Un selo de calidade recoñece o valor do aceite galego

María Doallo Freire
maría doallo OURENSE

CASTRELO DE MIÑO

Santi M. Amil

A Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia entregou a distinción a dez comercializadores, catro de Ourense

20 dic 2019 . Actualizado ás 19:02 h.

A Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia, (Apaag), acaba de conceder aos seus comercializadores o selo de calidade e garantía. Con el, asegúrase aos consumidores que compran un produto totalmente galego. Un total de dez empresas recibiron a distinción. Delas, catro son ourensás. Trátase de Aceites Abril, Novoa Nature, Alma Meiga e Pazo do Rego.

No caso de Abril recibir o selo é algo que axudará a diferenciar a orixe das súas distintas variedades de aceite. «Coa lexislación vixente non se nos permite pór a orixe nas botellas. O selo funciona como un diferenciador do noso aceite 100 % galegos e iso é algo bo, porque tiñamos ganas de sacar peito do produto da terra que temos», explicou Rubén Gutiérrez, encargado do departamento de agro da empresa ourensá, que fai dez anos comezou a súa plantación de oliveiras galegas. No caso de acéitelos Pazo do Rego e Alma Meiga, a produción é máis recente. «Somos unha empresa familiar que procesamos as olivas recollidas ao momento. O feito de recibir este selo é unha vantaxe moi grande que garante a calidade do noso produto galego», dixo Manuel Álvarez, representante de Pazo do Rego, durante a entrega dos selos de garantía este luns. A empresa formouse no 2014 con varias plantacións en Vilamarín e este ano vai pola súa segunda anada.

No caso de Alma Meiga, tamén un negocio familiar, neste caso situado en Castrelo de Miño. A idea de apostar polas oliveiras xurdiu fai tres anos. «Queriamos investir en algo que deixar aos nosos fillos o día de mañá para que puidesen entregarse e vivir de iso», afirmou Luisa Rodríguez. E así foi, ela e o seu marido delegaron a xestión da empresa na súa filla, Antía García, actual propietaria da mesma. «O ano comercializamos unha parte pequena da produción e este xa empezamos coa venda e presentación a maior escala. Sin duda recibir este selo é sinónimo de afán, así que imos con paso firme e con moitas ganas», engadiu.

79 produtores ourensáns

A provincia de Ourense leva a palma. Dos 160 produtores asociados de toda Galicia cos que conta a Apaag, case 80 son ourensáns. Seguiríalle Pontevedra con 65, Lugo con 10 e A Coruña con tan só seis. Estes datos fan referencia ás empresas asociadas -pola contra, o número de produtores duplicaríase- que ocupan un total de 144 hectáreas, con máis de 152.000 oliveiras. Na presentación do selo de garantía, o presidente da asociación galega, José Antonio García, sinalou a necesidade dun novo marco normativo. «Necesitamos que se recoñeza e se protexa a calidade do auténtico aceite que se produce en Galicia. Co selo podemos defender a quen fai o aceite galego pero, sobre todo, aos clientes á hora de compralo. Queremos que chegue un día no que non haxa marcas que vendan aceite galego sen selo», explicou.

Pola súa banda, o portavoz e membro da directiva de Agaap, Avelino Pazos, que tamén estivo presente na entrega dos selos de garantía fixo fincapé na alta calidade de ouro líquido da terra. «O fin primordial da nosa asociación é poñer en valor o rural para revitalizalo e facer que sexa rendible, todo elo dentro dun marco legal e cunha trazabilidade dende o inicio do proceso e ata a finalización do mesmo», dixo. E engadiu: «O noso fin e facer visible e dar a coñecer que o aceite galego é un produto de altísima calidade con unhas características organolépticas que non lle ten nada que envexar a ningún outro aceite, mentres tramitamos a Indicación Xeográfica Protexida». O selo revisarase anualmente.