As praias máis cobizadas da ría de Pontevedra iniciarán o verán sen chiringuitos

María Hermida
maría hermida REDACCIÓN / LA VOZ

PONTEVEDRA

La playa de Silgar, en Sanxenxo, a principios de junio. Es uno de los arenales que todavía no tienen chiringuito adjudicado
A praia de Silgar, en Sanxenxo, a principios de xuño. É un dos areais que aínda non teñen chiringuito adxudicado CAPOTILLO

Silgar e Canelas, as máis cotizadas de Sanxenxo, non teñen bares aínda, como están as demais?

20 jun 2021 . Actualizado ás 19:45 h.

Os anos noventa aínda non se estrearon cando Georgie Dann, entón rei das cancións do verán, empezou a cantar aquela de o Chiringuito. O refrán cargante e a letra desenfadada -acórdense, «eu teño un chiringuito a beira da praia, téñoo moi bonito e agardo que o teu vaias- facían pensar que a Georgie saíulle o tema pensando só en divertir ao persoal. Pero non. Resulta que a canción tiña un transfondo social, para reivindicar a economía que hai detrás destes bares a pé de area. Vén a conto o asunto porque as praias da ría pontevedresa, como na canción, son tamén un foco de negocios ligados ao verán, aínda que ás veces custe que arrinquen porque as licitacións -ás veces anuais, con posibilidades de prórroga, e outras máis longas- se atragantan. Este ano, a dous días de iniciarse o verán, as dúas praias máis cotizadas da ría, polas que máis diñeiro se pide aos hostaleiros para que poidan explotar os bares, é dicir, Silgar e Canelas, en Sanxenxo , non teñen aínda chiringuitos abertos.

Mentres que o Concello de Sanxenxo si puido adxudicar os bares doutros areais, as licitacións do de Silgar -que partía dun prezo de 55.000 euros, incluíndo a explotación dos servizos de tumbonas e antucas- como do de Canelas -cun prezo basee de licitación de 30.000 euros- quedaron desertos. No caso de Silgar, foille adxudicado o chiringuito ao único hostaleiro que se presentou ao concurso, que finalmente retirou a súa oferta. En Canelas, ningunha das ofertas pasou o corte, así que tamén se declarou deserto. A acta con estas decisións ten data do pasado 10 de xuño e, nela, xa se indica que dada a urxencia de licitar os bares farase un procedemento rápido, invitando de novo ás empresas participantes a presentarse.

Ese paso xa se deu e agora mesmo estase á espera de ver que ocorreu con esa nova licitación e se, finalmente, Silgar e Canelas teñen quioscos con cervexa fría a pé de praia. Este servizo está xa garantido noutros areais, como Canelas ou Paxariñas. Desde alí fala o hostaleiro que gañou o concurso, Nel Blanco : «Estamos listos, falta que veña bo tempo para empezar a traballar».

Marín adxudicou xa todos os seus quioscos de praia, que terán atardeceres de música e gin-tonic

  

O Concello de Marín, tal e como informa a concelleira de Turismo, Cristina Acuña, logrou adxudicar todos os quioscos de praia, que abrirán en todos os areais do municipio. Acuña destacou as atractivas ofertas presentadas polos hostaleiros, «que parece que lle van dar un aire distinto ás praias marinenses».

Esa é, precisamente, a idea de dous hostaleiros que se fixeron tanto co bar a pé de area de Portocelo como co de Mogor. Trátase de Jorge Marín, que chega desde Cataluña, e do seu socio, Anxo Carracelas, de Cangas. Ambos sinalan que o chiringuito de Portocelo xa está listo para empezar a funcionar en canto faga bo tempo e que o de Mogor tamén estará dispoñible proximamente. A súa oferta, ademais dos xeados e bebidas de todo quiosco de praia que se prece, pasa por obsequiar aos clientes con atardeceres acolledores, onde non falte a música e os gin-tonic especiais. Agradecen que, ademais do propio establecemento, o Concello permítalles montar unha pequena terraza para poder desenvolver esas actividades cando cae o sol.

CAPOTILLO

Os históricos negocios a pé de area de Tuia e Mourisca, xa a pleno rendemento

  

Mentres no norte da ría de Pontevedra os chiringuitos de praia aínda se resisten a abrir -no entanto, algúns si o fixeron en municipios como o de Poio-, no sur do estuario a maquinaria está xa perfectamente engraxada. Polo menos, nalgúns servizos a pé de praia de Bueu.

Ocorre así nas praias de Mourisca e Tuia. O caso de Mourisca é rechamante, porque o chiringuito inicia a tempada case antes de que arrinque a primavera e aí continúa ofrecendo os seus servizos ata a chegada do outono. É un histórico negocio con décadas ás súas costas.

En Tuia hai dous chiringuitos, o que se chama como a praia e o Galifornia Beach Bar. O primeiro é outro deses bares históricos, que leva case 30 anos aberto e que sempre é dos máis madrugadores. Iniciou a tempada o 1 de maio, tal e como conta o seu responsable, Agustín Vidal. E, como é tradición, permanecerá aberto ata finais de setembro. Di Vidal que el e a súa familia viven na praia todo o tempo que permanecen operativos, por iso é polo que xoguen co devandito de que «a miña casa é a Tuia». Ademais de ser un clásico da gastronomía local, cos mellores froitos do mar como referencia, o chiringuito complementa a súa oferta con música. Ten previstos concertos para o estío e sesións de karaoke cunha banda en vivo para facer de acompañamento. Ademais, en San Xoán, haberá celebración, iso si, «con todo o sentidiño que se require».

En canto ao outro bar da praia, o Galifornia, aínda está pechado. Prevese que o abran o día 19, tal e como explican os donos. Continuarán no ronsel do ano pasado, maridando a gastronomía con picadiscos.