Os primeiros selos de calidade para o aceite galego

María Doallo Freire
maría doallo OURENSE / LA VOZ

OURENSE CIDADE

Santi M. Amil

A asociación de produtores entregou a distinción a dez comercializadores, catro de Ourense

10 dic 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

A Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia acaba de conceder aos seus comercializadores o selo de calidade e garantía. Con el, asegúrase aos consumidores que compran un produto totalmente galego. Un total de dez empresas recibiron a distinción. Delas, catro son ourensás. Trátase de Aceites Abril, Novoa Nature, Alma Meiga e Pazo do Rego.

No caso de Abril recibir o selo é algo que axudará a diferenciar a orixe das súas distintas variedades de aceite. «Coa lexislación vixente non se nos permite pór a orixe nas botellas. O selo funciona como un diferenciador do noso aceite 100 % galegos e iso é algo bo, porque tiñamos ganas de sacar peito do produto da terra que temos», explicou Rubén Gutiérrez, encargado do departamento de agro da empresa ourensá, que fai dez anos comezou a súa plantación de oliveiras galegas. No caso de acéitelos Pazo do Rego e Alma Meiga, a produción é máis recente. «Somos unha empresa familiar que procesamos as olivas recollidas ao momento. O feito de recibir este selo é unha vantaxe moi grande que garante a calidade do noso produto galego», dixo Manuel Álvarez, representante de Pazo do Rego, durante a entrega dos selos de garantía este luns. A empresa formouse no 2014 con varias plantacións en Vilamarín e este ano vai pola súa segunda anada.

No caso de Alma Meiga, tamén un negocio familiar, neste caso situado en Castrelo de Miño. A idea de apostar polas oliveiras xurdiu fai tres anos. «Queriamos investir en algo que deixar aos nosos fillos o día de mañá para que puidesen entregarse e vivir de iso», afirmou Luisa Rodríguez. E así foi, ela e o seu marido delegaron a xestión da empresa na súa filla, Antía García, actual propietaria da mesma. «O ano comercializamos unha parte pequena da produción e este xa empezamos coa venda e presentación a maior escala. Sin duda recibir este selo é sinónimo de afán, así que imos con paso firme e con moitas ganas», engadiu.

Dos 160 produtores asociados de toda Galicia, case 80 son ourensáns. Seguiríalle Pontevedra con 65, Lugo con 10 e A Coruña con tan só seis. Estes datos fan referencia ás empresas asociadas -pola contra, o número de produtores duplicaríase- que ocupan un total de 144 hectáreas, con máis de 152.000 oliveiras. Na presentación do selo de garantía, o presidente da asociación galega, José Antonio García, sinalou a necesidade dun novo marco normativo. «Necesitamos que se recoñeza e se protexa a calidade do auténtico aceite que se produce en Galicia. Co selo podemos defender a quen fai o aceite galego pero, sobre todo, aos clientes á hora de compralo. Queremos que chegue un día no que non haxa marcas que vendan aceite galego sen selo», explicou.

Pola súa banda, o portavoz e membro da directiva de Agaap, Avelino Pazos, que tamén estivo presente na entrega dos selos de garantía fixo fincapé na alta calidade de ouro líquido da terra. «O fin primordial é poñer en valor o rural para revitalizalo».