Un xigante do atún que aspira a crecer un 15 % anual

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso VILAGARCÍA / LA VOZ

MERCADOS

MARTINA MISER

As factorías do grupo Atunlo procesaron o pasado ano 80.000 toneladas de peixe. A firma emprega a máis de mil persoas nas súas fábricas de Cabo Verde, O Grove, Cambados, Santoña e Vila Nova de Cerveira

18 novs 2018 . Actualizado ás 05:11 h.

Hai pouco máis de dez anos que Coper, empresa dedicada á comercialización de peixe, e Inpesca e Pevasa, dúas sociedades propietarias de buques atuneros, decidiron unir esforzos e pór en marcha Atunlo, unha firma cuxo principal obxectivo ía ser a transformación e comercialización de atún. Unha década despois, esta compaña galega converteuse nun xigante que abastece de lombos precocidos e refrigerados ás principais conserveiras e de lombos de atún conxelados a outros elaboradores industriais. Só o pasado ano, puxo nos mercados máis de 80.000 toneladas, cun valor superior aos 164 millóns de euros. Pero non é leste o seu teito. Nos seus plans está o seguir crecendo. E moito. A firma ten proxectado aumentar anualmente a súa actividade nun 15 %ata chegar, no 2021, aos 300 millóns de euros en vendas.

Entre os seus clientes están «as principais conserveiras e elaboradoras de atún a nivel mundial. Os nosos produtos están enfocados ao mercado de gama media e alta», explica María Sande, responsable de recursos humanos da compaña. A calidade é unha das súas máximas, pero tamén a sustentabilidade. Por iso, a firma está empeñada en garantir que todo o atún que transforma provén de caladoiros autorizados, e forma parte de organizacións internacionais que vixían as existencias deste peixe nos océanos. Os seus atúns son conxelados xa en alto mar e trasladados a unha das catro factorías coas que contan actualmente en Cabo Verde, O Grove, Cambados, Santoña e Vila Nova de Cerveira, en Portugal, a última en abrir as súas portas. Na factoría grovense, por exemplo, trabállanse os lombos cocidos. «É un traballo moi artesanal, moi manual e pouco mecanizado», insiste Sande.

Con cinco factorías en marcha, e oficinas en Vigo e Asia, os plans deste grupo pasan agora por aproveitar ao máximo a capacidade destas plantas. Para iso, a firma está inmersa nun proceso de procura de persoal que lle permita sacar o máximo rendemento ás fábricas. «Entre os plans de expansión de Atunlo está maximizar a capacidade das súas plantas para poder crecer un 15 % anual. O noso obxectivo é o de chegar aos 300 millóns de euros no 2021 e por iso queremos pór o foco no recrutamento e conseguir máis persoal», explica Sande. A empresa dá emprego actualmente a máis dun milleiro de persoas entre as súas fábricas e oficinas comerciais.

Dous proxectos para valorizar os subprodutos e coidar do medio ambiente

A sustentabilidade e o coidado do medio ambiente son importantes para unha empresa como Atunlo, asegura Sande. Por iso, ademais de pertencer a organizacións internacionais que velan polos caladoiros de atún, a empresa está a traballar en dous proxectos que permitirán dar valor aos subprodutos que se xeran na súa actividade diaria de limpeza de atúns. «Nos próximos dous anos imos colaborar con dúas multinacionais estranxeiras en dous proxectos moi novos», explica a responsable de Recursos Humanos.

Ambas as iniciativas afectarán, sobre todo, ás súas factorías de Cambados e O Grove. Na primeira delas trabállase cos lombos de atún conxelado, mentres que na segunda o produto está cocido. Durante a limpeza de todo este peixe xéranse unha serie de subprodutos, que é agora aos que a compaña quere dar un valor engadido. A vantaxe desta iniciativa é que, ao mesmo tempo, permitirá coidar o medio ambiente. «Permitiranos reducir de xeito significativo o impacto ambiental», insiste Sande.

Precisamente é nestas dúas factorías onde Atunlo quere incorporar novo persoal, co fin de incrementar tamén a súa produción. Este aumento destinarase, principalmente, a abastecer o mercado internacional, onde a compaña vende xa o 40 % dos seus produtos.