Carmucha, historia viva do pemento de Herbón aos seus 103 anos

La Voz

SANTIAGO

merce ares

A muller que levou este produto ás mellores mesas celebra o seu aniversario

03 dic 2019 . Actualizado ás 00:03 h.

Os pementos de Herbón son fonte de vida e exemplo diso María del Carmen Rivera Magariños, fundadora da marca Pementos Carmucha, que onte cumpriu 103 anos. Fíxoo rodeada dos seus tres fillos, Carmucha, Lourdes e Jorge, dos seus netos e bisnietos e do amor e mimos que lle profesan todos eles. Houbo comida especial, con torta e ramo de flores. A pementeira recibiu numerosas felicitacións aínda que, para ela, foi un día normal, e á pregunta que lle fixo a filla de se sabía cantos anos cumpría, contestou, cun sorriso, que andaría ao redor dos 50. Carmucha é parte da historia de Herbón, como pementeira e taberneira xa que, xunto ao seu marido, abriu no ano 1962 o único bar que queda nesta parroquia de Padrón, Casa Deus, un templo para degustar pratos caseiros e, como non, os pementos de Herbón. Como a maior parte das mulleres da parroquia, Carmucha traballou toda a vida no cultivo do pemento e chegou a fundar marca propia que pasou, primeiro, a mans das súas filla Carmucha Lago e despois do seu neto José Manuel Ferro. A marca está adherida á Denominación de Orixe Protexida (DOP) e aúna tradición e innovación coa elaboración de produtos derivados do pemento, como confitura, pemento verde e vermello e un queixo elaborado en casa Zolle de Friol con pemento verde. A outra filla, Lourdes, quedou a cargo de Casa Deus, en cuxa vivenda reside a centenaria, aínda que agora o negocio xa está en mans dunha neta. Moitas das felicitacións chegáronlle á centenaria vía redes sociais, ao perfil de Pementos Carmucha, que lle dedicou unhas palabras e explicou que a fundadora da marca transmitiu os seus coñecementos sobre o cultivo a tres xeracións distintas e que, na actualidade, aínda sabe contar un cento de pementos. A veciña de Herbón, posiblemente a de máis idade de toda a comarca, foi unha «muller moi traballadora» toda a súa vida. Onte, ela dixo que cumpría 50 e fíxoo, máis outros 50 e 3 máis. ¡Ata dentro dun ano, Carmucha!. 

Sandra Alonso

Cea nel Corte Inglés

A tradicional cea de Nadal que cada ano ofrece El Corte Inglés de Santiago aos medios de comunicación tivo na noite do mércores un sabor moi especial. É o que puxo Cristina García de Albéniz Cerdeira, que acaba de asumir a dirección do centro comercial compostelán. Licenciada en Psicoloxía e máster en Xestión e Dirección de Recursos Humanos, Cristina iniciou o seu historial profesional nel Corte Inglés no 2002, pasou por distintos departamentos e chega a Santiago desde a subdirección do centro de Oviedo. García de Albéniz foi presentada aos representantes dos medios composteláns por Pati Blanco , o director de Comunicación e Relacións Institucionais del Corte Inglés en Galicia. A velada estivo chea de bo humor e foi coroada por un brinde cos mellores desexos para estas festas e para o próximo ano. 

FORXAN

Casa Néboa, en Negreira

Casa Néboa é o proxecto de Santiago Fernández e Izaskun Martín -matrimonio de Madrid, con casa e forte arraigamento en Negreira- e o seu socio Rodrigo Guillén, que hoxe abren ao público un aloxamento rural de tres estrelas, con restaurante e cafetería, en Vilachán, moi preto do centro urbano. Posúe catro cuartos, unha delas cuádrupla e o resto dobres, todas con baño e calefacción radiante. Destaca a súa coidada decoración e cada unha leva un nome da toponimia da zona: Bergando; O Castro; O Tambre e Barcala. O seu prezo por noite é de 65 euros con xantar. O restaurante, con capacidade para 36 comensais, dispón dunha ampla carta de comida tradicional, onde sobresaen os peixes e as carnes galegas. Casa Néboa suma o encanto da pedra a unha coidada e á vez, cálida estética nos seus tres plantas.