Cando o traballo do instituto é elaborar viños e xabóns tradicionais

OURENSE

Las profesores del IES Vilamarín que coordinan los proyectos que participan en el FP Innova
As profesores do IES Vilamarín que coordinan os proxectos que participan no FP Innova Santi M. Amil

O IES de Vilamarín participa con dous proxectos nos FP Innova do 2022

09 may 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

A Cidade da Cultura de Galicia albergará, dentro dun ano, a edición 2022 das xornadas FP Innova, unha iniciativa da Xunta que outorga unha dotación económica a aqueles centros de formación profesional que decidan realizar proxectos nos que se faga gala de experimentación, investigación e emprendimiento.

Nos próximos 12 meses, as escolas cuxas iniciativas foron elixidas terán que preparar os seus traballos para presentalos no Gaiás. O IES de Vilamarín será unha delas, e ademais, por partida dobre. Farao con dous proxectos que, ademais de centro, comparten a motivación de pór en valor o rico legado histórico da zona. Isabel Sánchez e Rocío Pérez son as docentes que impulsaron «Lupo 1481, un viño aromatizado feito por nós» e «Xabóns en Terra de Menciñeiros».

O primeiro, leva o alcume e ano de regencia de «Lopo», cuxo nome real era Luis, señor e conde do Pazo de Vilamarín, edificación que se sitúa a uns cen metros do instituto e que ademais lle outorga o nome ao centro. O cambio de «Lopo» a «Lupo» veu pola existencia no pasado de lobos -canis lupus- na zona. O proxecto xorde no grao medio en Servizos de Restauración, coa motivación de unificar a maior cantidade de departamentos dentro do instituto. A idea partiu da existencia de viñas no centro. No seu mesmo recinto, o IES de Vilamarín conta cunha extensión na cal hai plantadas varias clases de uva -desde albariño ata godello- e coas cales traballan os alumnos do grao en . Xardinería e FloraríaAgregando o feito de que nos módulos se toca moito a realización de destilados, chegouse á conclusión de que elaborar un viño era perfecto. «Interesábanos que servise para tratar tamén temas de turismo e dinamización da zona», apunta Isabel Sánchez.

Deste xeito, ademais de salientar a economía circular, o proxecto busca servirse da tradición para crear algo novo. «Será un produto aromatizado só con herbas que poidamos REVISAR colleitar na zona», subliña. O IES de Vilamarín conta cun acordo co Concello de Cea para poder entrar en contacto co Mosteiro de Oseira e acceder a información sobre as súas boticas e mesturas centenarias. «Non pretendemos facer un eucaliptine, pero si aproveitar receitas antigas», explica.

Aínda que a iniciativa se cingue agora á elaboración deste viño aromatizado, o «Lupo 1841», nos seus inicios tamén incluía actividades que no instituto se expoñen máis a longo prazo, como cultivar eles mesmos as herbas.

O ciclo superior en Xestión de Aloxamentos Turísticos é a titulación da cal xurdiu o outro proxecto, «Xabóns en Terra de Menciñeiros». A iniciativa naceu neste caso dos problemas que atravesa a hostalería, e en concreto o sector hostaleiro, pola pandemia. Baseándose en que a inmensa maioría destes establecementos en Galicia son de tipo familiar, no departamento decidiron elaborar un produto natural. «Algo que permita aforrar en custes e abrir unha liña de negocio paralela ao aloxamento», explica Rocío Pérez. Así, propuxéronse crear un produto de acollida para hoteis, uns amenities concretados en varias liñas de xabóns naturais.

Elaborados a partir de produtos reciclados, como o aceite sobrante das actividades dos ciclos de cociña para xabóns hidratantes, ou os pousos de café da cantina para xabóns exfoliantes, o centro busca que ademais de bos para a pel, estes produtos de hixiene sexan bos para o medio ambiente. E, do mesmo xeito que no caso do viño aromatizado, trátase dunha aposta pola tradición, xa que a parte de elaborarse sobre esas bases, os xabóns terán aromas e propiedades medicinais procedentes de diferentes plantas autóctonas que formarán parte do procesado. O centro tamén se expón outras accións relativas para cursos próximos. «Máis adiante faremos nós mesmos os aceites esenciais», apunta Rocío.

En canto á natureza multidisciplinar do proxecto, a docente explica que no centro están a funcionar coma se fosen unha empresa: «Cada módulo é como un departamento». E mesmo participarán outros institutos como o instituto Antón Losada, da Estrada, que construirá caixas de madeira para os xabóns e un expositor para a mostra que se celebrará en maio do 2022.