Unha jarra nos restaurantes e billas ou fontes en lugares públicos e polideportivos

? S. L. L.

MERCADOS

02 dic 2018 . Actualizado ás 05:10 h.

Co gallo da celebración o 22 de marzo do Día Mundial da auga, a Organización de Consumidores e Usuarios puxo en marcha unha campaña para esixir que no menú dos bares e restaurantes servísese, gratis, unha jarra de auga da billa, algo que xa é obrigatorio nalgúns lugares de España e habitual en países europeos. Ademais de ser un dereito do consumidor, hai outra razón de peso: os millóns de envases de plástico que achegan. «Acábase de aprobar unha normativa respecto diso, esixe que nos restaurantes e lugares públicos haxa obrigatoriamente auga da billa para evitar o exceso de plástico», informou Íñiguez.

A Paula Paces, de AC DC Restaurant, pareceulle interesante. «Eu non traballo con plástico, só con vidro, pero tamén ten os seus contraindicaciones. Utilizo a auga da billa para cociñar, pero este foro fíxome pensar e expóñome incluír unha jarra de auga na mesa dos clientes». E non só en restaurantes, tamén en espazos públicos e polideportivos debería haber billas ou fontes que facilitasen o consumo da auga da rede. «Nas instalacións deportivas non hai lugares para beber auga da billa, e si hai auga envasada», indicou Aythami Perera.

Sobre os riscos dos plásticos advertiu tamén Rosa Martínez. Unha cuestión que vai máis aló de razóns ambientais para entrar no ámbito da saúde. Augas envasadas e depositadas por tempo indefinido en almacéns de supermercados soportando en ocasións temperaturas de ata 50 graos, así como os envases de PET (politereftalato de etileno), esas garrafas que fornecen de auga mineral a centros de traballo e que inclúen aditivos que desvirtúan as propiedades naturais do seu contido. «Se tivese unha transferencia á saúde debería estar prohibido, e se cadra, acaba sendo así», advertiu Antonio Rodríguez. «Nas oficinas hai garrafas dun plástico que está prohibido en Francia desde o ano 2012», subliñou Rosa.

Por saúde, por prezo, por seguridade e por dereito... Razóns dabondo para consumir auga da billa. «Non estamos concienciados porque a temos. Non nos damos conta do que temos ata que nos falta», reflexionou Aythami.

Como hai 160 anos.