Saúde

José Francisco Sánchez Sánchez
Paco Sánchez NA CORDA FROUXA

OPINIÓN

16 feb 2019 . Actualizado ás 09:52 h.

Un amigo co que tomo café case todas as semanas chancea ao pedir o seu: «Para min, un desgraciado». Chámalle así porque non é só, nin cortado, nin con leite, senón un descafeinado con leite, sen lactosa e con sacarina. Outro coñecido comezou un artigo non fai moito coa afirmación tallante de que se está volvendo cada vez máis difícil comprar comida». Aclaraba logo que non se refería a Venezuela, senón a Portugal e ao seu barrio. E empezaba a describir como os poucos estantes de comida orgánica de hai uns anos habían ido avanzando polo supermercado apoderándose de corredores enteiros de galletas e iogures sen gluten, refrescos sen azucre, leites desnatadas, manteigas sen graxas e xamóns cocidos sen sal.

A alimentaria é apenas una das moitas manifestacións da crecente obsesión enfermiza… coa saúde: como conservala, recuperala ou aumentala non sólo deviñeron en asunto principal de noticiarios e conversacións, senón que os comportamentos pouco saudables -incluso os discutibles- poden converter a calquera nun apestado.

Leo, con todo, que nunha enquisa realizada nos Estados Unidos a persoas da terceira idade, cando se lles preguntaba de que cousas arrepentíanse, un escaso 6 % dicía que deberían ter coidado máis a súa saúde; fumar ou beber menos, por exemplo. A maior parte dos remorsos referíanse a cuestións sentimentais, familiares e profesionais. Cabe pensar que quen poderían arrepentirse de comportamentos pouco sans ou saudables non acadaron a idade suficiente para entrar na enquisa. Ou que vistas as cousas desde o final, con perspectiva, o que verdadeiramente produce saúde non é a saúde mesma.