A hostalería apúntase á dobre quenda para garantir a viabilidade

Alfredo López Penide
López Penide PONTEVEDRA / LA VOZ

PONTEVEDRA

CAPOTILLO

«Levamos mellor ritmo de reservas que antes da crise», comenta algún local

29 may 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

Facer compatible as restricións sanitarias derivadas da pandemia de coronavirus coa viabilidade económica dos locais de hostalería está a ser un quebradizo de cabeza para o sector en Pontevedra. De feito, esta situación está a provocar que boa parte dos establecementos que xa abriron as súas portas ou o van a facer nos próximos días estean a optar por ofrecer unha dobre quenda tanto nas comidas como nas ceas.

É o caso do Viaxeiro do Norte, desde o que destacan que é algo que xa implantaron «porque tivemos que reducir ao 40 % a capacidade e estamos obrigados para que sexa rendible. A verdade é que os clientes o están acollendo bastante ben, non hai queixas». Algo parecido ocorre na Vinoteca Bagos, que hoxe retoma a actividade adaptándose á nova normalidade: «Estamos a intentar facer unha dobre quenda metendo xente a iso das oito e media ou nove da noite, e un segundo entre dez e media, e once», inciden.

De igual modo, é algo que teñen xa previsto no Restaurante Santa Clara cando reabra as súas portas o vindeiro martes, 2 de xuño. «Tivemos que acondicionar o local para amoldarnos á normativa en materia de hixiene sanitaria e capacidade», apuntan antes de confirmar que «traballaremos con dobre quenda. En caso contrario, é inviable porque somos un restaurante moi pequeno, tivemos que reducir a capacidade e necesitamos todas as mesas para poder traballar ben. Si ou si, necesitamos a dobre quenda».

Pola súa banda, no Envero, que onte comezaron a servir ceas e comidas no seu local, a dobre quenda era algo que xa existía antes de que se decretase o estado de alarma polo coronavirus. No entanto, o seu responsable remarcou que se vai incidir por dous motivos principais: «O primeiro, porque a nosa capacidade é pequeniño e, o segundo, porque a nosa cociña é reducida e supón un problema se vén todo o mundo á vez. O que nunca imos dar é un servizo malo», recalca.

Non o teñen tan claro, pola contra, en casa Román, onde, aínda que non descartan facelo en casos puntuais como xa viña facendo, sinalan que, de forma xenérica, non é compatible cunha filosofía de negocio como o seu que aposta por comidas e ceas «máis pausadas, máis longas». Iso si, consideran que si é algo viable na zona de tapería, tendo en conta que, en todo caso, están pendente de concluír unha reforma importante da cociña, polo que non será ata o 5 ou 8 de xuño, «como tope», que Casa Román retome o servizo de comidas

Reservas a bo ritmo

En paralelo coa dobre quenda, boa parte dos locais consultados está a decantarse por incentivar o sistema de reservas. É algo que, segundo explican desde O Viaxeiro do Norte, está directamente relacionado con «a redución da capacidade» dos negocios, por unha banda, e polo feito de que «a normativa di que preferentemente se traballe con reservas», por outro.

No caso deste establecemento situado na rúa Charino, e de cara a esta fin de semana, as reservas non é que vaian «bastante ben», é que «levamos mellor ritmo de reservas que antes da crise. Non temos queixa». En todo caso, e no momento de realizar a presente reportaxe, aínda había dispoñibilidade de mesas, como tamén ocorre, por pór uns exemplos, co Envero ou o Bagos, que, no caso concreto, deste último, aínda non están completos. Iso si, hai que ter en conta que «o venres pola noite hai unha maior demanda».

Pero non todos optan por implantar a reserva anticipada, tendo en conta que aínda son numerosos os locais, moitos deles situados no centro histórico de Pontevedra, que seguen optando por manter a forma tradicional de negocio.