Restaurantes cheos e reservas de ceas rexeitadas en locais obrigados a pechar

La Voz OURENSE / LA VOZ

OURENSE

O contraste entre hostaleiros que recollían e os que seguían abertos foi patente

17 abr 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

As últimas decisións da Xunta con respecto ás restricións fronte ao covid-19 permiten aos restaurantes ampliar a súa hora de peche ata as once da noite. Desta forma o sector recupera a quenda de ceas, pero non de forma xeneralizada xa que en Ourense un número importante de establecementos non teñen licenza de restaurante, polo que non poden beneficiarse desta relaxación nas medidas.

Unha situación que onte se apreciaba a primeira ollada na zona de viños da capital ourensá, onde moitos locais que tradicionalmente serven ceas tiñan que recoller as súas mesas ás nove da noite. Outros que si son restaurantes, como o Tízar, na praza de Santa Eufemia, optaron por non abrir ao non ser capaces de facer fronte a todas as especificidades do novo anuncio no DOG. «Suponnos máis gastos que ingresos», di Tino Iglesias , o seu propietario.

O Tamarindo, na praza Maior, si abriu, pero de momento e por precaución só no interior do local. «Non temos claro se a licenza de restaurante inclúenos as mesas na terraza ou se iso é só grazas á de cafetería, ata que non o consulte e estea seguro, non me vou a arriscar», afirma Rubén Gil.

Unha patrulla da Policía Local ía percorrendo os locais que estaban abertos con xente despois das 21.00 horas para comprobar que tiñan licenza de restaurante. A maioría cumpría, confirmaba un axente. Na praza Eironciño dúas Cabaleiros apreciábase o contraste. As terrazas de Lareira dá Sabela ou Casa María Andrea estaban coa capacidade ao completo. Mesmo tiveron que rexeitar reservas.

Na mesma praza, o mesón O Queixo tiña que pechar, despois de dicir que non a unha decena de clientes que querían cear alí o venres pola noite. «Non se fixan nin nos metros cadrados, nin se o local é grande ou pequeno, e facemos todo igual: capacidade, desinfección. É absurdo. Dá rabia porque vén a xente e ves aos demais cheos, que me alegro, e este pechado ás 21.00 horas», indicaban no local de Manuel Vidal, Manoli.

En casa María Andrea ou o restaurante San Miguel estaban ao completo. A primeira noite de servizo de ceas foi ben e a fin de semana preséntase igual. «A diferenciación entre locais amplos respecto de bares e cafeterías é razoable», opinaba Diego González. E aínda que aínda non é obrigatorio ata dentro dunha semana, xa teñen tres medidores de CO2, un por salón.

Despois de preguntar en cinco locais nos que non había sitio, un grupo de familias con nenos chegados de Toledo para o campionato de kárate resignábase a pedir, como o xoves, comida a domicilio. Coa súa moto, Francisco Casas, repartidor de Uber Eats, comentaba: «Toda a semana ha ir fatal, pero hoxe estamos desbordados».

As asociacións de hostalería coinciden ao sinalar que os froitos das novas medidas tardarán en recollerse. Eran poucos os establecementos que tiñan xa reservas para este venres, pola confusión dos clientes. Si recibiron chamadas para hoxe.

O que máis choca é a diferenciación entre restaurantes e bares. «Hai que ter en conta, por exemplo, que hai establecementos que ademais de ceas poden dá un viño cunha tapa que lles dis a eses clientes? Que se non van cear que non lles serves?», explica o presidente dos hostaleiros de Xinzo, Alberto Rúa. Cre que esta medida, a de ampliar o horario, podería ter sido tomada hai tempo e critica as esixencias impostas: «Creemos que hai cousas que son inútiles, como a cita previa, o código QR ou a máquina de CO2».

Da mesma opinión é o representante dos hostaleiros de Verín. Francisco Pérez cre que con esta decisión se volve a pór o foco dos contagios na hostalería: «Por que non se toman estas medidas en supermercados ou bancos?», pregúntase. Quen si puideron abrir ata as once mostrábanse contentos, aínda que expectantes. É o caso de Alberto Fernández, do restaurante Boigorri de Allariz: «Na anterior ocasión, cando podiamos abrir ata as 23.00 horas os clientes responderon moi ben».

A resignación no Barco

Doutra banda, os hostaleiros da capital de Valdeorras vivían o primeiro día de novos horarios coa resignación de que só poderán usar a terraza. Coas novas medidas restritivas, a hostalería non pode usar o interior. Iso fixo que onte ao mediodía se tornase complicado atopar unha mesa libre. O inicio da fin de semana e o bo tempo animaron a moitos veciños a saír a comer fóra.