A maioría dos chiringuitos de praia botaron o peche

Bea Costa
Bea Costa VILAGARCÍA / LA VOZ

SANXENXO

MONICA IRAGO

Foi un bo verán para o sector, aínda que non tanto como o do 2016, segundo afirman os empresarios

11 sep 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

O calendario di que estamos no verán e o sol e a calor aínda poden apertar este mes, pero o ambiente agosteño parece xa moi afastado. A fin de semana foi gris, hoxe empeza o colexio dos nenos e na praia xa non quedan chiringuitos. A maioría destes postos de comida, bebida e xeados recolleron os bártulos esta fin de semana ante as previsións de mal tempo, aínda que algún resiste. «Os da Lanzada xa os pechamos. O de Silgar (Sanxenxo) aínda botará unha semana máis, pero vai depender do tempo como veña», segundo explicaba Carlos Castaño, o propietario dos chiringuitos e postos de hidropedales e de antucas nestes areais do Grove e Sanxenxo. Tamén recolleron a maioría dos da Illa, onde este verán abriron máis dunha decena de chiringuitos ante a crecente afluencia de bañistas dos últimos anos. Cada vez son máis os que descobren este paraíso situado no medio da ría de Arousa, e isto favorece o negocio a pé de praia. Pero, a pesar de ser o do 2017 un verán de marca en afluencia de turistas en Galicia, nos chiringuitos non o foi tanto.

O 2016, irrepetible

Imposible igualar as cifras do 2016, afirman os empresarios. O verán pasado, ademais de xente, houbo moi bo tempo, e iso, neste sector, é clave. «Se non hai calor, a xente non bebe nin lle apetece tanto coller un hidropedal para ir ao mar. O verán non foi malo de todo, houbo moitos días de traballo pero as ventas non son tantas cando hai poucos graos», segundo explica Carlos Castaño.

A súa análise coincide co outros empresarios consultados por esta redacción. «Xuño foi moi bo porque houbo días de trinta graos, pero xullo foi un desastre, e en agosto sempre hai xente. O 2016 foi mellor», apunta Asunción Poza na súa vigesimoséptimo ano a cargo de un chiringuito no Bao (A Illa). Hainas aínda máis veteranas. Elvira leva trinta e un anos servindo bocadillos e bebidas en Area dá Secada e constata que os últimos veráns foron moi bos. «Nós este ano tivemos que coller dous empregados», comenta. A insular agarda poder repetir tras o mostrador dentro dun ano, ou talvez antes. «Se volve o bo tempo igual abrimos outra vez este mes». O sol manda.