Ourense, sen estado de alarma: «Do bar ímonos ao restaurante»

Marta Vázquez Fernández
m. vázquez OURENSE / LA VOZ

OURENSE CIDADE

Os novos horarios encheron de clientes a zona de viños da capital

09 may 2021 . Actualizado ás 13:07 h.

Ourense dixo adeus ao estado de alarma con moita alegría na rúa. A liberdade de movementos que permite a nova situación e a apertura ata máis tarde dos bares e restaurantes, os primeiros ata as once e os segundos ata a unha, implicou na noite do sábado un cheo case total na zona de viños da capital das Burgas, o epicentro do tapeo que durante os últimos meses ha sobrevivido a medio gas pola obrigación de pechar ás nove da noite. E é que dúas horas máis son moito e pasadas as dez os negocios estaban en plena ebulición. Nas terrazas moita xente, empurrada polas agradables temperaturas e aproveitando ao máximo as novas posibilidades. «Agora aínda nos imos a cear a un restaurante», contaba desde un bar da praza de San Martiño unha moza que compartía mesa coa súa amiga pasadas xa as dez e media. «É algo novo, ou case, que se agradece moito. Entre semana o traballo acaba saturando e poder saír de noite con amigas é algo que xa necesitabamos, aínda que hai que facelo con seguridade e sen esquecerse da máscara», explicaba a súa compañeira.

Na mesma zona outro grupo de amigas, veciñas da Coruña, celebraba en Ourense o aniversario dunha delas. «Eliximos esta cidade porque nos gustan as termas e estivemos alí pola tarde. Agora, despois das canas, irémonos a cear, xa temos reservas», explicaban, coincidindo todas en que se aínda lles fai «un pouco rara» esta nova situación. «Non se se estamos preparadas, sobre todo para saír de madrugada, teremos que ir acostumándonos aos poucos».

E é que foi moito tempo con limitacións e hai grupos para os que a de onte foi a primeira noite de encontro desde o confinamento. «Fai xa máis dun ano que non estabamos todas e foi moi emocionante volver reunirnos para saír a cear», contaban ao redor dunha mesa seis amigas na praza Eironciño dúas Cabaleiros. «Ao rematar para cear tomarémonos unha copa e logo xa nos iremos para casa», explicaban, advertindo, como case todos, a súa intención de espremer ao máximo os novos horarios, e as liberdades recuperadas.

E mentres, os hostaleiros mostrábanse contentos coa situación. «Está sendo un día bo, pola tarde houbo xente de cafés e agora estamos por fin dando ceas», asegurou Miguel Rejo, que asegura que «dúas horas se notan moito na caixa» e para eles abrir ata as once é importante. «A xente ten ganas de saír» asegura, aínda que non oculta que hai clientes que se toman a treo o uso de máscara. «Ás veces temos que facer un pouco de policías», advirte.

Alegría entre os clientes e alivio entre os empresarios, que cruzan os dedos para que a situación se manteña. «A clave vai ser o verán», opina Rejo.

«Agardamos que esta noite sexa o comezo da volta á normalidade»

Nos restaurantes, alivio tamén pola nova situación que lles permite estar operativos ata a unha da madrugada. «Estamos contentos porque aínda que seguimos tendo a mesma capacidade, só poden ocuparse o 50% das mesas, que os clientes poidan estar ata a unha da madrugada supón que agora xa poden cear tranquilos e tomarse un café», asegura Javier Outomuro, da Unión de Hostaleiros Ourensáns, que confirma que coa nova situación «moitos dos compañeiros que ata agora permaneceran pechados contan xa con abrir as súas portas canto antes». De feito, a gran maioría xa retomou este sábado a súa actividade, se é que non o fixo xa nos días ou semanas anteriores. «Vivimos esta situación con optimismo e coa esperanza de que isto dure e non sexa flor dun día», asegura o hostaleiro, que como moitos no seu sector confía en que «esta noite sexa o comezo dunha reapertura duradeira e da volta á normalidade».

O fin do toque de queda permite ademais que aos restaurantes de Ourense poidan chegar clientes doutras localidades, que xa non teñen que regresar ás once a casa, como ocorría ata agora. «Nótase que está a vir xente desde outros municipios, estamos a ver que había moitas ganas de recuperar esta normalidade».