Este mel faise nun parque natural

María Cobas Vázquez
María Cobas OURENSE

OURENSE

Amable Pérez, con botes de su premiada miel de melato
Amable Pérez, con botes do seu premiado mel de melato Santi M. Amil

Amable Pérez ten 300 colmeas repartidas polo Xurés

02 ene 2021 . Actualizado ás 16:16 h.

Para adozar o leite do almorzo, como complemento das torradas de pan, para aderezar un bo requesón... ou para comerlla a cucharadas. As opcións que dá o mel son múltiples, en especial para os que gustan do doce. Pero non una calquera. Que tal mel de melato? É a que extrae Amable Pérez Dez das 300 colmeas que ten repartidas por varios puntos do parque natural do Xurés e que etiqueta baixo o nome de Ecomel. Acaba de conseguir o premio 5 Estrelas da Asociación Galega de Apicultura na categoría de mel de melato. Non é o primeiro premio que obtén este apicultor, que comezou no mundo das abellas seguindo a tradición familiar e que converteu na súa profesión. Coa colleita do ano pasado, Ecomel conseguiu un panel de ouro como mellor mel escuro ecolóxica da Península Ibérica.

Conta Pérez que o mel de melato «é ou mel característico desta zona; ten un pouco de silva, castiñeiro, brezo e carballo». Toda unha combinación de sabores que lle imprimen un carácter diferente e característico. Os botes do doce natural poden conseguirse na propia explotación, en Muíños, e tamén en varias tendas especializadas. De momento, só en Galicia, aínda que as previsións de Pérez Diz son as de seguir sumando colmeas. «Hoxe ou cambio climático e a velutina fan estragos; pero a miña idea é seguir crecendo para chegar ás 600 ou 700 colmeas», conta do apicultor. Cunha produción maior, poderá aumentar a distribución e así adozarlle a vida cada día a máis xente.