Amable Pérez ten 300 colmeas repartidas polo Xurés
02 ene 2021 . Actualizado ás 16:16 h.Para adozar o leite do almorzo, como complemento das torradas de pan, para aderezar un bo requesón... ou para comerlla a cucharadas. As opcións que dá o mel son múltiples, en especial para os que gustan do doce. Pero non una calquera. Que tal mel de melato? É a que extrae Amable Pérez Dez das 300 colmeas que ten repartidas por varios puntos do parque natural do Xurés e que etiqueta baixo o nome de Ecomel. Acaba de conseguir o premio 5 Estrelas da Asociación Galega de Apicultura na categoría de mel de melato. Non é o primeiro premio que obtén este apicultor, que comezou no mundo das abellas seguindo a tradición familiar e que converteu na súa profesión. Coa colleita do ano pasado, Ecomel conseguiu un panel de ouro como mellor mel escuro ecolóxica da Península Ibérica.
Conta Pérez que o mel de melato «é ou mel característico desta zona; ten un pouco de silva, castiñeiro, brezo e carballo». Toda unha combinación de sabores que lle imprimen un carácter diferente e característico. Os botes do doce natural poden conseguirse na propia explotación, en Muíños, e tamén en varias tendas especializadas. De momento, só en Galicia, aínda que as previsións de Pérez Diz son as de seguir sumando colmeas. «Hoxe ou cambio climático e a velutina fan estragos; pero a miña idea é seguir crecendo para chegar ás 600 ou 700 colmeas», conta do apicultor. Cunha produción maior, poderá aumentar a distribución e así adozarlle a vida cada día a máis xente.