Un libro profundará na historia dos viños tostados de Valdeorras

La Voz OURENSE / LA VOZ

VILAMARTÍN DE VALDEORRAS

cedida

O historiador Xavier Castro visitou a comarca e aos viticultores

25 mares 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

O historiador Xavier Castro, autor da obra Tostado. O viño nobre de Galicia, visitou estes días o territorio amparado pola denominación de orixe Valdeorras para solicitar información sobre os tostados da comarca para a reedición da súa publicación. «Tiven a sorte estes días de coñecer en profundidade as características do viño tostado de Valdeorras. Visitamos as adegas que xa o están elaborando e comercializando baixo a etiqueta amparada e probamos os seus excelentes tostados», indicou Castro nunha comparecencia conxunta co presidente do Consello Regulador, José Luis García Pando. Durante a súa visita, o historiador coñeceu a viticultores que levan décadas elaborándoo nas súas casas de forma tradicional, moitos desde o século XIX, e descubrir as súas historias. Para iso desprazouse a Seadur, Córgomo e Vilamartín de Valdeorras. «Na primeira edición desta obra non me puiden estender no tostado elaborado en Valdeorras como me gustaría, e por iso aproveitei esta invitación da D. Ou. para ampliar a miña documentación e preparar unha nova edición aumentada, que terá capítulos específicos dedicados a esta comarca», argumentou Xavier Castro. Pola súa banda, García Pando indicou: «O tostado é un dos grandes tesouros de Valdeorras. Desde o Consello Regulador pensamos que pode ter unha gran proxección no mercado pola súa calidade e pola diferenciación que as variedades de uvas valdeorresas, principalmente a godello, achegan a este tipo de viño».