As limitacións do covid e a caída do turismo levan ao bordo da quebra ao sector
10 oct 2020 . Actualizado ás 23:36 h.As restricións impostas no sector da hostalería para frear o avance do covid, unido á caída histórica do turismo e á previsión de que no último trimestre do ano non se recuperarán o turismo estranxeiro nin o de congresos está a provocar que os establecementos de hostalería adianten os seus habituais peches de xaneiro a esta mesma semana ou a partir de outubro. A hostalería, fundamentalmente a do Franco e doutras rúas da contorna da Catedral, pechaban en xaneiro, xusto despois de Nadal, para gozar das súas vacacións. Pero, tras un verán «desastroso», o peche vén imposto para «non seguir sangrando» os recursos persoais. O Dakar, por exemplo, optou en pleno confinamento por non abrir as súas portas ata Semana Santa; e o Sónar, un dos locais de moda da noite compostelá, anunciou o seu peche temporal moito antes de que as medidas anticovid pechasen os locais de lecer nocturno. Unha decisión tamén tomada pola Sala Capitol.
Os ánimos dos hostaleiros, segundo apuntaron fontes de Hostalería Compostela, están «cada vez máis afundidos e son moi pesimistas cunha posible recuperación cara a final de ano». Os ERTE tramitados pola asociación seguen vixentes, e os hostaleiros están á espera das novas directrices que permitan prolongalos máis aló do 30 de setembro.
Ao peche da hostalería únese a decisión de responsables de hoteis de parar, polo menos ata final de ano
Entre os establecementos nos que xa pode lerse o cartel de pechado por vacacións está A Barrola e o Rápido, pero tamén outros establecementos, aínda que non puxeron o cartel, clausuraron provisionalmente os seus locais. O Ventosela, que estivo pechado durante as últimas semanas, tiña previsto abrir esta fin# de semana a modo de proba. Ao peche da hostalería únese a decisión de responsables de hoteis de parar, polo menos ata final de ano, e avaliar a situación co arranque do 2021 antes de retomar a actividade.
Hostalería Compostela estima que algo máis do 30 % dos establecementos hostaleiros adheridos á entidade non abriron no verán, e seguirán clausurados ata Semana Santa do 2021. Un dos hoteis que pechou, e segue pechado, é o Rúa do Vilar. Hai uns días coñeceuse tamén o peche do Peregrino. O Altamira optou así mesmo por suspender as súas actividades despois dun verán frouxo e un mes de setembro totalmente atípico para este establecemento.
Grandes hoteis
No grupo das cadeas, a situación complícase día a día. Esteban Iglesias , director do NH Collection, recoñecía que están a atravesar por un momento delicado. «Deberiamos ter planificado o mes de decembro. O ano pasado en setembro sacaramos os menús de Nadal. A organización dun gran hotel planifícase a longo prazo, pero agora mesmo chequeamos o presente e non pensamos no futuro», apunta. A modo de exemplo de cal é a situación de cara a final de ano, Iglesias apunta a que, antes, no mes de novembro «tiñamos completa a noite de fin de ano»; con todo, nesta ocasión «nin sequera podemos planificar, porque non é posible facer previsións». Aínda que o seu cadea non se expón o peche do seu hotel, recoñece que no sector é un asunto do que se fala e que cobra forza.
O portavoz da Unión Hostaleira de Santiago insiste en que «un mes de beneficio, quen o tivo, non pode ser suficiente para aguantar un hotel que tivo oito meses de caixa a cero ou case cero». Lamenta os comentarios de quen, sen ter coñecementos claros do que supón ter un hotel aberto, consideran que «os hoteis gañaron moito diñeiro e que poden resistir. O balance dos anos bos, dos momentos positivos, é de entre un 10 e un 15 %, pero a caixa de resistencia esgótase», explica Iglesias .
O Concello escoita a petición para instalar estufas e biombos nas terrazas
O Concello estudará en que medida pode axudar ao sector da hostalería con medidas fiscais e coa ampliación de espazos para terrazas, aínda que, no primeiro caso, será a conta dos orzamentos do 2021. No segundo, calquera posible medida deberá someterse a un estudo individual, porque na utilización da vía pública hai que ter en conta aos demais usuarios. É a resposta do alcalde a dúas das peticións que lle formula o sector para paliar os efectos da pandemia sobre unha actividade que, coa chegada do outono, enfróntase á diminución da ocupación nas terrazas pola climatoloxía. Por iso é polo que outra das súas demandas céntrese na autorización de estufas, biombos e antucas.
Nese caso contarán coa colaboración de Raxoi sen que haxa que agardar a que mude a ordenanza. O estado de urxencia permite achegar solucións inmediatas e esa é a vía que se seguirá, aínda que o rexedor advirte que, en cuestión de peche de terrazas, non se admitirá ningún elemento permanente. En materia fiscal Raxoi verá «ata onde podemos chegar» porque o Concello ten que seguir afrontando gastos, di.