O Concello apela á cidadanía para o uso da Casa dá Mocidade

Convoca un concurso de ideas para a adaptación do edificio e da súa contorna

.
a voz

O Concello someterá formalmente ao criterio público o uso da Casa dá Xuventude. Os primeiros escarceos para buscarlle a funcionalidade adecuada, que non resultaron concluíntes, induciron aos responsables locais a dirixirse por escrito aos colectivos cidadáns para atopar a solución máis conveniente de acordo ás necesidades que expoñan as asociacións. Raxoi opta por un proceso participativo que avale o uso do inmoble nun escenario sociocultural.

Unha vez decidido o destino da casa, o goberno local convocará un concurso arquitectónico para executar os traballos de adaptación do edificio e da súa contorna.

Todo este proceso se acometerá nos primeiros meses deste ano. Ata agora o Concello non podía entrometerse demasiado neste asunto, posto que aínda non está pechado o expediente de reversión do inmoble, trámite que concluirá en breve. De feito o goberno local espera recibir da Xunta as chaves da casa este mesmo mes.

Durante a consulta ás entidades cidadás, o Concello abriralles as portas do edificio para que coñezan as súas dependencias e as súas posibilidades (salas de concerto, obradoiros, etcétera), e dispoñan de elementos de xuízo para ofrecer a proposta que consideren máis acertada dentro dun marco sociocultural. Pode ser algo destinado á mocidade, un lugar máis vinculado a actividades socioculturais da cidade histórica ou un centro con outros obxectivos. As alternativas teraas Raxoi sobre a mesa.

O concurso de ideas arquitectónicas adaptará o inmoble da praza do Matadoiro ao novo uso e fixará a estética do edificio, a integración formal da praza e a apertura ao parque de Belvís. Un dos elementos polémicos que determinará o concurso de ideas é a configuración da fachada do inmoble, tendo en conta o seu destino.

Estética

A fachada é un dos elementos que máis polémica suscitou nas tres décadas de vida do edificio. Polo demais, hai aspectos da casa que requiren unha especial atención, como as galerías, que con trinta anos ás súas costas necesita unha renovación.

Agora mesmo o departamento de Jorge Duarte, encargado deste proceso, está a traballar na apertura dun acceso ao parque de Belvís na parcela lindeira ao inmoble. O edil está a manter conversacións coas relixiosas propietarias da devandita parcela co ánimo de chegar a un acordo que permita franquear ese paso. Iso implicaría a firma dun convenio de cesión. De non alcanzarse o acordo sería necesario acudir ao trámite expropiatorio que xa se contempla no plan do ámbito.

¿Como quedará a casa tras a reforma que se vai facer? ¿Valeu a pena deter a demolición do edificio? Moita luz, de cara á resposta cidadá, arroxaraa o deseño arquitectónico resultante do concurso de ideas. Polo de súpeto, Jorge Duarte resalta o aforro que se vai conseguir coa conservación do edificio e o seu acondicionamento para o novo uso. Ao redor de 400.000 euros, orzamento bastante inferior aos máis de 600.000 euros que implicaba o proceso inicial.

Non vai ser unha solución complicada, pero si que responda as necesidades reais do edificio a través da participación cidadá. Que sexa unha decisión adoptada «con rigor», aclara Jorge Duarte.

Votación
8 votos
Comentarios

O Concello apela á cidadanía para o uso da Casa dá Mocidade