Pepe Solla únese a Chicote para desenmascarar que hai detrás das supostas «empanadas caseiras»

PONTEVEDRA

La Sexta

O estrela Michelin participou no programa de La Sexta sobre os falsos produtos artesáns

12 novs 2021 . Actualizado ás 19:56 h.

O estrela Michelin Pepe Solla fai unha das empanadas máis famosas de Galicia, que desde hai unhas semanas véndense tamén en 187 gasolineiras Repsol. É, xa que logo, unha voz autorizada para falar de empanada e de produto caseiro e artesanal. Así que acompaña a Alberto Chicote no seu último programa para desenmascarar eses produtos que se venden baixo a etiqueta de artesáns e non o son. «Síntome enganado. Non utilices o termo caseiro para vender. Vender porque está rico, pero non así», explica Pepe Solla tras probar un anaco dunha empanada de atún dunha franquía que asegura vender «empanadas caseiras», que se fan nun obrador e distribúense para os 50 locais que teñen entre España e Portugal. 

Pepe Solla, que herdou a receita deste prato do seu pai, defíneo como «un guiso que se cociña e métese entre dous pans». Así o sinalou cando fai un par de semanas puxo as súas empanadas nas gasolineiras Repsol. É a primeira vez que saen do seu restaurante ou dos eventos que organiza. Durante a gravación que fixo con Chicote percorreron varias empresas. Unha delas era unha gran nave en Barcelona, onde compraron unha de atún. Mentres o mediático cociñeiro entraba nas instalacións para comprar, Solla agardábao fóra.

Antes de probala leron os ingredientes da masa e ambos quedaron sorprendidos. Recitaron algún deles como proteínas do leite, estabilizadores de sabor, colorante, corrector de sabor...A lista era interminable e a cara de sorpresa, enorme. Ao probala, o chef de Poio sinalou que «a masa pasa desapercibida, unha cousa é que estea rica ou non, pero aquí estamos a falar de se se fixo de forma artesanal. Botan todos estes conservantes para poder producir de forma industrial e abarcar ao grande». Aceite, manteiga, ovo e «chimpún». Estas son as claves segundo Pepe Solla dunha empanada artesá, sen nada de conservantes e feita a man. Na presentación que Chicote fai del, recalca que se contan por miles as empanadas que fai». 

 

Incluso as que agora distribúe nas gasolineiras Repsol levan o mesmo proceso, pero unhas indicacións moi claras do que se debe de facer. A venda farase durante un tempo limitado e as empanadas, de masa fina e recheo zumento, ofreceranse en tres variedades, atún, carne e vexetal. Presentaranse conxeladas, a falta tan só de hornearlas en casa ou na propia estación de servizo seguindo unhas sinxelas instrucións que trae o propio envase. Traballou man a man coas estacións de servizo para darlle as instrucións de como facelo. 

Ambos os cociñeiros coincidiron no programa emitido por La Sexta en que non se pode chamar artesán a un produto porque se monte a man, xa que o ingredientes deberían ser elaborados tamén por eles.