da Costa fabrícanse pezas de dous tamaños: as grandes poden pesar de 800 gramos a 1,5 quilos, e as pequenas, de 400 a 800 gramos. O normal é que os queixos pequenos, coñecidos popularmente como bufóns, fabríquense cun peso que vai de 500 a 600 gramos. Anxo Ramil, secretario do Consello Regulador da Denominación de Orixe, afirma, para subliña o auxe dos bufóns, que desde o 2013 supoñen polo menos o 25 % do total de pezas vendidas.

María Cuba, da queixaría Don Crisanto (Vilalba), confirma que a menor número de membros nunha familia, maior interese en comprar pezas pequenas. Maikel Fernández Cuba, doutra queixaría vilalbesa (Prestes), asegura que a tendencia é firme e que as fábricas teñen que responder a esa demanda do mercado. O que, en cambio, parece inviable é chegar a elaborar pezas máis pequenas. Polo xeral, salvo encargos esporádicos, non se fabrican unidades de 400 gramos, xa que, como explican eses dous queseros, podería haber dificultades para prensar a masa e habería demasiada porcentaxe de cortiza no volume total.

Na Denominación de Orixe Arzúa-Ulloa, tamén hai variedade de pesos. Á marxe do grao de maduración poden comprarse pezas que van dos 500 gramos aos 3,5 quilos, aínda que a fabricación das pezas de maior tamaño non se realiza en todas as fábricas inscritas no Consello Regulador.

José Luis Carreira, presidente do órgano reitor, afirma que as pezas de maior elaboración son as que pesan entre medio quilo e un quilo. Esas adoitan comercializarse en tendas e en supermercados, mentres que as de máis peso teñen na hostalería a súa maior saída. Doutra banda, Carreira comenta que se observa nos consumidores unha tendencia a comprar varios tipos de queixo e non un só, co que crece a demanda de pezas pequenas.

Cristina Rodríguez —da queixaría Barral, de Arzúa, unha das que fabrica pezas grandes— recalca que ha ir aumentando a venda de pezas pequenas —de 600 a 700 gramos, detalla— en contraste co que era habitual hai anos, cando as dun quilo e tres quilos eran as que máis demanda tiñan. Hoxe as de maior peso teñen saída na hostalería, comenta Rodríguez.

«Hai máis saída para as pezas pequenas». Así describe Javier Sampayo, presidente do Consello Regulador da Denominación de Orixe Queixo Tetilla, a tendencia deste produto nos últimos anos. As normas de fabricación permiten a elaboración de queixos cun peso mínimo de 500 gramos e un máximo de 1,5 quilos, aínda que na práctica as máis pequenas adoitan pesar 600 ou 650 gramos. Os queixos que pesan de 700 a 800 gramos son os que teñen máis saída nestes momentos, segundo explicacións do Consello Regulador.

O queixo do Cebreiro pode pesar de 300 gramos a dous quilos. No entanto, no Consello Regulador explican que na práctica as pezas que se comercializan con menos peso son as de medio quilo. As dun quilo ou dun quilo e medio teñen saída, sobre todo, na hostalería. Carlos Reija, da queixaría Santo André (Castroverde), comenta que o uso deste queixo na cociña, como ingrediente de tortas ou de ensaladas, explica a venda de pezas dese peso.

O mes pasado anunciouse que a autorizaba a fabricación de pezas de máis de dous quilos de peso, o que responde ao interese de negocios de restauración e de supermercados. As pezas de dous quilos son do modelo curado, que tamén ten saída, segundo comenta o mencionado fabricante.

Ao corte

Outra tendencia en crecemento é a venda de pezas ao corte, algo que se dá en queixos de distintas denominacións de orixe. Tendas e supermercados comercializan esa mercancía, con pesos que varían. O que si parece claro, como recalca Maikel Fernández Cuba, é que se trata de cambios xa consolidados.