A exportación de aceite, produtos cárnicos e viños despunta en Ourense

Marta Vázquez Fernández
marta vázquez OURENSE / LA VOZ

OURENSE

MIGUEL VILLAR

As vendas do sector agroalimentario crecen na provincia o dobre que en Galicia

13 dic 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

A pesar de ser aínda a provincia galega que menos exporta, nos últimos anos Ourense deu pasos importantes no campo da internacionalización. As vendas realizadas polas empresas máis aló dos mercados nacionais han ir crecendo de forma continua nos últimos dez anos e tamén son máis as empresas que agora teñen clientes internacionais. Así o indica o informe realizado pola Dirección Territorial de Comercio e ICEX (Instituto de comercio exterior), que estudou a evolución das exportacións entre os anos 2006 e 2017, fixándose especialmente no sector agroalimentario.

De acordo con estes datos, presentados onte en Ourense, as vendas exteriores totais pasaron de 591 millóns de euros en 2006 aos 815 millóns do ano pasado, o que supón un incremento do 12, 5 %. O repunte hase notado sobre todo desde o ano 2011 e está provocado a mellora de resultados en todos os sectores, cunha importante influencia dos produtos agroalimentarios, bebidas incluído.

Así, durante o período estudado as exportacións deste sector experimentaron un crecemento «continuo e constante», pasando de xerar 114 millóns en vendas no primeiro ano analizado aos 131 conseguidos durante o último, o 2017. Isto supón un crecemento anual do 10 %, unha porcentaxe que supera a media galega, tal e como explicou o director territorial de Comercio e Icex en Galicia, Sergio Prieto, quen asegurou que «o gran filón do sector agroalimentario para Galicia represéntao a provincia de Ourense».

Por produtos, foi moi destacable o camiño aberto polo sector dos aceites, que hoxe en día xa representa o 38 % das vendas. Tamén teñen demanda máis aló das fronteiras nacionais os animais vivos, un mercado no Grupo Coren é líder, así como en de os produtos cárnicos. Entre estes dous supoñen xa máis do 40 % de todo o que as empresas do sector agroalimentario venden fose.

O outro alicerce sobre o que descansan os bos resultados en comercio exterior confórmano as empresas vitivinícolas con sede na provincia. Os viños, na súa maioría amparados polas distintas denominacións de orixe con presenza en Ourense, xa supoñen case o 15 % das exportacións, tal e como desvela o informe, en cuxa presentación participaron tamén a presidenta do Círculo de Empresarios de Galicia, Patricia García, e o presidente da Deputación, José Manuel Baltar. Ambas as entidades manteñen un convenio de colaboración.

En 2017 fixéronse operacións comerciais por valor de 131 millóns de euros

Suíza, China , Alemaña e Xapón, as novas oportunidades para a provincia

Do mesmo xeito que ocorre co resto de produtos, as exportacións de produtos agroalimentarios ourensáns están moi concentradas en catro países. Trátase de Portugal, Francia, Italia e Reino Unido, aínda que entre todos eles destaca especialmente o país veciño, ao que chegan máis do 66 % do total das vendas, tal e como recolle o informe da delegación territorial do ICEX.

A pesar desta concentración nos últimos anos rexistrouse una certa apertura nos mercados, cun peso cada vez maior de países como Suíza, China , Alemaña e Xapón. Son mercados emerxentes con interese nos produtos alimentarios elaborados na provincia polo centenar de empresas, grandes e pequenas, que están a exportar nestes momentos.