Non é un bar, nin un obrador, Mercedes e Silvia abriron «a cociña da túa casa» en Pontevedra

Nieves D. Amil
Neves D. Amil PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA CIDADE

Montaron Via Nai, un espazo gastronómico, no «que todo ten cabida»

19 abr 2021 . Actualizado ás 09:44 h.

Non é unha cafetería, nin un bar, nin un obrador, nin tampouco un taller. O é todo nun, é segundo as súas creadoras un espazo gastronómico, ou o que é o mesmo, «unha cociña como as de antes na que todo pode pasar e todo ten cabida». Silvia Massetti e Mercedes Charanga son nai e filla, e agora tamén son socias nunha aventura na que as mulleres da familia están presentes no espírito, pero tamén no nome. Via Nai é o nome deste recuncho gastronómico que leva as iniciais de todas as mulleres que marcaron á familia Masseti, a maioría delas de orixe arxentina e italiano, ademais dunha chiscadela a Galicia, a terra que acolleu a Silvia e á súa familia hai 18 anos.

Via Nai é un proxecto de vida que xurdiu pouco antes da pandemia. Un día que Silvia regresaba a casa viu que se alugaba un baixo na rúa Isabel II e namoreime de el». Esa corazonada uniuse á idea de emprender que levaba un tempo barruntando na súa cabeza e comentoullo á súa filla. Aínda que viron máis locais, o flechazo xa as conquistou e pronto empezaron as obras dun espazo que aínda lles custa explicar que é. Mercedes é graduada en Administración e Dirección de empresas e Silvia é técnica en nutrición e dietética, ademais de instrutora en Saúde, Actividade Física e Alimentación polo Instituto Arxentino de Nutrición. Meteron as súas dúas formacións nunha coctelera e saíu Via Nai, onde ofrecen seis servizos. Aínda que cando empezan a enumeralos danse conta de que «queremos que sexa a cociña da xente, a que temos en casa, moitos nos dixeron que é a cociña das casas da aldea», explica Silvia Massetti. Nela conciben talleres gastronómicos, reunións de traballo, aniversario, festas privadas, catas ou eventos interactivos para grupos pechados. Sobre esta última opción recoñecen que «é unha actividade moi gratificante na que establecen un menú coas persoas que asisten para ver que preparados se poden facer. Uns poden emplatar, outros cociñan, o que buscamos é que cada un se implique no que queira». E é que o que buscan Silvia e Mercedes é que os seus clientes estean «como na cociña da súa casa».

Abriron o 2 de marzo

Levan algo máis dun mes abertas e xa se senten unhas máis dun barrio ao que se asoman desde varias fiestras. Unha física, a través da que ofrecen a súa carta, e outra virtual, que as promociona nas redes sociais e onde a súa filla e irmá Rocío, que vive en Arxentina , bótalles unha man. «Temos unha carta de produtos que ofrecemos na web, pero hai que encargala 48 horas antes porque o elaboramos con produtos frescos e locais.

Esa é outra das máximas coas que naceu Via Nai. «Comer é un pracer, pero cada vez preocupámonos da orixe dos produtos, apostamos pola calidade e non pola cantidade porque debemos ser responsables e coidar desde a orixe da materia prima ata o compost dos residuos», apunta Silvia Massetti. Esta nutricionista recoñece que no seu local «todo é posible». E o é porque se sintan co cliente para adaptarse ás súas propostas. «Abarcamos todo o que se pode facer nunha cociña», sinala a nai, mentres Mercedes recoñece que ata «me gustaría que houbese aquí unha pedida de man». Pola súa cabeza brotan as ideas e as iniciativas e imaxínase as luces tenues que iluminan a pedra detrás da cociña e o resto do local a medio gas como o escenario máis romántico para unha cita.

Nesta aventura que aínda está a dar os seus primeiros pasos falan coa paixón de quen defenden un proxecto de vida, que ademais lles valeu para coñecerse, se cabe, aínda máis. «Estou descubrindo unha filla que tiña máis forza do que pensaba e moi profesional», explica Massetti, que aos seus 56 anos combina esta paixón cun traballo eventual como nutricionista en pediatría no hospital Álvaro Cunqueiro. Mercedes tamén ha redescubierto á súa nai. «Facemos un bo equipo, complementámonos ben». A estas dúas patas fáltalle a terceira, que é Rocío, a outra filla de Silvia e hermanda de Mercedes , que é publicista en Buenos Aires, de onde esta familia saíu hai dúas décadas «para darlle un porvir ás súas fillas». Xa non se imaxinan noutro sitio que sexa Pontevedra nin outro lugar que non sexa Via Nai.