Se os ourensáns non poden ir aos Viños, os Viños van aos ourensáns

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE

OURENSE CIDADE

José Manuel Iglesias, con una tapa de orella y de lacón prensado relleno de grelos y chorizo
José Manuel Iglesias, cunha tapa de orella e de lacón prensado recheo de grelos e chourizo Agostiño Iglesias

Bares e restaurantes da zona vella súmanse ao servizo a domicilio para sobrevivir ao peche

26 novs 2020 . Actualizado ás 17:10 h.

A zona vella de Ourense non é só un gran atractivo turístico da cidade polo seu bo ambiente e pola arquitectura das súas pequenas rúas empedradas. A gastronomía desta zona convértea nunha de as máis consumidas tamén polos propios ourensáns. As noites de venres ou de sábado compaxinando petisco e viño en os distintos locais que conforman esas rúas é xa un costume entre os veciños da capital e de arredores. Nos meses de bo tempo, a visita nocturna alóngase a calquera día da semana e na época do Nadal os Viños convértense practicamente nun punto de encontro entre cuadrillas de amigos e familias.

O covid empezou rompendo as multitudes e logo pechou a hostalería. Aínda non sabemos o que ocorrerá co Nadal pero algúns bares e restaurantes da zona vella non quixeron perder a oportunidade de reinventarse e ofrecer o seu servizo a domicilio. Porque se os ourensáns non poden ir aos Viños, os Viños van aos ourensáns.

Bar Orellas

Case setenta anos de experiencia sitúan ao Orellas como un dos locais máis míticos da zona vella ourensá. O nome deullo o seu petisco estrela, o de orella á feira, e desde hai unha semana decidiron propolo para levar ou a domicilio. «Queremos que a xente poida desfrutar dos nosos produtos aínda que sexa na casa», explica José Manuel Iglesias. O seu pai e os seus tíos puxeron en marcha o bar en 1953 e desde o soto do que hoxe é o Teatro Principal. «Despois de tantos anos, tano esforzo e dedicación a este negocio non podemos deixar que morra. Decidimos adaptarnos aos novos tempos», engade José Manuel.

Na súa versión a domicilio ofrecen racións de rabo ou de lingua de tenreira cocida e afumada. Tamén embutidos elaborados por eles como o lacón cocido prensado recheo de grelos e chourizo, a cachucha prensada ou o lombo e salchichón curados. «Tamén facemos empanada de orella por encargo que é algo que nos piden moitísimo», remata o hostaleiro que ten aos seus cinco empregados no ERTE e admite estar a desexar poder reincorporalos ao traballo. Admite pedidos todos os días, tanto ao mediodía como á noite. Encargando por teléfono ou no local, situado na rúa dá Paz.

Suso Doval presume de empanadillas del París, de las mejores de la provincia
Suso Doval presume de empanadillas do París, das mellores da provincia

Bar París

As empanadillas e as croquetas do París gañáronse o posto de fixas nas visitas de moitos ourensáns aos Viños. Por iso, en canto comezou a desescalada a Suso Doval, actual propietario do local que fundou a súa familia en 1981, pareceulle que era o momento de incorporar o servizo a domicilio. Foi agora, co actual peche da hostalería, cando máis notou o cariño e a asiduidade dos clientes cun incremento de pedidos. «Un absoluto bum, estamos practicamente desbordados, especialmente os venres e sábados pola noite. Os meus clientes habituais están a envorcarse para axudarnos e que saiamos adiante. É unha pasada e non podo estar máis agradecido», afirma Suso.

O que máis sae son as croquetas e empanadillas, os petiscos clásicos, aínda que cada vez máis os ourensáns anímanse a probar a opción da semana do París. «Son propostas novas coas que queremos ofrecer máis variedade. Acabamos de ter a hamburguesa de zorza con queixo semicurado e de teto, que arrasou, e agora estamos a pensar en pór un saquito de salmón afumado con queixo de cabra», explica o hostaleiro. 

Os pedidos poden facerse de mércores a sábado en horario de cea. Tanto chamando por teléfono ao local da rúa Lepanto como a través da web de Restaurantes Ourense. «Non se achega á cifra de ingresos da nosa actividade normal pero é unha opción moi boa para manter o vínculo coa xente», remata Suso.

A Casa do Polbo

Hai unhas semanas que A Casa do Polbo decidiu unirse á repartición a domicilio. Fíxoo con pedidos vía telefónica ou a través da web Restaurantes Ourense, todos os días da semana, para comer ou para cear. Para iso, José Gómez, propietario do local, creou unha serie de combos dos petiscos máis solicitados. «Intentamos facilitar que o cliente poida gozar de variedade sen necesidade de ser moitos en casa. A verdade é que están a funcionar ben e cada vez hai máis pedidos», explica o hostaleiro ourensán. Do restaurante da rúa Juan de Austria saen tostas, racións de raxo con queixo de Arzúa, ovos rotos e, por suposto, polbo á feira. Tamén se piden moitas croquetas de chacina con queixo San Simón, petiscos de lombo con queixo ou chipirones fritos. «Sei que moitos clientes de sempre piden a domicilio como forma de lembrarnos e de ternos presentes. Cando contesto eu o teléfono ás veces estamos quince minutos falando para saber que todo vai ben e pórnos ao día. É bonito sentir o apoio», remata José. 

Tatiana González, propietaria de A Tixola
Tatiana González, propietaria da Tixola Iria Rodriguez

 A Tixola

O Tixola está na mesma rúa, un pouquiño máis abaixo, e aínda que traballa máis racións que petiscos, non deixa de ser un restaurante da zona dos Viños. Puxeron o servizo a domicilio cando comezaron as novas restricións desta segunda onda de pandemia. «A competencia é moi grande e entón a cousa vai despaciño, pero estamos contentos de poder levar a nosa comida ás casas da xente», explica Tatiana González, propietaria de Tixola. A súa tixola de raxo con queixo de Arzúa, as croquetas de grelos con chipirones e o bacallau en tempura con pementos son os pratos que máis se están pedindo. Seguen tendo dispoñible o resto da carta: patacas bravas, polbo en tempura ou queixo frito. Reparten de mércores a sábado en horario de mediodía e cea, e o domingo só para comer. «Hai xente que se está animando a meter tamén un viño da nosa selección aínda que nós xa obsequiamos o pedido cunha botella. É a nosa forma de dar as gracias», remata Tatiana.

Parte del equipo de Tapa Negra
Parte do equipo de Tapa Negra

 Tapa Negra

Nunha situación normal, o Tapa Negra conta cun valor engadido á súa oferta culinaria: a terraza situada na praza da Madalena. Agora que o covid pechou as portas da hostalería, José Luis Fernández e Rocío Mariño, matrimonio á fronte do Tapa Negra -e de Umami- decidiron sumarse ao servizo a domicilio. Pode pedirse todos os días exceptuando os luns e tamén os domingo ao mediodía; por teléfono, por WhatsApp ou a través da web Restaurantes Ourense. «Non nos podemos queixar. Pola semana é máis tranquilo, pero os fines de semana estamos a tope. Entre as noites de venres, sábados e domingos superamos os cen pedidos e iso anímanos moito nun momento coma este, aínda que sexa máis ou menos a mitade dos que teríamos en sala», di José Luis. 

Triunfan as patacas bravas e alioli, os chipirones con mostaza e mel, o risoto de tomate seco, alfabaca e parmesano, ou os raviolis de lagostino con crema de marisco e espuma de queixo San Simón. «Tamén o pulpo con puré de pataca e crema de chourizo e a tosta de orella á prancha», engade o hostaleiro. Ademais, Tapa Negra dá a opción de reservar o pedido para o día que se queira, con antelación.

Tania de Abreu y una de sus  parrillas , plato que más sale de A Nosa Taberna
Tania de Abreu e unha das súas grellas , prato que máis sae da Nosa Tabernas Iria Rodriguez

A Nosa Tabernas

Fai cinco anos que Tania de Abreu Alfonso empezou a traballar na Nosa Tabernas, na rúa Lepanto. Neste bar, antes de que chegase o covid, as ceas alongábanse ás primeiras copas da noite. Como agora o virus non permite nin o uno nin o outro, Tania e o seu socio acaban de presentar o seu servizo a domicilio. «Somos dúas familias vivindo deste negocio e tiñamos que facer algo para intentar manternos», di. Ademais das opcións tradicionais do A Nosa Taberna, como os chipirones fritos ou as luras rebozados, sumaron a ofértaa pratos venezolanos que están a gustar moito. Arepas, tequeños e a que máis sae, a grella. «É unha bandexa de carne e pito á brasa cunha camita de patacas fritas con cebollita e pemento. Dá para dúas persoas e está a saír fantástico», engade Tania. 

Os pedidos poden recollerse ou encargarse para domicilio de martes a domingo en horario de cea, e entre o xoves e o sábado tamén en horario de mediodía; por teléfono ou no local.

La empanada del Pingallo triunfa
A empanada do Pingallo triunfa Iria Rodriguez

Pingallo

Uns metros máis abaixo, na rúa San Miguel, está o restaurante Pingallo. Antes, o habitual era atoparse a barra situada á entrada do seu local, cun bo número de persoas gozando dun viño e un petisco da súa empanada, unha das especialidades da casa. Desde maio é posible tomala en casa. «Puxemos o servizo en marcha pensando en que a situación se ía a alongar. As fins de semana funciona mellor, pero o certo é que é o xusto para estar entretidos e para sentir a proximidade cos clientes de sempre pero pouco máis», apunta Alberto González, propietario do restaurante ourensán.

Coñecido polo marisco que traballa, este produto segue sendo o que máis sae, agora para levar. Tamén os peixes ao forno, os arroces, o cocido galego ou o jarrete estofado. Non faltan as súas empanadas, que poden encargarse enteiras. Serven todos os días, tantos mediodías como ceas, e o Pingallo pode pedirse a través da súa páxina web ou chamando por teléfono. «Si que notamos que a xente nos está escollendo para as súas celebracións en casa ou para gozar dunha ocasión especial», di Alberto. «O servizo quedará xa instaurado, aínda que sabemos que os ourensáns prefiren saír da casa e vir eles», remata.

Tino Iglesias y el Pad Thai de Tízar, el plato que más sale
Tino Iglesias e o Pad Thai de Tízar, o prato que máis sae

Tízar

Está na praza de Santa Eufemia e propón unha oferta gastronómica distinta á habitual na zona de Viños. Escápase dos pratos tradicionais galegos e innova con elaboracións internacionais, por iso o seu propietario, Tino Iglesias , afirma que o que máis están pedindo os ourensáns desde as súas casas é o Pad Thai -prato típico tailandés- ou os Poke Bowls -ensaladas propias de Hawai con base de arroz-. Comezaron co servizo a domicilio este verán e polo menos estalles dando para neutralizar parte dos gastos. «Chega para o justito pero axuda a manter o negocio polo menos. Cando vin que a situación ía para longo decidimos crear nosa propia web e ofrecer a repartición. A parte positiva é que agora temos un servizo máis para os nosos clientes e isto xa non cambiará», explica Tino . 

Tendal de lagostinos, pizza do chef, salmón marinado, humus, tartar de atún, jarrete estofado ou o seu rolo pito, todos os pratos do Tízar poden pedirse a través da páxina web do restaurante, chamando por teléfono ou en varias das aplicacións de repartición coas que conta a cidade. Serven todos os días da semana, ao mediodía e á noite.

En el Perico, uno de los platos que más se piden son los espetos, tanto de carne como de bacalao, como el de la imagen
No Perico, un dos pratos que máis se piden son os espetos, tanto de carne como de bacallau, como o da imaxe Iria Rodriguez

Taberna do Perico

Pedro Fernández decidiu apostar polo servizo a domicilio do Perico fai uns cinco anos. «Para darlle máis opcións aos nosos clientes», explica. O seu local da rúa dá Unión, en plenos viños ourensáns, foi un dos primeiros en chegar ás casas dos veciños. O petisco Perico segue sendo o que máis piden. A el súmanse as espetadas de vacún ou a de bacallau, as Pericopizzas, as súas tostas ou as súas patacas á brasa. «Cada vez hai máis competencia e iso nótase, aínda que parece que os pedidos empézanse a incrementar aos poucos. Oxalá nos deixen traballar ao 100 % pronto», remata. O servizo a domicilio está dispoñible todos os días en horario de cea e de martes a domingo, tamén ao mediodía. Pódese pedir a través da súa web, por teléfono ou en calquera aplicación de repartición.

Manuel Fuentes en O Capricho, en la calle Lepanto
Manuel Fuentes no Capricho, na rúa Lepanto Palma Roca

O Capricho

Na rúa Lepanto leva pouco máis dun ano O Capricho. Un local rexentado por Manuel Fuentes e María Jesús Macía, quen comezaron durante o confinamento co servizo a domicilio. «A cousa vai mal. Durante o estado de alarma tiñamos máis pedidos pero agora case non hai», explica Manuel. Seguen ofertando os seus chipirones, hamburguesas de porco ibérico, pizzas caseiras ou bandexas de ovos rotos. «O petisco Capricho ibérico é o favorito», di o hostaleiro. Un bollito de pan recheo de solombo, xamón ibérico, pataca panadeira e crema de queixo. Serven todos os días, tanto para comer como para cear, e as reservas poden facerse por teléfono, na súa web ou a través de calquera aplicación de repartición.