A primeira plantación de arándanos da Baña chega tras 5 anos de traballos

Margarita Mosteiro Miguel
marga mosteiro SANTIAGO / LA VOZ

A Baña

Xoán A. Soler

Lucas e Anxo Piñeiro e Javier Suárez exponse abrir tendas para a venda directa

20 novs 2018 . Actualizado ás 23:57 h.

O primeiro dos escollos que tiveron que superar Lucas Piñeiro e Javier Suárez para sacar adiante a idea de desenvolver unha plantación de arándanos en Galicia foi localizar un terreo «o suficientemente grande e rústico» para que as plantas se agarrasen á terra e florecesen con éxito. Os dous mozos emprendedores contaron coa experiencia de Anxo Piñeiro para avanzar na creación da empresa. O malo da iniciativa é que «require anos de traballo antes de ver os froitos. Cando empezamos, o mercado estaba en alza, pero agora está algo máis baixo. Precisamente coincidindo coa primeira colleita, pero non imos baixar os brazos», insiste o biólogo Lucas Piñeiro.

Nos primeiros pasos do desenvolvemento da idea, a sorte estivo de parte do equipo, e apareceu «un terreo de máis de cinco hectáreas case perfecto na Baña, que o vendía unha persoa que residía en Cataluña, e que era seu por herdanza». En total foron cinco anos dedicados a «preparar o terreo, retirar pedras, matogueiras, limpalo e expor. Foi tempo e esforzo, que agora empeza a dar froitos».

As plantas «da variedade que nós queriamos non as había en Galicia, así que son importadas, pero sabiamos que a nosa terra era perfecta para desenvolver a plantación». Inicialmente, optaron por centrarse exclusivamente nos arándanos, pero «non descartamos entrar noutros froitos do bosque». Tras case cinco anos de esforzos para pór a punto do terreo, o pasado tiveron unha «produción testemuñal, e leste conseguimos os primeiros mil quilos». Tampouco é unha cantidade que lles permita baixar a garda, «é cuestión de paciencia, o bo vén a partir de agora. Non é un cultivo tradicional galego, e por iso hai que ser moi cauto: somos conscientes de que empezamos a ver o final dun longo túnel».

Os primeiros arándanos galegos véndense en só dúas cadeas de supermercados, Gadisa e Vegalsa, «pero de cara ao futuro queremos abrir un par de froiterías, a primeira será en Santiago. Entón xa se venderán directamente os nosos arándanos, e nuns anos, outros froitos do bosque galego». A pesar do incipiente da explotación, Lucas Piñeiro está seguro de que «a produción galega poderá competir en igualdade coas de fóra, tanto en calidade como en prezo».