O tanatorio de Poio estrea instalacións remodeladas completamente

Alfredo López Penide
López Penide POIO / LA VOZ

POIO

San Marcos apostou por espazos abertos, grandes e, ao mesmo tempo, acolledores

02 dic 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

«Tiñamos que facer un cambio substancial no tanatorio. Era unha instalación obsoleta totalmente e non era de recibo sendo innovador e pioneiro en Pontevedra». Con esta declaración de intencións Juan Perdiz, xerente de San Marcos, aludiu este mércores á remodelación que se levou a cabo no tanatorio de Poio que foi inaugurada onte.

Neste sentido, e tras remarcar que o feito de que San Marcos aposte pola proximidade e pola innovación «lévanos a que cada instalación que vaiamos remodelando adaptar aos mellores acabados», Perdiz destacou que as tres salgas actuais son máis grandes e acolledoras: «Son totalmente diferentes. Do que se trata é de buscar espazos abertos, grandes, porque así o merece ese momento final de acompañamento. As salas teñen diferentes acabados».

Ademais, estas dependencias compleméntanse con outros servizos, de tal modo que se ofrece «un servizo funerario completo», que implica, así mesmo, a dispoñibilidade dunha cafetería ou o feito de que cada sala estea adaptada tecnoloxicamente aos servizos que se prestan. Ademais, realizáronse actuacións de cara á accesibilidade cun ascensor exterior ou se consentiron ata os últimos detalles, como pode ser a decoración dos aseos.

Xa na súa intervención pública, Juan Perdiz lembrou como San Marcos iniciou a súa andaina da man do seu avó en 1915, «pero quen a impulsou foi o meu pai», á vez que insistiu en que o seu obxectivo é o de que siga sendo unha empresa familiar. «O tema funerario é moi fodido, son 24 horas por e para dar un servizo. Non temos horarios, non temos nada, non temos vida, pero adaptámonos», engadiu, así como remarcou que «estamos tratando nun momento moi delicado da familia e non é fácil, con diferentes formas de pensar, con diferentes actitudes en cada momento».

En todo caso, recoñeceu que a presenza de San Marcos en Poio é unha alegría, sobre todo, se se ten en conta que no pasado xa intentaron asentarse: «Cousas da vida, non entramos naquel momento», apuntou subliñando que a súa intención é ter presenza noutros municipios de Pontevedra, caso de Vilaboa .

Perdiz culminou tirando de retranca para instar aos asistentes a que «aquí sempre vir polos vosos pés», un ton irónico que recolleu o chef Pepe Solla para aludir a que era a primeira vez que inauguraba a reforma dun tanatorio. O Estrela Michelin rememorou a relación que no pasado existiu entre «o momento de dor e de tristura de despedirnos dun ser querido» coa gastronomía, aludindo a como as familias adoitaban preparar comida ou un ágape para as persoas que acudían aos velorios.

«Nese momento concreto, nese momento tan duro e complicado como é despedirse de alguén, poder ter un espazo o máis adecuado, o máis agradable non vai aplacar ningunha dor, pero esa non é a súa función. A súa función é que sexa o menos difícil», subliñou aludindo ás novas instalacións. De igual modo, mostrouse convencido de que «calquera mellora que se produza no noso concello redunda en todos nós».

Pola súa banda, o alcalde Luciano Sobral fixo memoria para sinalar que cando se proxectou o tanatorio hai anos «había certo recelo cara estas instalacións. Por sorte, pola evolución da sociedade iso está superado e é unha actividade autenticamente necesaria».