«Serves unha rolda de copas e pídenche a seguinte»

Nieves D. Amil
Nieves D. Amil PONTEVEDRA / LA VOZ

SANXENXO

RAMON LEIRO

Hostaleiros de Sanxenxo e Pontevedra alertan da presión que soportan para facer cumprir as normas

02 mares 2021 . Actualizado ás 12:49 h.

Segundo día de desescalada, fin de semana e bo tempo. A combinación perfecta para que unha mesa nunha terraza fose onte un luxo polo que moitos facían cola. A ansia coa que se saíu á rúa o venres repetiuse o sábado na área sanitaria de Pontevedra, onde estaba permitida a mobilidade só entre municipios. E cando se abre esa posibilidade, Sanxenxo e a costa convértense no reduto perfecto para escaparse. «Estamos desbordados de traballo, pero felices de volver estar aquí, lémbranos ao verán», dicían na cafetería Lilaina, pero tanto neste local como noutras da zona portuario recoñecían que o alivio de restricións trouxo ás súas segundas residencias a xente doutras áreas sanitarias, e mesmo doutras comunidades ou Portugal, que moitos coñecen de períodos estivais. Pero ademais da mobilidade, se hai algo que estes días preocupa aos hostaleiros é ter que controlar que os clientes cumpran as normas fixadas pola Xunta para esta segunda desescalada.

Varias patrullas da Policía Local percorreron os negocios de Sanxenxo o venres pola tarde para explicarlles como funcionará o código QR que terán que ter antes do próximo 5 de marzo. Por agora todos se están familiarizando cunhas normas que coñeceron unhas horas antes de poder abrir. E mentres iso chega, convertéronse en policías dentro dos seus locais para manter a orde. É a súa tarefa máis dura e desagradecida.

A medida que avanza o día cústalles que as terrazas sigan ordenadas. «Temos máis xente hoxe traballando para que eu poida estar a controlar», explica Diego Otero, do bar Varadero, na rúa dos Barcos, en Sanxenxo. Utiliza un caderno para a lista de espera de clientes que queren sentarse no seu local. Achéganse a el e apúntalles o nome mentres agardan fóra da terraza para cumprir as normas. «Nos 16 anos que levamos aquí é no que nos imos a casa con máis presión e máis esgotamento mental, o venres perdemos un pouco os nervios para que se cumprisen a normas», apunta Otero, que recoñece que os maiores problemas xorden cando a xente que pasea achégase a saudar a alguén ás mesas e fanse uns círculos contra os que batalla cada día. «O primeiro día servías unha rolda de copas e pedíanche a seguinte», apunta Otero.

A pesar de que onte era difícil atopar unha mesa tanto en Pontevedra como en Sanxenxo e que aos hostaleiros lles custou controlar que os clientes mantivesen as normas todos coincidiron en que pensaron que habería un maior desenfreo na primeira fin de semana de calor. E piden un pouco máis. «Se somos capaces de controlalo ata as seis, por que non podemos traballar ata a noite?», dicían desde Sanxenxo. Aínda que o ambiente de terraceo volveu ás rúas, son moitos os locais, especialmente restaurantes que teñen os enreixados baixados. Desde a Asociación de Hostaleiros Empresarios de Pontevedra, Hoempo, recoñecen que o 60 % dos negocios non abriron as súas portas e non o pensan facer mentres só se poida atender a capacidade do 50 % na terraza. Así, na praza da Ferrería e Curros Enríquez de Pontevedra había moitos negocios pechados, da mesma forma que boa parte dos restaurantes de Sanxenxo aínda non teñen nos seus plans recuperar a actividade.

Os hostaleiros asumen que teñen que exercer de policías para poder abrir as portas dos seus negocios despois dun mes sen actividade.