A recollida da lambetada máis natural

Monica Torres
mónica torres VIGO / LA VOZ

OURENSE

Miguel Villar

Os apicultores abren a madrugadora campaña da Indicación Mel de Galicia

23 may 2019 . Actualizado ás 20:34 h.

Os apicultores galegos das Rías Baixas xa están a recoller mel. Trátase dun campaña «extraordinaria», constata o Consello Regulador da Indicación Xeográfica Protexida Mel de Galicia porque é a máis madrugadora desta denominación de calidade. A súa presidenta, Esther Ordóñez, alude ás boas expectativas coas que xa se traballa nas colmeas costeiras. «Ó non chover, as abellas si poideron aproveitar a boa floración e coller todo o néctar do eucalipto para transformalo en mel, non como o ano pasado, porque as obreiras non saen sen paraugas», indica a portavoz da IXP. Esta madruga é importante para poder satisfacer a demanda. «Xa houbo envasadoras que non podían abastecer ó seu mercado en decembro e outras máis grande aguantaron ata febreiro. Aínda hai algo de Mel de Galicia no mercado porque hai empresas que tiveron que deixar a clientes cos que levaban pouco tempo para asegurar o abastecemento das tendas coas que traballan dende sempre», confirma Ordóñez.

Os resultados do 2018 non foron tan produtivos por esas choivas de primavera que tamén afectaron á produción en froiteiras, «porque non houbo polinización suficiente». A demanda de Mel de Galicia sempre supera ofértaa pero, aínda que a produtividade non foi a desexada, a denominación certificou máis quilos, superando a barreira das 400 toneladas. As novas altas na denominación son as que explican que o crecemento se manteña a bo ritmo. «O Mel de Galicia é un produto á alza, que cada vez ten máis demanda. É a golosina máis natural e saudable que existe e, o de Galicia, especialmente valioso polas súas propiedades», sinala Esther Ordóñez. A súa valoración está amparada nun estudo da Universidade de Vigo feito no campus de Ourense no que se cotejaron as táboas nutricionais de meles de todo o mundo. «A nosa ten un poder antioxidante comparable coa da froita. A galega ten máis vitaminas e minerais que as dos resto do mundo», subliña a presidenta.

A fórmula lembra á icónica frase «E non esquezan supervitaminarse e mineralizarse» coa que Súper Rato se despedía a diario dos seus «amiguitos» na década dos oitenta e coa que a denominación fomenta desde o 2007 os almorzos saudables nos colexios. «Porque o mel é un alimento completo, para calquera dieta saudable. Non pode ter nada engadido porque senón xa non sería mel e hai estudos que avalan que dúas ou tres culleres o día reforzan o sistema inmunitario», sinala a portavoz da Indicación Protexida, insistindo en que «é comparable coa froita en antioxidantes pero ademais ten minerais, vitaminas e propiedades antibacterianas».

Acoden habitualmente aos centros educativos para dar a coñecer a apicultura e esas propiedades energizantes das que xa parecía valerse Súper Rato. «Hai moitos nenos que nos din que non lles gusta, pero cambian en canto a proban. Tamén pasa nas catas en feiras, pero debemos falar de meles e non de mel, porque son moi distintas xa que as da costa teñen un sabor máis doce e incluso ácido mentres que as do interior teñen toques salgados ou mesmo amargos», manifesta Esther Ordóñez.

E os beneficios non só se gozan no padal. «Se tes unha queimadura e botas mel amais , non deixa que se faga bocha nin que se infecte e ademais, axuda a que se cure», afirma recordando que «os peregrinos máis antigos xa a levaban para o Camiño e facían con ela ungüentos e mesturas con herbas medicinais. Non só e boa como alimento senón para a cosmética ou para outros remedios caseiros e naturais».

O consumo mantense. «Incluso cando foi a crise porque, aínda que non sexa un produto de primeira necesidade, tampouco é un alimento ó que se renuncie». Si soben tamén as exportacións, aínda que Galicia segue sendo o principal mercado do «golosina natural máis natural e saudableseu ».

un pouco de historia

Unha Indicación Xeográfica Protexida. Cada vez son máis os envasadores e apicultores que buscan o amparo da denominación de calidade «porque é un valor engadido para ou seu produto». No ano 1988 recoñeceuse como Produto Galego de Calidade e, finalmente, no 2007 conseguiu a protección europea coa publicación da inscrición da IXP Mel de Galicia no rexistro de denominacións de orixe protexidas e de indicacións xeográficas da comisión europea. Consello Regulador é o organismo ao que se lle atribúe a xestión da denominación .