Os insectos conquistan a neveira

MERCADOS

Pixabay

Os bichos empezan a gañar cota de mercado en Europa impulsados pola conciencia ambiental e as voces expertas que prometen un produto de gran valor nutricional

04 oct 2021 . Actualizado ás 12:53 h.

A próxima (e inminente) revolución alimentaria é pequena e non acaba de convencer moitos comensais. Pero pode converterse na salvación que require a crecente poboación do mundo. Vermes, grilos ou escorpiones empezan xa a copar un oco importante nas despensas patrias. E os expertos levan xa un tempo advertindo: o seu futuro é crecente e necesario. Desde hai un tempo, a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO) leva advertindo aos gobernos de todo o mundo que a situación actual é insostible. No 2050, a necesidade de alimentos aumentará un 70 % e non hai máis que botar unha ollada ao que nos rodea para descubrir que a nosa forma de consumo vive un momento crítico. Os recursos de auga, chan e peixe salvaxe diminúen aos poucos e é necesario buscar novas formas de alimentarse. E aquí é onde entran en xogo os insectos. Din os expertos que actualmente existen un millón de especies de insectos, que representan o 80 % do reino animal. E de todos eles, case 2.000 xa son consumidas a día de hoxe por millóns de persoas en todo o mundo. Son moitos os estómagos que caeron rendidos ante esta delicia. Outros aínda seguen mirándoos con certo noxo. Pero os duchos na materia aseguran que os insectos, grazas aos seus efectos nutritivos, pódense converter tamén nun instrumento para combater o cambio climático e transitar cara a un sistema alimentario moito máis sostible.

Segundo as expertas Anna Bach, profesora da área de Nutrición dos Estudos de Ciencias da Saúde da Universitat Oberta de Catalunya (UOC) e a doctoranda Marta Ros, as especies de insectos son consideradas de orixe animal, como a carne, o peixe e os ovos, e proporcionan proteínas graxas e nutrientes moi valiosos: «Aínda así, só se utilizaron algunhas especies de insectos para o consumo, aínda que nalgúns países, como os asiáticos, o consumo de insectos é un comportamento dietético cunha longa historia; en China , por exemplo, o seu consumo remóntase a 2.000 anos atrás», asegura Ros. Pero non só nesta potencia asiática énchense os pratos con vermes ou grilos. Porque noutros lugares de África, Sudamérica, México ou Australia tamén se sintan á mesa a degustar este tipo de viandas.

Defende Ros que isto para comer vermes ou escorpiones ten outros valores engadidos e entre eles destaca a redución da contaminación, unha diminución na emisión dos gases de efecto invernadoiro e un requirimento inferior de auga: «A cría de insectos para o consumo humano deixa unha pegada ecolóxica menor, sobre todo en comparación coa gandería convencional». Pero, admite, queda moito camiño por facer. Porque a realidade é que para que estes animais aterren nas cociñas occidentais de xeito definitivo aínda teñen que salvar o obstáculo da aceptabilidade e o da seguridade alimentaria.

Unha vez superados, a recompensa pode merecer (e moito) a pena. Marta Ros puxo sobre a mesa algúns estudos que demostran que dos insectos se pode aproveitar máis materia que doutros animais. Para mostra, un botón. Pódese comer un 80 % do corpo dos grilos, mentres que das aves só é aproveitable o 55 % e dos porcos e a tenreira un 40 %. Hai máis indicadores que xogan a favor dos bichos. Un dos que Ros destaca é a coñecida como feed conversion cociente, que é a cantidade de quilos de alimento necesarios para obter o peso do animal: «Os insectos son de sangue frío e non teñen que metabolizar os alimentos para manter a súa temperatura corporal; isto fai que sexan moi eficaces na súa produción como alimento».

O consumo de insectos está regulado en Europa desde o ano 2015, cando se comezou a considerar a estes como alimento novo. No 2020 conseguiron sumar outro éxito despois de que un informe internacional concluíse favorablemente a súa valoración nutricional. E para aqueles que poñen en dúbida o tema da toxicidade tamén existen razóns de peso para disipar as dúbidas. Porque os insectos non representan ningún problema para a seguridade, salvando as reaccións alérxicas que tamén se poden rexistrar con outros alimentos como os crustáceos.

Ros e Bach non son as únicas que advirten da importancia de seguir indagando nesta liña. Hai uns meses, investigadores da Universidade de Cambridge advertían de que se necesitan cambios radicais no sistema alimentario para salvagardar a nosa subministración de alimentos e combater a malnutrición fronte ao cambio climático. Nun estudo publicado en Nature Food, estes expertos aseguraban que a desnutrición mundial podería erradicarse cultivando alimentos como a espirulina ou larvas de insectos como a mosca doméstica.

E os españois?

Non é que gocen de gran fama entre os españois, pero os insectos empezan a facerse un pequeno oco. De feito, segundo o último Observatorio Nestlé, o 19 % dos cidadáns do noso país estaría disposto a comer insectos se iso lles permitise levar unha dieta máis respectuosa co planeta. Iso si, por agora sen que se noten. Case catro de cada dez aseguran que os comería se estivesen camuflados como un ingrediente máis do produto ou da receita, mentres que só un 16,4 % usaríaos como unha alternativa á fariña para preparar rebozados ou pasteis e un 13,6 % incluiríaos como un snack crujiente.

Unha ferramenta para identificar todo tipo de bichos coa cámara do móbil

S. C.

Converteuse nunha das aplicacións máis descargadas polos curiosos e amantes do mundo

dos insectos. De cómodo uso, sinxela interfaz e gran porcentaxe de acerto, esta aplicación permite identificar bichos coa cámara do móbil. O sistema é doado. O usuario só ten que sacar unha foto da bolboreta ou mosca que quere investigar e, a través de intelixencia artificial, o sistema é capaz de identificar a especie da que se trata. Faino comparando as características máis apreciables do insecto coa súa base de datos, que conforman máis de mil especies diferentes. E presumen de que a súa precisión é de máis do 95 %.

Ademais, Picture Insect conta cunha segunda utilidade que a fai realmente interesante. Porque os usuarios poden compartir con outros a foto que sacaron para entre todos detectar que especie é e intercambiar información sobre ela.

Esta ferramenta é máis que unha simple aplicación de identificación e ten certas opcións que a converten nunha pequena rede social. Os amantes destes animais atoparán unha gran cantidade de información sobre as especies e poderán levar un diario de a bordo con todos os que han ir identificando.