O comité clínico pide «prudencia» porque «non hai data para o final»

Nieves D. Amil
neves d. amil PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

Alerta de que un paso mal dado na desescalada levará a un retroceso

27 feb 2021 . Actualizado ás 12:22 h.

Hai que lembrar o punto partida para entender ben o esforzo que supuxo arrincar a desescalada. Cando o 27 de xaneiro entraron en vigor as restricións máis duras despois de Nadal, en Pontevedra os contagios eran imparables. A primeira semana de febreiro superáronse os 2.600 casos activos e chegou a haber 35 persoas na uci e 113 hospitalizadas en planta.

O peche de bares, a suspensión de actividades deportivas e as restricións no horario comercial levaron a un semiconfinamiento que reduciu os casos activos na área ata os 884, pero aínda ten na uci a 14 pacientes e 63 en planta. A boa conduta facilitou o alivio das restricións, pero José Luis Muiños, membro do comité clínico, pide «prudencia, isto non acabou nin o fará nos próximos meses. Hoxe (por onte) levantámonos co comezo dunha posible cuarta onda en Francia».

Os expertos que deciden a relaxación ou endurecemento das medidas tenderon a man a facer unhas concesións que en Pontevedra permiten as terrazas ao 50 % e a mobilidade dentro da área pola elevada porcentaxe de hospitalizacións respecto ao resto de áreas. «Cando ía este venres para o centro de saúde no que traballo aínda non eran as oito da mañá e había terrazas cheas con xente sen masca e berrando. A min iso deprímeme», explica Muiños, que leva un ano na primeira liña dunha batalla que «só se libra cumprindo as medidas. E son ben sinxelas». Hai hostaleiros que onte crían que fose mellor que non se puido abrir en fin de semana, pero «desde o comité clínico somos conscientes de que hai que tomar medidas restritivas, pero tamén de que a economía, especialmente a da hostalaría, está sufrindo. Se se manteñen as normas no exterior e no interior, non debería de haber problema».

É por iso que piden que axuden a vixiar que isto se cumpre. «Xa non podemos entender a hostalería como o facíamos hai un ano», comenta Muiños, que advirte de que as ondas chegan despois de «un acontecemento concreto», como ocorreu no verán e en Nadal. E, que preocupa agora ao comité? «Descendimos moito e non queremos que haxa un novo rebrote. Temos dúas datas no punto de mira, o 19 de marzo e Semana Santa». O obxectivo segue sendo baixar a incidencia a 7 e 14 días para que se traduza nun descenso da presión hospitalaria. «Coñezo moita xente que cumpre as normas, pero se hai un 30 % que non o fai, todo se rompe».

«Non se como deixan abrir as terrazas nunha fin de semana de calor, tócanos ser estritos»

 

 

A desescalada agardábase tanto como o bo tempo. E no día en que todo se uniu, as terrazas foron o obxecto de desexo de centos de persoas. E a medida que as horas pasaban e o sol quentaba un pouco máis, atopar unha mesa era tarefa difícil. Detrás das barras, os hostaleiros mostrábanse preocupados do que se lles vén amais . «Estamos tensos polo que pode vir a fin# de semana co bo tempo que vai facer», sinalaba a dona dos Carballos, mentres saudaba aos seus clientes de toda a vida, aos que non vía desde o 27 de xaneiro. Viños, canas e poucos cafés eran as principais consumicións nunha das prazas máis populares da cidade e na que en anteriores desescaladas tivo que intervir a policía polas aglomeracións de xente. Con ese recordo na súa cabeza, son varios os hostaleiros que reflexionan: «Non se como deixan que abramos un venres antes dunha fin de semana de bo tempo».

Saben que desde lles toca volver ser ese policía de barra que tantos quebradizos de cabeza tróuxolle en decembro. Beatriz Araújo, da Espuela, asegura mentres monta a terraza para o mediodía que nos toca ser moi estritos porque a xente está ansiosa por saír á rúa. É o momento de que todos os hostaleiros esteamos concienciados de que non pode haber unha volta atrás». Ela cre que durante o Nadal se viviu un despropósito que non se pode repetir. A solución é ser esixente co cliente e «o que non queira cumprir as normas que se vaia a outra terraza que hai dabondo». Araújo aínda está pendente de instalar o código QR. A información recibírona onte e son «vinte páxinas xa non sabes nin que ler».

Os hostaleiros que abriron os seus negocios recoñecen que o fan «porque nos gusta o noso traballo», pero comprenden que haxa outros empresarios que sigan cos seus negocios pechados. Na Ferrería segue sen terrazas e en Méndez Núñez falta a da Gramola. Tamén para a hostalería esta é unha desescalada descafeinada. Tantos clientes como hostaleiros agardan que se poida manter esta apertura, pero piden «sentido común». Por iso é polo que moitos recalquen que fose mellor agardar ao luns para ir controlando a inquedanza que dá o alivio das restricións.

Primeiras inspeccións policiais co inicio da desescalada

 

L. Penide

Coincidindo coa entrada en vigor das restricións da nova fase de desescalada, a Policía Local de Poio xa empezou leste mesmo venres pola mañá as inspeccións para velar polo cumprimento das medidas establecidas. De igual modo, actuaron os corpos municipais de Pontevedra e Sanxenxo, concello este último que anunciou que se reforzarán os controis e extremará a vixilancia de terrazas e espazos públicos.

Neste punto, desde a Xefatura municipal de Poio aludiron a que a Administración autonómica establece que, nos concellos de menos de 20.000 habitantes, «este tipo de actuacións se leven a cabo dúas veces por semana». Así, prestarase especial atención a que «os locais permanecen pechados no seu interior -só poden estar habilitadas as terrazas ao 50% da súa capacidade, manténdose o servizo de recollida ou entrega a domicilio- e que cumpren co horario que se contempla no Nivel 2 (...), ata as 18 horas».

Outra das cuestións sobre as que incidirán os axentes municipais é na relativa a que estes establecementos «deben contar con paneis informativos sobre o seu aforo», así como estar dotados dun código QR vinculado á páxina web do Sergas. Isto «servirá para axilizar rastrexos en caso de que se produzan posibles gromos». Desde a policía, en todo caso, precisaron que «tanto no caso desta aplicación como dos carteis, os negocios dispoñen aínda dun prazo, aberto ata o 5 de marzo, para habilitalos».