España, de rebote e grazas

José M.Fernández

RUSIA 2018

Os de Hierro sitúanse líderes do grupo B tras unha sufrida vitoria (0-1) fronte a Irán, que ofreceu unha digna resistencia

21 jun 2018 . Actualizado ás 16:26 h.

Pola mínima. Con sufrimento e tras aproveitar un rebote. España encarrilou o pase a oitavos de final do Mundial tras derrotar a Irán, un rival que opuxo férrea resistencia durante toda a primeira parte e que non se entregou ata o asubío final. Foi un monólogo español, pero que soou desafinado durante boa parte do encontro, a pesar de que se atopou cun equipo atrincheirado no seu propio campo, que non buscou máis contras que as que lle proporcionou algún despexe ou un balón parado. Aos iranianos servíalles o empate e a iso aplicouse. No seu haber, un loable esforzo defensivo; na súa contra, a nula vontade de exporse a xogar o fútbol. Iso si, cando encaixou o tanto made in Diego Costa o seu único plan foi buscar un balón parado. Non estivo lonxe de conseguir o seu propósito.

Agora, independentemente do que suceda na última xornada entre Portugal e Irán, á selección chégalle co empate fronte a Marrocos. En calquera caso pelexará pola primeira praza do grupo. Agardan xa Rusia e Uruguai.

Debería ter sido un trámite, pero España atopouse con ese tipo de rival claramente inferior, co plan moi claro e disposto a non dar nin unha facilidade. E o xogo español atascouse. No día do exame de De Gea e de Carvajal -o seu primeiro partido tras a lesión na final da Champions-, o combinado español saíu airoso polos pelos dunha formulación inicial excesivamente plano e previsible. De feito, pese ao abafador domino español (preto dun 80 % da posesión), o gardameta iraniano non pasou apenas apuros apuros nos primeiros 45 minutos e na segunda parte, só se lle puxo a proba nunha par de ocasións. Un par de disparos sen excesivo perigo de Silva, un lanzamento co intención desde fóra da área de Busquets e para de contar. Moi pouca produción para un equipo que arrincou o Mundial con tres goles fronte á campioa de Europa e que está no grupo de candidatos ao título.

Non emitiu bos sinais o xogo español. Certo, apropiouse dun balón do que fuxiu o seu rival e levou a iniciativa durante practicamente os noventa minutos, pero foi incapaz de buscarlle as cóxegas a un rival que plantou un muro con dúas liñas de cinco.

O cadro español baixou enteiros nas sensacións que deixou o debut ante Portugal, pero gañou. Se dera un golpe na mesa ante os portugueses, tras o terremoto Lopetegui e nun partido cheo de adversidades, no segundo asalto, ante Irán, non funcionou. Faltoulle ritmo nun duelo incómodo e feo, que finalmente desatascou o terceiro gol de Diego Costa en Rusia. Por diante, os de Fernando Hierro non souberon rematar a faena e mesmo o pasaron mal nos últimos minutos en cada balón parado iraniano.

Sumou un triunfo necesario España, pero deixou no aire unas cantas dúbidas que só se resolverán nos próximos días. Como fronte a Portugal, Isco foi o mellor co balón nos pés, Diego Costa ?menos participativo? volveu a atopase co gol e De Gea, fallón e nervioso entón, parece ter atopado a calma. Os centrais mantiveron o tipo fronte á agresividade iraniana e Busquets abondouse como áncora. Pero preocupa a escasa participación dun Iniesta que non parece atravesar o seu mellor momento, a pesar de que nas súas botas naceu a xogada que ao cabo lle deu os tres puntos a España e a falta de ritmo dun Carvajal que nota aínda a inactividade. Onte, nin Koke nin Marco Asensio melloraron a un equipo que sofre na segunda xogada e en cada balón parado. Espera Marrocos.

. Ficha técnica:

0 - Irán: Beiranvand; Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Haji Safi (Mohammadi, m.69); Ebrahimi, Taremi, Ezatolahi, Amiri (Ghoddos, m.86), Ansarifard (Jahabakhsh, m.75); e Azmoun. Seleccionador: Carlos Queiroz.

1 - España: De Gea, Carvajal, Piquei, Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Iniesta (Koke, m.70), Lucas Vázquez (Marco Asensio, m.79), Isco, Silva e Diego Costa (Rodrigo, m.89). Seleccionador: Fernando Hierro .

Goles: 0-1, m.54: Diego Costa.

Árbitro: Andrés Cunha (URU). Amoestou aos iranianos Amiri (78) e Omid Ebrahimi (90).

Incidencias: Partido correspondente á segunda xornada do grupo B do Mundial de Rusia 2018, disputado no Kazán Area ante 42.718 espectadores.