Por que elixir produtos de calidade co selo IXP?

OÍMBRA

MERCE ARES

O grelo ou a carne son algúns dos alimentos galegos famosos pola súa calidade, pero só estes selos garanten que a súa procedencia está en Galicia

31 dic 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

Se falamos de gastronomía, Galicia pode presumir de moitas cousas. Dos seus viños, recoñecidos internacionalmente, dos seus queixos, que compiten sen rubor entre os mellores do mundo, e das súas carnes, que chaman a atención pola súa calidade. Pode ata presumir das súas verduras, cuns grelos que na comunidade adquiren un sabor e unha textura únicos. Pero, como podemos saber que realmente todos estes produtos teñen a súa orixe na comunidade galega? A resposta está nas denominacións de orixe e nas indicacións xeográficas protexidas, unha figura que se puxo en marcha hai anos e baixo a que se agocha moito máis que esa garantía de orixe. Porque son tamén garantía de que ese produto foi cultivado, criado ou elaborado con todo o aloumiño e de que cumpre uns mínimos requisitos de calidade.

Estamos tan afeitos a que produtos como o albariño, os pementos tipo Padrón, ou mesmo os grelos sexan galegos que poucas veces poñemos en dúbida a súa orixe. E o certo é que nos mercados conseguen coarse, en moitas ocasións, alimentos semellantes en aspecto aos que se cultivan en Galicia, pero que nada teñen que ver na súa textura ou sabor. Sucede co pemento tipo Padrón, que todos os anos chega aos mercados da man de pequenos produtores da comunidade, pero tamén procedente de Marrocos.

Saber a ciencia certa que eses produtos teñen orixe na comunidade galega é posible grazas ás denominacións xeográficas protexidas. Selos de calidade que, en primeiro lugar, garanten a orixe dos produtos que amparan e axudan ao consumidor a evitar a fraude.

Elaboración tradicional

Ata un total de 36 produtos diferentes están actualmente amparados por estes marchamos de calidade, o que converte a Galicia na terceira comunidade española con máis produtos de calidade certificados.

Entre eles destacan os viños ou os queixos, por ser dos primeiros en crearse. Arzúa-Ulloa, San Simón da Costa, Tetilla, O Cebreiro garanten a orixe de cada un dos seus produtos, pero tamén que estes seguen un método de elaboración tradicional e que cumpren uns requisitos de calidade. O mesmo sucede cos viños. As cinco denominacións de orixe non só permiten ao consumidor saber que a uva foi cultivada nas Rías Baixas, O Ribeiro, Valdeorras, Ribeira Sacra ou Monterrei, senón tamén que as elaboracións teñen que superar un esixente proceso de cata que avala a calidade coa que chegan ao mercado.

Marcas de calidade

Hai moito máis. O abanico de produtos amparados por unha denominación de orixe inclúe tamén á horta. Só os mellores pementos que se cultivan en Herbón saen ao mercado amparados pola denominación de orixe Pemento de Herbón e garanten que a súa orixe está nun dos cinco municipios que de forma tradicional cultivan este produto.

O mesmo sucede cos amparados por Arnoia, Couto, Mougán e Oímbra. A pataca e o grelos, dous dos alimentos máis emblemáticos da comunidade, gozan tamén desta protección. Aínda que neste caso se teña optado por indicacións xeográficas protexidas pois o ámbito no que se poden cultivar é toda a comunidade galega.

Á marxe de denominacións e indicacións, o leite, outro produto icónico, da comunidade conta tamén cunha marca que garante a súa orixe. Galego 100 % é a etiqueta que permite saber ao consumidor a ciencia certa que este produto saíu dunha das miles de granxas que existen en Galicia.

Así que buscar todas esas etiquetas ten a súa recompensa. Axudan a previr a fraude e son a única garantía de que eses produtos poden presumir de Galicia. De ter a súa orixe nunha comunidade cunha das mellores gastronomías.