A facultade de Ciencias, asentada un ano máis no ránking de Shanghái

Pablo Varela Varela
P. VARELA OURENSE / LA VOZ

OURENSE CIDADE

MIGUEL VILLAR

O Decanato suxire a creación dun centro de investigación agroalimentaria

28 jul 2019 . Actualizado ás 18:10 h.

Os traballos de investigación da facultade de Ciencias do Campus de Ourense non pasaron desapercibidos en Extremo Oriente. Un ano máis, o centro foi incluído no ránking de Shanghái, que valora ás universidades máis prestixiosas do mundo en función dos seus ámbitos de estudo.

Os campos de Ciencias Ambientais, Enxeñería Agraria e Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos volveron a coarse entre as 500 mellores dentro das súas listas correspondentes, o que supón un empuxón extra ao seu recoñecemento do ano anterior, cando tamén foron escollidas para integrar o ránking, determinado por unha organización independente que, entre múltiples indicadores, contempla o número de exalumnos e profesionais gañadores de Premios Nobel e Medallas Fields e os investigadores máis citados en artigos científicos.

Juan Carlos Novoa, vicedecano da facultade de Ciencias, mostrouse compracido polas boas noticias chegadas desde Asia: «O ránking de Shanghái é o que dalgunha forma clasifica o status das universidades a nivel mundial, así que é un reflexo do bo facer dos nosos docentes e investigadores», valorando ademais que este éxito «servirá para seguir facendo o noso traballo con máis ímpeto e transmitilo á sociedade». Tras esta lombeirada, Novoa tamén aproveitou para mandar unha mensaxe ás próximas fornadas de estudantes: «Isto pode estimular a que o futuro alumnado da Universidade acceda a este tipo de estudos».

A importancia do Citaca

Neste sentido, o directivo aludiu ao papel que xa protagonizan teñen grupos de investigación como o Clúster de Investigación e Transferencia Agroalimentaria do Campus dá Auga (Citaca), que integra a máis dun centenar de profesionais dos campus de Ourense e Vigo que colaboran de forma conxunta en proxectos de distinta índole. «O seu traballo aproveita ben a importancia do tecido primario na provincia de Ourense, onde hai boas vimbias para investigar este tipo de cousas polo arraigamento de empresas vinculadas ao sector agroalimentario», explica Novoa.

O vicedecano cre que podería ser o momento idóneo para dar un salto cualitativo nos plans de futuro do Campus de Ourense, aproveitando estas sinerxías para dar forma a un centro de investigación agroalimentaria que estea situado na cidade das Burgas: «Estou convencido de que o Concello, a Deputación e a Xunta poderían axudarnos a crear un, que sexa potente e referencial».

Universidades de China , os Países Baixos e Estados Unidos encabezan estas listas

A facultade de Ciencias da Universidade de Vigo atópase entre os postos 401-500 no referente ao traballo en Ciencias Ambientais, liderada pola universidade estadounidense de Stanford. No referente aos estudos de Enxeñería Agraria, no que o centro do Campus de Ourense sitúase entre os 301-400 mellor colocados, a honra de ocupar o primeiro caixón do podio correspóndelle á universidade de Wageningen, cuxa cidade é precisamente famosa pola súa soada tradición académica. Xa na área de Ciencia e Tecnoloxía dos Alimentos, a facultade de Ciencias ourensá álzase entre os postos 76-100, coa universidade chinesa de Jiangnan a cargo de a lista.